Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – august

Von Krahli teatri mängimata lavastuste festivali “Etendused publikuga!” programmis on ka "Sa oled täna ilusam kui homme".

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Arhitektuur

Tänavustel Tallinna Vanalinna Päevadel (12.–15.08) korraldab Arhitektuurimuuseum neli tasuta vanalinna-tuuri oma populaarsete arhitektuuriekskursioonide “Avatud Majad” vaimus.

Kino Sõprus on üks väheseid stalinistliku arhitektuuri näiteid Tallinna südalinnas, mida kõigil on võimalik külastada. Foto: Arhitektuurimuuseum.

Pealkirjade “Keskaja pärlid Tallinna vanalinnas”, “Uus arhitektuur Tallinna vanalinnas” ja “Stalinistlik arhitektuur Tallinna vanalinnas” taga peituvaid jalutussuundi võib eelharjutusena juba omas peas mõelda. Keskaja pärlid, kuhu minna, on restaureeritud meie kaasajal, esialgses töövalikus on nii Raekoja plats 12, Suurgildi hoone, Bremeni torn, Vene 12 ja Vene 16 elamud jne. Uuema aja arhitektuuri nimetuse alla mahuvad nii 66-aastane kino Sõprus hoone kui ka sõjaeelne Kunstihoone ja De la Gardie kaubamajahoone ning lillekauplus Väike-Karja tänavas…Näeb, mis paikneb tuntud hoonete sees, kes seal töötavad ja toimetavad, saab heita pilgu sellele, kui mitmekülgset elu elatakse tuttavate fassaadide taga.

Vajalik on eelnev registreerimine, mida saab teha Arhitektuurimuuseumi kodulehel.

Toiurännak

  • Mine Muhu saarele kodurestorani! 
Foto: Nautse Mihkli talu.

Muhus Nautse-Mihklil tegutseb varjatud pärlina taluhoovis kodurestoran Tuul. Perenaine Ingrem Raidjõe on pika kogemusega kokk, kelle vanemad peavad samas külas ülimenukat koduloomaaeda. Jaanalindude kõrval on perede lemmikud sebrad ja kängurud ning sel aastal uudisena ka tüügassead. Ingremi külaservas paikneva taluresto menüüs on alati vanemate jaanalinnutalu liha ja isekasvatatud värske salatikraam. Restoran tegutseb enamjaolt ettetellimisel, vahel kui surfifännist perenaise jaoks tuul piisavalt ei puhu, on Tuul päeval ka niisama sissejalutajatele avatud. Õhtuti serveeritakse ettetellimisel peakoka mitmekäigulist carte blanche-menüüd ehk süüa saab seda, mis parasjagu värske ja koka jaoks isutav. Sooja ilmaga saab süüa laternate ja küünalde valguses pika laua taga hoovis, külmemal või vihmasemal ajal sees suures kaminasaalis.

Eriti soovitame Nautse-Mihkli kokakursusi. Ühiselt valmistatakse suures hästivarustatud köögis näiteks käsitööpastat, õpetatakse küpsetama värsket kala või võetakse ette jaanalinnu tegemine. Pika ja meeleoluka õhtu lõpetuseks võib naine-nagu-orkester kütta sauna või saate vaadelda hoovivaikuses augustiöö kirkaid tähti koos klaasikese hea veiniga. Ka sügisesel seeneajal on tore ühiselt korjatud saagist head-paremat valmistada. Talus on Muhu eheda käsitööga pikitud toad ja eraldi sissekäiguga mitmetoaline korter, nii et kõige mõistlikum on ikka vähemalt kahepäevane Muhu tuur ette võtta.

Restoran Tuul
FB: TUUL resto
Tel: 510 0415

Teater

Von Krahli Teater koostöös Ekspeditsiooniga esitab augustis Tallinnas nii oma majas kui Telliskivi kvartali M-hoones 30 etendust pluss lisakava. Kõlab hullumeelselt, aga kui aeg-ajalt kuude kaupa mängida ei saa, või saab, aga ilma publikuta, siis tulebki mängida siis, kui saab, ja palju.

