Jazzkaare fookuses. Suviste jazzifestivalide giid 2022

North Sea Jazz 2019 - Eesti delegatsioon North Sea Jazzi festivalil aastal 2019, kui see viimast korda toimus enne COVID-19 piirangute kehtestamist.

Suvi on kohe käes ja nagu tavaks saanud, annavad suvele õige meeleolu suurepärased muusikafestivalid, kus saab heade kaaslaste seltsis nautida mõnusat suveilma, karastavaid jooke ning loomulikult suurepärast muusikat! Meie toome teieni väikese jazzifestivalide giidi nii kodu- kui ka välismaalt, mis annab ehk mõnusat inspiratsiooni, kus oma suviseid hetki sel aastal veeta.

Sõru Jazz

16.–19. juuni, Hiiumaa

Millal sa viimati Hiiumaal käisid? Eesti jazzmuusika pidu Sõru Jazz on pärast kaht aastat tagasi tavapärasel toimumisajal juunis! Sõrule omaselt lükkab sealne festival suvisele festivalirallile vägeva hoo sisse juba 15. korda.

Sõru Jazzil saab kuulda western-kitarriduot Argo Vals ja Karl Petti, Pille-Rite Rei ning Andre Maakri lõunamaiseid rütme ja meloodiaid, Draamateatri menuka lavastuse “Lehman Brothers” muusikat, triot Marie Vaigla – Jonas Kaarnamets – Peedu Kass, Raimond Mägi Triot, Maarja Aarma MA-d, Raul Vaigla juubelipidu sõpradega ning esimese päeva lõpetab Siim Aimla Funk Band koos Eleryn Tiidu ja Marilin Kongoga. Lisaks pakuvad muusikalist meelepaitust veel Tõnu Naissoo Electric Q, Toomas Vanem Kvartett, Liina Saar kavaga “Püüdmata tunne”, Janno Trump Clarity Ensemble, Jason Hunteri kummardus Louis Armstrongile koos Susanna Aleksandra ning Jan Uuspõlluga. Pühapäeva alustavad koguperekontserdi ja tuntumate lastelauludega Marten Kuningas ja Robert Linna ning festivali lõpetavad Andre Maaker & Prezioso kavaga “Old church”.

Nagu Sõru Jazz ise ütleb: “Lisaks värvikalt mitmekülgsele muusikale saab osaleda loodusmatkal, hingata kopsudesse merelist õhku ning õhtul taas lasta kanda end helidemaailma.” Tulge ja nautige!

Juu Jääb

30. juuni – 3. juuli, Muhumaa

Festival Juu Jääb saab 26-aastaseks! Festival toimub nelja päeva jooksul armsal Muhu Muusikatalu õuel ja teistes kontserdipaikades. Kunagi Pädaste mõisaõuel peetud ja ootamatult menukaks osutunud kontserdist alanud muusikaarmastajate koosviibimine on trotsinud mistahes olusid ning on tänaseks Muhu suve lahutamatu osa. Muusikale pole Juu Jääbil kunagi selgeid piire ette seatud, hiphopist rockini, jazzistandarditest elektrooniliste biitide, avangardi ja koorimuusikani ning bluusist soul’ini.

Nagu kombeks, rõõmustab Juu Jääb kuulajaid ka sel aastal muusikutega kodu- ja välismaalt. Festivali avab Mario Bakuna Trio Brasiiliast teemal “Brasilian Landscapes”. Pädaste mõisa laval esinevad Villu Veski ja Oleg Pissarenko minimalistliku ning kauni kavaga mõlema autori muusikast. Reede on Muhu muusikatalu õuel kirev – helgekõlaline Ingrid Rabi Group esitleb uut albumit, taaskord astub lavale Mario Bakuna Trio, Adam Ben Ezra Iisraelist rõõmustab kuulajaid bassihelidega ning õhtu lõpetab DJ ja produtsent Lefto Belgiast. Laupäeval täidavad Muhu muusikaga Eesti lauljatar Maarja Aarma, USA kitarrist, helilooja ja multiinstrumentalist Kurt Rosenwinkel oma trioga, vokalist, helilooja ja multiinstrumentalist Xantoné Blacq, kes on hästi tuntud Euroopa soul-jazzi ja nu-soul’i skeenes, ning õhtu lõpetavad kohalikud DJ-d. Festivali lõpetab Riho Sibul Muhu Katariina Kirikus kavaga “Öövalge”.

