Ajakirja #17 tutvustus: lüürikutele ja füüsikutele

Esikaas ja sisukord #17

Edasi on kõigile. Meid ühendab kirg. Sest igaühel meist on ju midagi, millest vaimustume ja mille tegemisel ei pea meid tagant sundima. Kirg motiveerib ja ühendab. See võib paisata meid põrgusse või anda tiivad! Kogu see tunnete kompott on ju kuradima romantiline, kas pole! Ilma olekski igav. Juhtumisi on romantika ka meie seekordse numbri juhtmõtteks. Mida paremat suvesse veel tahta! Aeg ajada kael õieli ja väärtustada inimlikke tundeid. Ja uudistada meie uut numbrit!

Mis on romantika, milles see väljendub ja mis rolli ta meie igapäevas mängib – kas saaksime ilma läbi? Pilt arvamustest on kirju nagu lapitekk. Aga lugege ise. Moel või teisel on erinevad lood sellest juhtmõttest kantud.

Suvenumbrisse oleme kogunud hulgaliselt usutlusi ja vestlusi põnevate inimestega. Peaintervjuu on Maria Avdjuškoga, kellega vestles Tõnu Pedaru. Lisaks jutud Linnar Viigi (“Kunst kodudes”), Marit Ilisoni (tööpöörded), Tanel Veenre (“Kes on kes Eesti moes”), Ivo Uukkivi (elukunst), Jaak Niguli (bürokraatia) ja Indrek Neiveltiga (spordijutt). Numbrist leiab haarava reportaaži ratsutamisest, milles ajakirjanik Tiina Kaukvere avab hobuelu inimeste maailmas, reisiloo Põhja-Itaalia järvede ümbrusest (Kadri Kroon), ning visuaalselt nauditava fotoloo lindude aastaringist, autoriks fotograaf Arne Kiin. Tunnetest AI ajastul kirjutab Kristjan Port – kas armastus jääb vaid nõrkadele, küsib ta oma loos. Juttu tuleb emotsioonide rollist investeerimisel, milles seisneb tööõnn ja mis saab suhtest siis, kui romantiline udu hajub. Jne jne. Romantismist kirjanduses, kultuuris, poliitikas, suhetes. Romantika on kõikjal. Nii nagu ütleb kirjandusteadlane Märt Väljataga oma artiklis: “Iga kord, kui näeme loosungit “kõik on mõtlemises kinni” ning üleskutset oma mõtlemist muuta, võime kuulda romantismi kauget kaja.” Või nagu tõdeb suursaadik Sven Sakkov välispoliitika loos: ilma idealismita poleks Eesti vabaks saanud.

Suvenumbri esikaanel on omaaegse uuendusliku kunstirühmituse DeStudio kultusteose “Maria” uusversioon, mis on kummardus popkunsti korüfeele Andy Warholile. Popkunst mängibki romantika kõrval teist viiulit meie suvenumbris, sest äsja avati Tallinnas maailmagi mastaabis unikaalne popkunsti muuseum PoCo, kus on sadu töid popkunsti absoluutsesse tippu kuuluvalt ligi 140 autorilt alates Warholist kuni Banksyni. Soovime uuele algatusele palju külalisi! Väike Eesti on jälle millegi suurega hakkama saanud! Kirg on rääkinud.

Aga nüüd – head suve kõigile! Nii lüürikutele kui füüsikutele! Suvi on kõikjal ja kõigile, võtame vabamalt, nii palju kui saab.

Janeck Uibo
vastutav väljaandja