Kadi Kütt: kui vanemad on ikka veel lapsed

Lapsepõlves emotsionaalselt hüljatud inimeste sees on enamasti tühjuse tunne ja suur kurbus, aga teraapias pole sugugi harvad ka juhud, kui selle alt tuleb ilmsiks viha. Foto: Shutterstock.

Kui sa ei saa oma vanematega millestki olulisest ja emotsionaalsest rääkida, sest nad ei mõista või lihtsalt keelduvad kuulda võtmast, kui räägitu nende maailmapildiga ei ühti, siis on tegemist emotsionaalselt ebaküpse lapsevanemaga, kes on täiskasvanuks sirgumisel justkui poolele teele pidama jäänud. Kuidas emotsionaalset ebaküpsust ära tunda ja mida sel puhul teha?

“Armas Jumal, ma küll armastan oma perekonda, aga kas sa ikka proovisid kõik teised läbi enne, kui mind nende juurde saatsid?” küsib üks laps kirjas Jumalale (G. Roth “Naised, toit ja jumal”). Selles küsimuses on sees kaks olulist tõsiasja: 1) iga laps tahab tunda end oma perekonnas vastuvõetuna ja 2) laps armastab südames oma vanemaid ka siis, kui need ei suuda talle vajalikul määral turvatunnet ning armastust pakkuda.

Kadi Kütt

Kadi Kütt on holistiline terapeut, koolitaja ja kirjutaja, kes innustab kõigi oma tegevustega liikuma inimesi elurõõmu, enesega rahulolu ja suurema eheduse suunas. Kadil on Tallinna Ülikoolist õpetaja kutse ja organisatsioonikäitumise magistrikraad, ta on lõpetanud Holistika Instituudi. Erinevate vaimse tervise teemade seas on Kadi kirjutistes esikohal ärevus. Artiklisarjas „Ärevusest mitme kandi pealt“ uurib ta tänapäeva „vähktõve“ – ärevushäire pinnapealseid ja sügavamaid põhjusi ning mõtiskleb endasse uskumise ja enda väärtustamise teemadel, sest just need on ärevuse tõhusaimaks ravimiks. Kadi on raamatu „Ärevuse vari. Teekond hingehaavadest paranemise ja enese väärtustamiseni“ autor. Loe artikleid (13)