Mängimata lavastuste festivalil “Etendused publikuga!” tulevad esitusele viis Krahli praegust tükki, mille kohta teater ise ütleb: “Te olete nendest lavastustest kuulnud. Te olete näinud linna peal nende plakateid ja te teate, et paljud neist on võitnud ridamisi teatripreemiaid. Aga te ei ole neid lavastusi näinud, sest neid ei ole saanud mängida. Nüüd see muutub. Terve augustikuu mängib Von Krahli Teater koostöös Ekspeditsiooniga lavastusi, mis said valmis eelmisel aastal, kuid mis on oodanud – näitlejate kehades, rekvisiitide riiulitel, helimehe näppude all.”

Mängukavas on“Pigem EI” (möödunud aasta parima lavastaja, parima naispeaosatäitja, parima meeskõrvalosatäitja ja muusikalise kujunduse auhinnad), “Sa oled täna ilusam kui homme” (etenduskunsti auhind, naispeaosatäitja ja meeskõrvalosatäitja auhinnad), “Aed”, “Paratamatus elada ühel ajal” ja *******. Lavastajate Lauri Lagle, Juhan Ulfsaki, Mart Kolditsa ja Peeter Jalaka tööd – laval aga Marika Vaarik, Jörgen Liik, Rasmus Kaljujärv, Mari Abel, Ingmar Jõela, Katariina Tamm, Markus Truup, Jan Teevet, Joosep Uus, Ursel Tilk, Kirill Havanski, Johannes Richard Sepping ja Kalle Tikas.

Kino

Kogupereanimafilm “Luca” on tehtud Disney uues vaimus: hiidkompanii on võtnud südameasjaks kaitsta väiksemaid, nõrgemaid ja erinevaid. Itaalia lavastaja Enrico Casarosa täispikk debüütfilm viib vaatajad Amalfi ranniku kalurilinnakesse Portorossosse, mille elanikud on muidu kenad inimesed, aga merekoletisi ei salli. Kui siis nende sekka satub kaks poissi, kes oma loomulikus olekus ehk vees on kalad, siis käivitub sündmuste ahel, mille käigus juhtub põnevaid ja naljakaid seiku ja mille järel muudavad linnaasukad oma suhtumist mereelukatesse.

Linateos on armas ja liigutav, aga ka julge ja üsna klišeevaba ning, nagu Pixari filmid ikka, hiilgava tehnilise teostusega ning lopsaka pildikeelega. Ka dublaaž on hästi tehtud ning jäetud itaaliakeelsed väljendid kõlama. Ainult üks viga: filmis räägitakse mingist linnast nimega Geenuva, kuhu osa tegelasi õppima läheb. Genova hääldus on siiski “Dženova”. Selle keelevääratuse pärast ei tasu siiski kinno minemata jätta, sest Itaalia elu ja ilu on edasi antud päris ägeda nurga alt.

Plaadid

Londoni cool plaadifirma Soul Jazz, tuntud eriti lahedate kogumike poolest, millel lisaks asjatundlikule ja omanäolisele palavalikule on maailma parimad kujundused, andis tänavu muuhulgas välja kaks krõbedat kogumikku Euroopa cold wave-artistidega. Nüüd, kus kuumalaine möödas, sobib neid natuke jahedaid, nurgeliste kõladega plaate kuulata seda enam. Cold wave on elektrooniline mässusaund 1970ndate lõpust ja 80ndate algusest, mida iseloomustas minimalistlik lähenemine, teravad trummid ja punkvaim. Ei hakka siin kogu ajalugu ära rääkima, seda enam, et kahel Soul Jazzi kogumikul kõlavad uued Euroopa cold wave’i tegijad nagu Krikor Kouchian, Lena Willikens, De Ambassade, Celine Gillain jt. Kui on mingi mure, pange need plaadid mürtsuma ja saate särtsu juurde. Muidugi Soul Jazzi puhul soovitaks suisa füüsilised plaadid osta, ükskõik kas CD või vinüül, näevad lihtsalt nii head välja ja on iga kodu ehteks.