Taff:fest

8.–9. juuli, Haapsalu

Taff:fest muudab kolmandat aastat ühel juuli nädalavahetusel Haapsalu piiskopilinnuse õue mõnusaks jazziklubiks, et kutsuda ellu ägedaid uusi muusikalisi projekte ning tervitada juba vanu tuttavaid tegijaid. Kui päevasel ajal saab nautida linna parimaid toidukohti ning jalutada Haapsalu kaunitel tänavatel, siis õhtud on hea muusika päralt. Hoolikalt läbi mõeldud programmi eest seisab armastatud saksofonist-akordionist-ansamblijuht-helilooja Raivo Tafenau. Ka selleaastaselt festivalilt leiab nii tuttavaid jazzitegijaid oma headuses kui uusi loomingulisi kooslusi.

Eestit hiljuti Eurovisioonil esindanud Stefan astub üles ansambliga The Swingin’ Sisters, Liisi Koikson ning Joel Remmel toovad publikuni oma lemmiklood, Sofia Rubina teeb kummarduse Ella Fitzgeraldile, Vaiko Eplik goes funk ehk koos parimate eesti jazzmuusikutega esitatakse eesti levimuusika klassikat, aga seda funk-muusika võtmes. Lisaks asutavad lavale suurepärane JT Conception, Raul Vaigla, Tanel Ruben & Victoria ning Karmen Rõivassepp Quintet esitab brasiilia jazzmuusika paremikku. Festivali lõpetab tõeline pidu, sest lavale astub James Werts World Project koos Mairo Marjamaaga.

Külastajad on festivali suurepäraselt vastu võtnud ning mis võiks olla parem, kui veeta nädalavahetus Põhjamaade Veneetsias.

Lisaks tasub kindlasti silma peal hoida Eesti Jazzliidu kontserdil Triigis, Viimsi Jazzil ning ka Philly Joe’si jazziklubis jätkub veel tervesse juunisse häid kontserte.

Euroopa jazzifestivalid

Euroopa jazzisuvi pakub kodumaiste jazzifestivalide kõrval palju avastamist ja muusikalist hingepaitust. Euroopa jazzifestivale külastades on tore tõdeda, et järjest enam kohtab seal ka eestlasi. Julgustame jazzifänne ette võtma reise ka kaugematele jazzipidudele ning külastama legendaarsete jazzifestivalide trajektoorist kõrvale jäävaid väiksemaid jazzifestivale. Aga siin on ülevaade tuntumate jazzifestivalide rikkalikust menüüst.

Rigas Ritmi

30. juuni – 2. juuli, Riia, Läti 

Meile lähim suvine rahvusvaheline jazzifestival on Rigas Ritmi, mis võngub tänavu 22. korda ja mille kontserte saab kuulata 30. juunist 2. juulini. Festivali peaesineja on Modern Standards Supergroup, mille koosseisus mängivad sellised Ameerika staarid nagu trummar Billy Cobham, trompetist Randy Brecker ja saksofonist Bill Evans ning rahvusvaheliselt tuntud pianist Niels Lan Doky ja bassist Linley Marth. Suurmeistrid muudavad The Weekndi, Billie Eilishi, Dua Lipa, Justin Bieberi, Miley Cyruse, Shakira jt aktuaalsed poplood virtuoosseteks jazzipärlideks.

Kindlasti väärib tähelepanu Portugali ansambel Ayom tugeva vahemerelise identiteediga, kuid kes oma muusikas ületab Atlandi ookeani, seilates Brasiiliani, kuid peatudes ka Angolas ja Capo Verdel. Ameerika laulja-laululooja, 30-aastase Clark Beckhami annet märkas 2015. aastal populaarses telesaates “American Idol“ Quincy Jones. Varjundirikka hääle ja tugeva lavakarismaga Clark Beckhamist sai žürii ja publiku lemmik ning nüüd on ta asunud võitma eurooplaste südameid. Kindlasti tasub avastada ka Läti jazzitalente nagu Very Cool People, solistiks Paula Saija.

Festivali põhikontserdid kõlavad Riia Toomkiriku aias. Festivali teine lava asub kunstikeskuses NOASS, kus esinevad nii Läti kui Euroopa artistid, ning jam session‘eid mängitakse Radisson Blu hotellis. Piletiga on vaid topeltkontserdid Riia Toomkiriku aias. Läti Raadio 1. stuudios toimuvad festivali esinejate, näiteks Clark Beckhami, Billy Cobhami ja Ayomi meistriklassid, mis on eelregistreerimisega ja tasuta. Veeda mõnus suviselt jazzine nädalavahetus Riias!

