Fotolugu: “Puudel õitsevad leevikesed…

Leevike. Foto: Arne Kiin.

…aknaklaasidel jää”, kirjutas Paul-Eerik Rummo pea kuuskümmend aastat tagasi. Aga sellestki varem istutas naabritalu vanaperemees oma tagaõue kaks väikest vahtrapuud. Nüüdseks on need ammu täiskasvanud ja igal hilissügisel leevikeseõites, nii kaua kui vahtratel kostituseks seemneid jätkub. Saab see roog aga kesktalvel otsa, tuleb lindudel hakata toiduotsingul laiemalt ringi vaatama. Siis sean oma sügisel korjatud pihlakakobarad välja, tõmban kuurialusele maskeerimisvõrgu ette ja teen leevikestele selle tagant pakkumise: ninaesine piltide vastu. Siiani pole seda tagasi lükatud.

Tuleb leevike pihlakaid sööma, on ta nokk peagi marjapudruga üleni koos. Viljaliha neid ei huvita, välja otsitakse seemned, mis selle sees. Laiali puistatud toiduosad ei lähe aga raisku, need korjavad üles hall- ja musträstad, kes niisamuti kõhutäie eest meelsasti poseerivad.

Flegmaatilisele ja kohmakavõitu olemisele vaatamata ei tule leevikestel arust ega osavusest puudu. Lennult pihlakamarju nopsida pole nende jaoks mingi kunst. Paar aastat tagasi õppis üks nutikas punnpaabu koguni kassiaugu kaudu kuuris käima, et seal hoiul oleva linnutoiduga maiustada. Aga see vääriks juba omaette juttu.

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Suuremat valikut tema linnufotodest näeb siit. Arne Kiini lindude aastaringi tutvustavas fotoseerias on varem Edasis ilmunud:

Arne Kiin

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Edasi veebiajakirjas ilmub Arne Kiini lindude aastaringi tutvustav fotoseeria. Loe artikleid (27)