Selgusid Edasi novellivõistluse parimad

Edasi novellivõistluse võitja Ave Taavet. Foto: Ave Taavet sotsiaalmeedia

Edasi kuulutas 21. septembril 2021 oma 5. sünnipäeval välja novellivõistluse. Žürii koosseisus Peep Ehasalu, Susan Luitsalu, Karl Martin Sinijärv ja Valner Valme selgitas välja võistluse võitjad.

Esikoha sai Ave Taavet looga “Avokaado”. Kommenteerib žürii liige Susan Luitsalu: “Minu jaoks kõik hea novelli kriteeriumid täitis Ave Taaveti “Avokaado”. Lugu on tänapäevane ja aktuaalne – avokaado on ju üks parimaid tänapäeva keskkonnamurede sümboleid üldse. Tohutu ökojalajäljega eksootiline puuvili, mis reisib Kolumbiast Selverisse selleks, et su kodus halvaks minna… Siin loos läks ikka päris halvaks kohe. Mõnus narratiiv, hea tempo, naersin ka. Mind ei ole üldse lihtne naerma ajada.”

Teise koha pälvis Olav Osolin novelliga “Väike mure”, mis on humoorikas ja aktuaalne pala identiteedikriisidest, erinevuste aktsepteerimisest ja kohanemistest uute, ebamugavate olukordadega.

Kolmanda koha võitis Toomas Jürgens jutuga “Looduslik valik”, kus ristuvad erinevad maailmavaated ja arusaamad loodusest, loos on pöördeid ning seikluslikku hõngu.

Kolm eripreemiat läksid Mari-Ann Kassi “Lepatriinu nimepäevale”, Peeter Sauteri “Lumememmearmastusele” ja Aurelia Aasa “Eksperdile”.

Žürii märkis ära veel kolm novelli, need on Merilin Jürjo “Antidepressant”, Piret Palutederi “Õunamähkurid” ja Indrek Mustimetsa “Kukeseened kerges õlis”

“Ei oleks osanud loota nii ohtrat osavõttu,” kommenteeris žürii esimees Valner Valme. “Kolmveerand laekunud töödest on täiesti arvestataval tasemel, umbes 30–35 oli aga selliseid, mille hulgast oli tõeliselt raske valida. Võitja osas oli žürii üksmeelel, tuliseid vaidlusi ei puhkenud, aga igal liikmel jäi mõni novell hingele, millele andis hääle ainult tema ja seega oli selle pjedestaalile mittejõudmine paratamatu.”

Võistluse mõte tekkis Valme sõnul sellest, et väljaande viiendat sünnipäeva tähistada ka sisulisemalt kui tordi ja veiniga. “Kuna Edasi on juba pikemat aega tellinud ja avaldanud algupärast Eesti lühiproosat, siis oli konkursi korraldamine loogiline jätk,” ütles Valner Valme. “Üks eesmärk lisaks tänavu ilmuvale novellikogumikule oli ka avastada uusi ägedaid autoreid, aga pakkuda huvi ka tuntud tegijatele, mõlemad lahtrid said kuhjaga täis. Leidsime ka autoreid, kellega teha edaspidi Edasis koostööd.”

Kõik üheksa võidunovelli ilmuvad aasta jooksul Edasi veebiväljaandes, esikolmik ka Edasi paberajakirja numbrites. Kõik üheksa ja veel kümmekond ilmuvad suve hakul Edasi novellikogumikus, mis oli ka konkursi üks eesmärk.

Esikohapreemia on 500 eurot, teine koht saab 300 ning kolmas 200 eurot (kõik preemiad on arvestatud netosummas). Ülejäänud preemiad kätkevad Edasi tellimusi, meeneid ja avaldamist. Kõigi novellikogumikus ilmuvate novellide eest saavad autorid lisaks honorari. 

Konkursile laekus 115 novelli 115-lt autorilt, kelle seas oli nii tuntud kirjanikke kui amatööre, kui ka inimesi, kes on pigem tuntud muudelt elualadelt.

Konkursi vabalt ette antud teemaks oli “Inimese suhe linnaloodusega”, aga seda võis tõlgendada avaralt või ka mitte üldse järgida, sest kuigi enamik saadetud novelle püsis teema raames, arvestas žürii tasemel töid ka teemaväliselt.

Kas konkursist kujuneb traditsioon? “Ei tea, tundub, et sügisel kohe järgmist võistlust välja kuulutada oleks ületapp. Aga üle aasta tundub täitsa mõttekas teha,” lausus Valner Valme.

Võitjatega võetakse kohe ühendust, kogumikku valitutega hiljemalt 1. märtsiks. Palume kõigil kogumikku valitud novellide autoritel enne raamatu ilmumist neid mitte avaldada, hiljem võib seda teha viitega Edasi novellikonkursile. 

***

Edasi novellikonkurssi toetaja on mööblisalong VEPSÄLÄINEN.

Tallinna BoConcept Vepsäläineni kauplus ühendab Taani BoConcepti valiku paremiku disainiklassikaga, mida esindab Vepsäläinen. Urbanistlikule luksusele keskendunud BoConcepti filosoofia on luua tooteid, mis sobivad hästi kokku omavahel ja erinevate ruumidega. Kaupluse müüjad on pädevad andma nõu, kuidas sobitada just teie koju BoConcepti diivanid, söögilauad, vaibad ning teised erinevad modifitseeritavad mööbliesemed. Poes on saadaval ka Vepsäläineni kvaliteetne kollektsioon. Tere tulemast ostma sisustustooteid!