Edasi #17 kaanepildi autor DeStudio: mõistagi mängib romantika meie elus suurt rolli

Peeter Laurits, Herkki-Erich Merila ja Edasi esikaas.

Värske Edasi ajakirja kaanelt vaatab vastu kunstirühmituse DeStudio teos “Maria” andywarhollikus uusversioonis.

Edasi suvenumbri esikaanel on eksklusiivne DeStudio töö, re-make ühest varasemast tööst “Maria”. Rääkige palun selle originaali sünnist ja samuti, mille poolest on nüüdne uusversioon eriline.

DeStudio “Maria” oli üldse meie esimene töö, mis valmis järgmisel päeval pärast DeStudio moodustamist 1992. Juba paari kuu pärast hakkasime remake’e tegema. Esimesed kaks stereoversiooni valmisid näitusele “Haigused ja metamorfoosid I”. Hiljem oleme veel mitmeid teinud. Käesolev versioon on otsene kummardus Andy Warholile.

Mille poolest on fotograafia eriline kunst? Mis teid selles paelub?

Paelub see, et inimesed usuvad, et foto on tõde.

Kui see oleks teie otsustada, siis mida ja miks võiks Eestis teha teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Elu oleks palju parem ilma turvaühiskonnata. Nii nanny state’i indeks kui inimeste enesetsensuur on meil naeruväärselt kõrged. Kui me võtame endalt õiguse eksida või ennast ohtu seada, siis elame oma elu pikendatud imikuseisundis ja alalises hirmus.

Muuseas, meie seekordse, suvenumbri juhtmõtteks on “romantika”. Mis teile selle mõistega kõige enam seostub ja mis rolli see teie elus mängib?

Romantika asub hirmu vastaspoolkeral, see on lust ja valmisolek sooritada napakaid ja riskantseid käike, olla naeruväärne ning ettearvamatu. Mõistagi mängib see meie elus suurt rolli.

DeStudio on Herkki-Erich Merila ja Peeter Maria Lauritsa 1992. aastal asutatud kunstirühmitus.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (265)