Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – jaanuar

Foto: Shutterstock

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Film

Kumus tuleb dokke sürrealismist arhitektuurini

Uue aasta avas Kumu Dokumentaal 5. jaanuaril biitlite-filmiga, kokku jõuab jaanuaris, veebruaris ja märtsis vaatajate ette aga 14 tõsielufilmi. Sisse pääseb kolmapäevaõhtuti kell kuus tasuta, Edasi toob välja mõne noppe kavast.

1970ndate lõpus õitsenud Briti punkansambli X-Ray Spex värvika nimega värvikas laulja Poly Styrene (1957–2011) oli esimesi tõmmunahalisi naisi saareriigi edukate rokkbändide eesotsas, lauldes kõigest, mis teda ühiskonnas häiris, misogüüniast rassismini. “Poly Styrene. Ma olen klišee” (“Poly Styrene: I Am a Cliché”) on punkikooni tütre Celeste Belli avameelne portreefilm oma deemonitest vaevatud emast, kes oli kõike muud kui klišee.

Aasta kõige külmemal ajal kogunevad tuhanded buda nunnad Tiibetis 4000 meetri kõrgusel asuvasse Yarchen Gari kloostrisse, et sada päeva tillukestes hüttides mediteerida. Hiina režissööri Huaqing Jini film Tumepunane mets” (“Dark Red Forest”) pakub harukordse võimaluse kiigata maailma, kus vaim on tugevam kui liha.

Luis Buñuel oli, on ja jääb sürrealistiks. Hispaania dokumentalist Javier Espada vaatleb oma filmis “Buñuel. Sürrealist” (“Buñuel, un cineasta surrealista”) ühe maailma olulisema režissööri loomingut, mis säilitas oma sürrealistliku allhoovuse ka siis, kui autor ise kuulutas sellest eemaldumist. Film linastub koos Buñueli krestomaatilise lühifilmiga “Andaluusia koer”.

Austraalia dokumentalist Anna Cater avab oma filmis Richard Leplastrier. Vaate raamimine” (“Richard Leplastrier: Framing the View”) ühe väga erilise Austraalia arhitekti maailma, mis on orgaaniliselt seotud ümbritseva loodusega, näiteks saab tema projekteeritud majadelt eemaldada katuseid ja seinu – selleks, et hooned hingaksid.

Teater

Von Krahl on kohvikus

Von Krahli teater istub, lobiseb, tülitseb, flirdib, avastab ja selgitab maailma asju oma uusimas lavastuses kohvikus “Tähtede all”, mis on ka Lauri Lagle lavastuse pealkiri. Tegemist on kolmanda mõttelise osaga Lagle, Von Krahli ja Ekspeditsiooni triloogiast, kus eelnevad “Paratamatus elada ühel ajal” ja “Sa oled täna ilusam kui homme”. Vahelduvad ja kohati ambivalentsed tegelased otsivad jälle ennast, teisi ja elu mõtet, neid pisikesi sädemeid ja äratundmisrõõme ning -kurbusi, astudes dialoogi pealtnäha juhuslike nähtustega. Lavastus on kokku pandud hektilistest dialoogidest, justkui vaataja olekski kohvikus, saades osa erinevatest vestluskatketest ja olukordadest, mis katkevad ja lähevad ootamatute õmbluste kaudu üksteiseks üle. NB! Nalja saab ka. Mängivad ikka need, kes praegu bändi kuuluvad: Marika Vaarik, Katariina Tamm, Rasmus Kaljujärv, Jörgen Liik, Ingmar Jõela, Markus Truup ja Rea Lest.

Muusika

Punk ei tapa

Endise muusikaajakirjaniku Mart Niineste juhitav bänd Tabloited andis aasta lõpus välja uue albumi “Võõrad suled” – ja millal on punk häbenenud end võõraste sulgedega ehtida! Sa peadki võtma boa ja muud elemendid buržuaa kaelast ning riputama enda logiseva vankri külge. Võõrasteks sulgedeks võib pidada tervet plaaditäit külalissoliste, aga võib pidada ka seda, et Tabloited on tunginud popmuusika territooriumile ja mürgeldab seal koos ansambli Proov 583 vaimuga. Mikrofoni ees lustivad Helina Risti, Robin Juhkental, Tõnu Trubetsky, Janno Reim ja teised popkangelased. Kuula siit.

