Kristjan Järvi pleilist: “Winter Chill” ja Arvo Pärt

Kristjan Järvi. Foto: Iris Kivisalu

Talv algas sel aastal järsku ja vara, paks lumi maas, meie meeleolu pühalik, ja inimesed kirge täis. Nüüd oleme jõudnud juba jõuludeni. Seetõttu tahaksin teid kutsuda muusikalisele ja talvisele rännakule läbi kahe palajada.

“Winter Chill” sisaldab minu lemmikartiste ja ületab kõigi žanrite piire. Siin on kõike alates klassikast igas stiilis kuni tänapäevase uudismuusikani põhjamaistest meeleoludest, ambientelektroonikast dubstep’ini välja.

Juba playlist’i esimesed lood annavad märku, milline see teekond olema saab. “In Horizons” toob kuulaja tšillima teisel tasandil, sulandume fantastilise kõla ja hääle tämbrisse uue Ewerti lauluga “Half Of It”.

Sealt edasi kuulame end ühte mu uude avastusse, mis on videomängumuusika Big Giant Circlesilt: üks mu viimase aja täielikke lemmikteoseid “Outside The Realm”. Sealt liigume Adele’i uuele singlile ja minu “Pähklipureja” remiksile “Nutty Christmas”, mille tegin koos Läänemere Filharmoonikutega. Kuulake kindlasti beat drop’i hetke. Sealt liigume uudisteosele NOËP-i uuelt albumilt “Virus”, mille kaasautorid oleme Mick Pedajaga ja mis kõlas esmalt Sack von Soundi festivalil 2020.

Kuulamisrännak võib kesta kaheksa tundi ühe hooga, aga minu soovitus on kuskilt alustada ja võtta sellest punktist tund või rohkem ning lubada endal hõljuda helide vahel. Avastad uut ja vana, pane taustale või mängi valjult. Avasta ennast ja avasta muusikat, mis inspireerib, võtab kaasa või loob meeleolu.

Teine loorida, mida soovitaks, on “Arvo Pärt Essentials”. Siia olen valinud oma lemmikud Arvo Pärdi lood minu lemmikutes esitustes.

See playlist tähistab ka minu ja Arvo koostehtud plaadi “Cantique” vinüüli väljatulekut, mis sisaldab ka “Stabat Materi” orkestri ja koori esmakordselt plaadistatud varianti ja minu isale pühendatud sümfooniat nr 3. Vinüül on saadaval Music On Vinyli poes.

Soovin teile mõnusat rännakut, jõule ja talvist aastalõppu hea muusika ja meeleoluga. Kallistused kõigile minu poolt!

Kristjan Järvi

Kristjan Järvi on helilooja, produtsent ja dirigent. Ta elab ja hingab muusikat ning kasutades oma oskusi püüab ta luua keskkonda, kus kõik on võimalik. Loe artikleid (16)