Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – jaanuar

Uue aasta alguseks mõned soovitused, mis suunavad lugeja kas kultuurisündmustest osa saama või mõnd kunstiteost iseseisvalt kogema. On ju uue aasta hakul veidi enam aega pühenduda mõtisklusele ja iseenda aja väärtustamisele. Tehkem seda siis hea ja omapärase seltsis!

Raamatusoovitus – “Kukeseene kuulamise kunst”

Valdur Mikita sulest on ilmunud järjekordne, eesti inimese eluolu humoorikas ja kiiksuga võtmes avav, antropoloogiat, kultuuriteooriaid, filosoofiat ja fantaasiat sulandav teos – “Kukeseene kuulamise kunst”. “Kukeseen on üks neid salapäraseid seeni, mida ei ole siiani õnnestunud kultiveerida. Ta kasvab üksnes vabas looduses. See isepäine seen on keeldunud metsast välja tulemast, kuigi enam kui sada aastat on püütud talle selgeks teha, et elu põllul on palju parem kui elu metsas. Mõnda natuuri lihtsalt ei õnnestu tsiviliseerida, putkesta palju tahad,” kirjutab Mikita. Seeneaeg on küll läbi, kuid endiselt leiab küllaga põhjuseid loodusesse oma tajusid ja meelt taastama ja avardama minna.

Kontsertetendus Tartu Uues Teatris

Muusikuna tuntud Silver Sepp, keda üldjuhul võib laval näha eriti iseäralike, tavaliselt isetehtud instrumentide taga helisid välja võlumas, on Tartu Uues Teatris välja tulnud oma esimese soololavastusega. Valguskunstnikuna teeb kaasa Rene Liivamägi. Töö “Auto(ri)lavastus” on kuuldavasti pigem kontsert kui etendus, pigem etendus kui laulude laulmine, pigem asjade siseheli kuulamine kui vaatamine. NB! Etendused Tartu Uues Teatris 4. ja 5. jaanuaril.

Foto: Gabriela Liivamägi I Allikas: uusteater.ee

Suhkru küsimus – arutelu Aleksei Turovskiga

Eesti Tervishoiumuuseum korraldab käesoleva aasta alguses loengusarja alapealkirjaga “Suhkruakadeemia” suhkrust ja toitumisest, mis on seotud näitusega “Elada või mitte? Suhkrus on küsimus”. Esimene arutelu “Gurmaanid loomariigis” toimub 10. jaanuaril algusega kell 17:30 muuseumi suures saalis. Külas on etoloog, parasitoloog ja zoosemiootik Aleksei Turovski. Üheskoos arutletakse loomade maitsete- ja magusaarmastuse teemadel ning uuritakse, kas loomariigi esindajad söövad teatud toite ka maitsenaudingu pärast. Sissepääs muuseumi piletiga.

Svjata Vatra Haapsalus

7. jaanuaril saab Haapsalus kuulata Eesti-Ukraina päritolu muusikute ansambli Svjata Vatra kontserti. Haapsalu kultuurikeskuse rõdusaalis toimuva kontserdi muusikaliseks žanriks on folk-rock. Ansambli unikaalne helikeel toetub suuresti Ukraina trombooni ja Eesti torupilli koostööle ning ansambli solisti Ruslan Trochynskyi esinejatemperamendile.

Ajastutruu põnevik

Ridley Scott’i uus mängufilm “Kogu maailma raha” on lugu 16-aastase John Paul Getty III (Charlie Plummer) röövimisest ja ta pühendunud ema Gaili (Michelle Williams) meeleheitlikust katsest veenda ta miljardärist vanaisa (Christopher Plummer) lunaraha maksma. Kui Getty Sr keeldub, proovib Gail panna ta meelt muutma, samas kui ta poja röövijad aina ettearvamatumaks ja jõhkramaks muutuvad. Gaili poja elu on kaalul ning temast ja Getty nõustajast (Mark Wahlberg) saavad ootamatud liitlased võidujooksus ajaga, mis näitab viimaks, et tõeline ja kestev väärtus on ainult armastusel, mitte rahal. Ajastutruu olustiku ja kunstnikutööga tõsielulistel sündmustel põhinevas filmis teevad kaasa mitmed tuntud ja tunnustatud näitlejad.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust ka kõrvale kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Oleme avatud põnevate soovituste avaldamiseks. Ettepanekud koos tutvustava pildimaterjali või videolingiga ning põhjendusega (mis on antud ürituses erilist, miks seda peab nägema) võib saata aadressil: iiris@edasi.org. Edasi jätab endale õiguse otsustada saadetud soovituste avaldamise üle. Info avaldamise eest tasu ei ole, võimalusel palume teha jõukohane annetus Edasi.org OÜ-le LHV Pangas või Swedbankis. Küsimuste korral võib kirjutada: hello@edasi.org