Kirjandus

Hiinast tuleb muudki peale viiruse ja vetode

Hieronymuse väärttõlkekirjanduse sarjas on kirjastuselt Ema ja Isa tulnud Hiina klassikalise kirjanduse kuldvaramusse kuuluv teos “Vaimude otsija kirjad”, mis on Jini dünastia ajal (265–420) elanud õpetlase Gan Bao ainus tervikuna meieni jõudnud kirjatöö. Imeliste lugude kogumik, millest hiljem arenes keerulisema sisu ja struktuuriga žanr chuanqi, mille silmapaistvaim näide on Eesti lugejale tuntud Pu Songlingi kogumik “Libarebased ja kooljad”.

“Vaimude otsija kirjades“ sisalduvad lood endelistest unenägudest ja surematute imetegudest, ülestähendused looduslikest anomaaliatest, konfutsianistlikke väärtusi õpetavad jutud, legendid ajaloolistest isikutest ja sündmustest, pajatused inimese kokkupuudetest vaimudega ning libaloomade ja muude paharettide koeruste kirjeldused. Ajaloolasena kogus ning süstematiseeris Gan Bao kroonikatest ja filosoofilistes traktaatidest pärit müüte ja legende, mis mõjuvad tõestisündinud lugudena, olles seotud tegelike juhtumite, isikute, ajastute ja kohtadega, ning aitavad tutvustada tolle aja uskumusi ja arusaamu hingestatud ning imepärastest toimingutest tulvil maailmast.

Sobib pimedatesse talveõhtutesse! Tõlkinud Katja Koort.

Kunst

Acid! Metal! No rules!

Osana etendusest “Kaev” Kanuti Gildi SAAL-is, esitlevad kolm kunstnikku – Maria Metsalu, Tarvo Porroson ja Jaakko Pallasvuo – EKA Väligaleriis samanimelist pseudoarhailist fotoseeriat. Kaheksateistkümnel metall-lehel asetsev happesöövitatud tekst ja illustratsioonid moodustavad kaks raamatut lavastuses. Peategelase jaoks on reaalsuse reeglid ja tähendused kadunud kuristikku ning saades teadlikuks oma lõplikkusest, on ärevus ja ontoloogiline ebakindlus leidnud koha nende asemel. Tal pole perekonda, sõpru ega sidemeid. Maailm oma keerukuses on muutunud koormavaks, mistõttu langetatakse ta kaevu oma nelja psühhoterapeudi poolt – need on AJ, Brian, Kevin ja Nick. Lamades kaevupõhjas nahkdiivanil, on tema ülesandeks kirjutada ja anda maailmale tagasi struktuur. Ta on looja. Ta on maag ja alkeemik.

Näeme teoseid, mis söövitavad end elu argisusest läbi kuhugi, kuhu on isegi valus vaadata – nagu heidaks pilgu lumme, mis kiiskab tagasi, ja satume olemise limbosse. Tore!

Lahti 25. maini.

Toit

Suusata kohalikus kuurordis ja söö kõht täis nagu Alpides

Kõrvemaa või Aegviidu murdmaasuusarajad pakuvad võimalusi nii algajale kui profile. Suusatamisele lisaks saab räätsadega matkata, snowtube’itada, tõukekelguga sõita või järvedel uisutada. Mõlemas keskuses on avatud laenutus, on ka saunatamise võimalus, Kõrvemaal suisa iglusaunad. Kõik muidugi ette tellides. Tallinna tagasiteel põika sisse Anija Mõisakohwikusse InnAmorata. Nädalavahetusel on InnAmorata lahti kaheksani, teisipäevast neljapäevani viieni. Tõhusaks ja ehedaks kõhutäiteks vali mulgipuder krõbeda peekoniga või rohke juustuga baklažaanivorm.

Mäesuusatamine või lumelauatamine võta ette Väiksel Munamäel Otepää külje all. Toolitõstukil külmetamise vältimiseks vali soojendavaks vahepalaks isetehtud soe mustikakissell Munaka uues restoranis vaatega otse suusamäele või reserveeri istumiseks kaminaesine laud ja naudi elavat tuld. Kui peaks juhtuma, et kevade poole päike piisavalt soojendama hakkab, saab ka suurel päikseterrassil keha kinnitada, tunne on seal justkui Alpides afterski’l.

Haanja spordikeskuse rajad liuglevad puutumata loodusega kuppelmaastikul. Pärast suurt suusatiiru tuleb mägede ja metsade vahelt lume seest üles leida Suure Muna kohvik. Kõhutäiteks sooovitan pikalt hautatud metslooma, kohalikku lammast või veisepõske. Kõik sellised tummised talvised hautised. Lõpetuseks on kohustuslik ära proovida mõni isetehtud kookidest, valik võtab silme eest kirjuks. Kes suusatamise vahele jätab, saab üleval korrusel rahulikult netis tööd teha, seltskonnaga tasub jääda õhtuks väärt kino nautima.