North Sea Jazz

8.–10. juuli Rotterdam, Holland

Euroopa jazzisuve suurim jazzipidu käib sadamalinnas Rotterdamis Hollandis. North Sea Jazz paneb kogu linna jazzirütmis hingama ja täidab tänavad muusikasõpradega. Tänavune festival on eriline, sest muusikapidu peetakse pärast kaheaastast pausi ning toob Hollandisse mitmed unistuste artistid. 15 laval kõlab jazz, bluus, funk, hip-hop, soul, R’n’B ja andekate laulukirjutajate looming. Iga päev astub Ahoy konverentsikeskuses üles ligi 50 bändi üle maailma ning festivaliala on lisaks muusikale täidetud mõnusate toidualade ja plaadipoodidega. Muusikatööstuse esindajad sõlmivad Rotterdamis mitmeid esinemiskokkuleppeid järgmisteks aastateks. See on festival, mida tõeline jazzifänn peaks vähemalt korra külastama. Programmis on tunda palju popartistide hõngu, aga ka palju ägedat ja avastamisväärt jazzi konservatiivsemale maitsele.

Seekordne esinejate nimekiri lööb pahviks kuumimate nimedega. Juuli teisel nädalavahetusel kuuleb Rotterdamis lauljaid nagu Diana Ross, Diana Krall, Gregory Porter, Lizz Wright, Cecilé McLorin Salvant, Lianne La Havas, Erykah Badu, Michael Kiwanuka, Tom Misch, Jacob Collier, Jordan Rakei jpt. Ka instrumentalistide paremik on kohal. Oma meistriklassi näitavad artistid nagu Herbie Hancock, Charles Lloyd, John McLaughlin, Avishai Cohen, Christian McBride, Hiromi, Ambrose Akinmusire, Tigran Hamasyan, Theo Croker, Kris Davis. Ja need olid vaid üksikud artistid koguprogrammist. North Sea Jazz on tõeline jazzi- ja muusikafännide muinasjutumaa!

Pori Jazz

8.–16. juuli Pori, Soome

Pori Jazz on ülemerenaabrite suurim ja tuntuim jazzifestival, mis täidab linnakese hea muusikaga juba 1966. aastast. Eesti jazzifännid on leidnud aastaid tee Pori Jazzile ning kindlasti on see festival aidanud kujundada Eesti publiku jazzimaitset ja olnud eeskujuks meie festivalikorraldajatele. Pori Jazz on aastatega saanud üheks populaarsemaks õues toimuvaks jazzifestivaliks Põhjamaades, mis paneb mõnusalt kihama kogu mereäärse linna, tuues sinna külalisi kõikjalt Soomest ja kaugemaltki. Sellel populaarsusel on ka omad väikesed miinuspooled, näiteks publikul on raske leida Poris ööbimiskohti ning tihti tuleb tutvuda ka teiste lähemate asulatega.

Tore on öelda, et Pori Jazzile on jõudnud esinema ka mitmeid Eesti jazzmuusikuid. Sel aastal on festivali peaesinejateks ka meie publikule hästi tuttavad jazzartistid nagu Kenny Garrett, Charles Lloyd ja külastust Eestisse ootavad Cecilé McLorin Salvant ja Gretchen Parlato. Festival toob järjest enam Soome esinema ka tuntud popmuusikuist artiste, sel aastal astuvad Poris üles John Legend, Lady Blackbird, Thundercat ja paljud teised.

Jazzaldia

20.–25. juuli San Sebastian, Hispaania 

Hispaania mereäärses linnas San Sebastianis on prantsuse ja hispaania puudet, ajaloo hõngu ja väärikat elegantsi nii arhitektuuris kui inimestes. Sama uhke on ka toidukunst. Südalinnas asub kaks liivaranda kõrvuti sajanditetaguse arhitektuuri, sadama ja promenaadiga. San Sebastianis toimub Jazzaldia juba 57. korda. See jazzifestival paneb kogu linna hingama jazzirütmis ning toob kohale ohtralt kultuurituriste. Kõige tuntum on Jazzaldia ajalooline õuelava, mis meenutab amfiteatrit. Kontserdid kõlavad ka mitmetes teistes kontsertsaalides, muuseumites ja aedades. Sel aastal on festivalil traditsiooniliselt palju kuulsaid nimesid nagu Diana Krall, Herbie Hancock, Gregory Porter, Hiromi, Iggy Pop, ning ka avastamist väärivat.

Jazzaldiaga samal ajal toimub San Sebastianis esitlusfestival JazzEñe, mis tutvustab Hispaania parimaid jazzartiste. Need kontserdid algavad juba päeval ning pakuvad põnevaid üllatusi, kus jazz ja maailmamuusika on tihedalt põimunud.

Rubriik “Jazzkaare fookuses” on ajakirja Edasi ja Jazzkaare koostööprojekt, kus tutvustame ja arutleme maailma ja Eesti jazzmuusika trendide üle ning võtame luubi alla põnevad valdkonda puudutavad jazziteemad ja esinejad.