Ilmar Raag: kuidas infosõjas tõde leida – kas AI aitab meid?

Illustratsioon: Bing

Ilmar Raag proovis, kas tehisintellekt suudab teda aidata infosõjas. Selgus, et Ukraina sõda puudutavas küsimuses jäi ChatGPT hätta, aga Bing andis tõenäoliselt õige vastuse. Kummatigi ei olnud selle taga mitte AI analüüs, vaid lihtsalt vene allikate ignoreerimine.

Mu päev algas kahe AI-teemalise uudisega. Kõigepealt osutati, et praegu on koolides juba selge, et kirjandite kirjutamisel kasutatakse aeg-ajalt ChatGPT abi, ja teisalt märkasin, et Ukraina-teemalistel sotsiaalmeediakontodel käib äge arutelu Ukrainas purustatud Leopard 2 tüüpi tankide arvu üle. Nimelt oli Putin kahel järjestikusel kohtumisel sõjablogijatega pidanud vajalikuks rääkida, et Ukraina kannab oma pealetungi käigus tohutusuuri kaotusi. 13. juunil näiteks teatas Putin (1), et Ukraina on kaotanud vähemalt 160 tanki, ja kolm päeva hiljem esinedes Peterburis oli tema sõnul purustatud tankide arv tõusnud juba 186 Leopardini. Venevastased arvamusliidrid pidasid neid numbreid täiesti hullumeelseteks, sest see tähendaks, et ukrainlased on vasturünnakule toonud juba oma põhijõud, ehkki muu info kohaselt ei olnud ukrainlastel kogu oma lahinguväljalgi nii palju Leoparde, kui ta neid Putini sõnul kaotanud oli.

Ilmar Raag

Ilmar Raag on otsija ja filmilavastaja. Aga ta on olnud ka Riigikantselei Strateegilise kommunikatsiooni nõunik, kus ta tegeles peamiselt kriisikommunikatsiooniga. Loe artikleid (68)