Raamatuesitlus. Kristjan Port. “Lihtsad vastused keerulistele küsimustele”

Ajakiri Edasi alustab oma raamatusarjaga “Iga tekst on lugemist väärt”. Sarja esimese raamatuna ilmub Edasi kolumnisti Kristjan Porti kogumik valitud artiklitest ja esseedest, mis on avaldatud ajakirjas Edasi 2018-2020. Kristjan Porti kolumnid on üldharivad ja põnevatel teemadel ning kirjutatud ladusas keeles, mis teeb need tekstid mõistetavaks erinevate elualade inimestele.

18. mail toimunud raamatu “Lihtsad vastused keerulistele küsimustele” veebiesitlusel vestles Kristjan Portiga kirjanik Jan Kaus, kes esitas autorile mõned lihtsad küsimused.

Mõtteid vestlusest:

  • Suures pildis on elu kui suur vastupidavuseksperiment, unikaalne võimalus. Kui palju on inimesi, kes on jäänud sündimata, võrreldes nendega, kellel tekkis võimalus siia maailma sündida. Seejuures ei ole elu mitte tohutult tore and (kuigi seda võib sellisena käsitleda), vaid see on täis pettust, petmisi ja pettumusi, milles ainult üks asi on alati garanteeritud – see lõpeb surmaga. Ja sellel pettumuste rajal me komistame, tõuseme püsti – see on üks suur õppimise rada.
  • Vastupidavus tekib just sellest, et sa tõused kogu aeg uuesti püsti. Pikali kukkumiseks pead sa olema tähelepanelik. See ei tähenda, et kukud halbade asjade peale. Vastupidavus sõltub neist elementidest, mida sa elus märkad. Mida parem vastupidavus, seda parem tundlikkus sul maailma suhtes on. Elu puhul on tegemist vastupidavusülesandega.
  • Me stigmatiseerime alati sõna “viga” – et see tähendab midagi halba. Kuna me ei talu viga, arvame, et viga on midagi pahelist, siis veal rajaneb ka kogu meie tunnete maailm.
  • Kui 1000 kunstnikku peaks järgi tegema ratsanikumonumendi, tuleb välja, et nad teevad kõik täpselt järgi, aga kõigil on mingi kõrvalekalle – kas me ütleme siis, et te kõik olete luuserid, te ei oska seda täpselt järgi teha, või olete kõik kunstnikud, kuna te kõik lisate sinna midagi, mis on inimesel väärtuslik, unikaalne? Viga tuleks vabastada stigmast.
  • Paratamatult on elu täis vigu. Tänu vigadele me tegelikult liigume edasi. Vastasel juhul sõidaksime metsast läbi mööda raudteed, kordagi nägemata seda metsa, kuna meil on mingid reeglid. Aga kuna maailm ise ei lase meil olla raudtee peal, siis peaksime olema valmis neid vigu tähele panema.
  • Kui me ei kalduks põhivoolust kõrvale, siis me stagneeruksime – ja sotsiaalset stagnatsiooni on praegu natuke näha ka. Viga on oluline. Viga on võimalus ja viga on signaal meelitada nägema midagi teisiti.

Kristjan Porti raamat on saadaval raamatupoodides. See on hea kingitus  igale elukestva õppe fännile. Lisaks toetad raamatut ostes ka ajakirja Edasi püüdlusi kvaliteetse sisu loomisel. Head lugemist!