Steve Jobsi kõne: “Leia üles see, mida sa armastad”

Apple’i asutaja Steve Jobs pidas 2005. aastal Stanfordi Ülikooli lõpetajatele oma kogemustest mõtlemapaneva, innustava ja aegumatu kõne, mida võib soovitada korraliku annuse motivatsiooni saamiseks igaühele ka täna.

Allpool Steve Jobsi kõne üleskirjutus, milles ta jutustab kolm õpetlikku ja julgustavat lugu oma elust.

Mul on au olla täna siin koos teiega ühe maailma parima ülikooli lõpuaktusel. Kui aus olla, siis mina ei lõpetanudki ülikooli. See hetk siin praegu on minu lähim side ülikooli lõpetamisega. Tahan teile täna rääkida kolm lugu oma elust. See on kõik. Ei midagi suurejoonelist. Lihtsalt kolm lugu.

Esimene lugu räägib punktide ühendamisest

Ma kukkusin kuus kuud peale Reedi Kolledžisse astumist koolist välja. Kuid jäin sinna veel umbes pooleteiseks aastaks vabakuulajana, enne kui lõplikult ära tulin. Aga miks ma välja kukkusin?

See sai alguse juba enne mu sündi. Mu bioloogiline ema oli noor vallaline tudeng ja otsustas mu lapsendamiseks ära anda. Tema tungiv soov oli, et mu adopteeriksid inimesed, kes on ülikooli lõpetanud. Ta lõi kõik tingimused selleks, et minu sündides lapsendaksid mu üks advokaat ja tema naine. Ent kui mina parajasti sündisin, otsustasid nemad viimasel hetkel, et nad tahaksid tegelikult hoopis tüdrukut. Niisiis, mu vanemad, kes olid ootenimekirjas, said keset ööd telefonikõne, kus küsiti: “Meil on siin üks soovimatu poisslaps, kas tahaksite teda endale?” Nemad vastasid: “Muidugi!”

Mu bioloogiline ema sai hiljem teada, et mu emal ei ole ülikooli diplomit ja mu isa polnud isegi keskkooli lõpetanud. Mu lihane ema keeldus adopteerimispaberitele alla kirjutamast. Aga paar kuud hiljem, kui mu vanemad olid talle lubanud, et ma lähen kindlasti kunagi ülikooli, jäi ta nõusse. Nii mu elu algas.

Ja 17 aastat hiljem läksingi ma ülikooli. Aga naiivselt valisin ma sellise kooli, mis oli peaaegu sama kallis kui Stanford, ja kogu mu töölisklassist vanemate säästud kulusid minu õppemaksule. Kuue kuu möödudes ei näinud ma selles enam väärtust. Mul polnud aimugi, mida ma oma eluga peale hakata tahan ja kuidas ülikool mind selles selgusele jõuda aitaks. Ma lihtsalt kulutasin raha, mida mu vanemad olid terve elu kõrvale pannud. Otsustasin koolist välja kukkuda ja lootsin, et kõik laheneb. See tundus tol hetkel üsna hirmus, kuid tagantjärele vaadates oli see üks parimaid otsuseid, mis ma eales teinud olen. Väljakukkumise hetkest peale ei pidanud ma enam kohustuslikes ja mulle ebahuvitavates loengutes käima ning sain hakata osalema neis, mis tundusid mulle palju põnevamad.

Kõik polnud siiski roosiline. Kuna mul ei olnud ühikakohta, magasin ma sõprade juures põrandal, viisin tühje koolapudeleid taarasse, et toitu osta, ja kõmpisin igal pühapäeval seitse miili läbi linna Hare Krishna templisse, et vähemalt kord nädalas korralikult süüa. Ma nautisin seda. Ja enamus asju, mille otsa ma kas uudishimust või intuitsiooni ajel komistasin, osutusid hiljem hindamatult väärtuslikuks. Lubage ma toon ühe näite.

Reedi Kolledž pakkus toona võib-olla parimat kalligraafiaõpet terves riigis. Kõik ülikoolilinnakus olnud plakatid ja sahtlisildid olid filigraanselt kujundatud käsitsikirjas. Kuna ma olin koolist välja langenud ega pidanud tavaloengutes käima, otsustasin minna kalligraafiakursusele seda õppima. Õppisin kirjastiilide kuju, kuidas mängida erinevate tähekombinatsioonide vahele jääva ruumiga ja ka seda, mis vahe on heal ja suurepärasel tüpograafial. See oli ilus, pika ajalooga, kunstiliselt peen viisil, mida ei saa teadusega seletada. Ja mind võlus see.

Samas ei olnud mul lootustki seda kuidagi oma elus praktiliselt rakendada. Kuid kümme aastat hiljem, kui disainisime esimest Macintoshi arvutit, tuli see mulle meelde. Ja me kasutasime neid teadmisi Mac’i disainimisel. Sellest sai esimene ilusa tüpograafiaga arvuti. Kui ma poleks sellele kursusele sattunud, poleks Mac’il iialgi nii palju erinevaid fonte ja proportsionaalsete vahedega tähti. Ja kuna Windows lihtsalt kopeeris Mac’i, siis tõenäoliselt poleks neid mitte ühelgi tavaarvutil. Kui ma poleks ülikoolist välja kukkunud, poleks ma kalligraafiakursusele sattunud ja arvutid ei oleks nii kauni tüpograafiaga nagu praegu. Loomulikult oli mul ülikooli ajal võimatu neid punkte ühendada ja näha seda suurt pilti. Kuid tagasi vaadates, kümme aastat hiljem, on kõik selge.

Ehk siis, punkte ei saa ühendada tulevikku vaadates, seda saab teha vaid tagasi vaadates. Sul peab olema usku, et need punktid mingil viisil saavad tulevikus ühendatud. Sa pead midagi usaldama: kas oma kõhutunnet, saatust, elu ennast, karmat, ükskõik mida. Usk, et need punktid jooksevad kuskil millalgi kokku, annab julgust järgida oma südant. See mõtteviis pole mind kunagi alt vedanud ja on mänginud mu elus väga suurt rolli.

Minu teine lugu on armastusest ja kaotusest

Mul vedas, et ma avastasin selle, mida teha tahan, juba noorelt. Asutasime Woziga Apple’i minu vanemate garaažis, kui olin 20. Tegime kõvasti tööd ja kümne aastaga kasvas Apple kahe mehe firmast 2 miljardi dollari väärtusega ettevõtteks, kus oli üle 4000 töötaja. Olime just aasta eest välja tulnud oma värske loominguga – Macintoshiga – ja mina äsja saanud 30.

Aga siis mind vallandati.

Kuidas on võimalik saada kinga firmast, mille ma ise asutasin? Apple’i kasvades palkasime me minu kõrvale firmat juhtima ühe inimese, kes oli minu arust väga andekas, ja esimesel aastal sujus kõik kenasti. Aga siis hakkasid meie tulevikuvisioonid lahknema ja lõpuks läksime tülli. Ettevõtte juhatus toetas teda ja 30. eluaastaks olin ma oma firmast vallandatud. Avalikkuse suure tähelepanu all. Siht, mille nimel olin terve oma täiskasvanuelu töötanud, oli järsku kadunud – ja see mõjus laastavalt.

Paar kuud ma tõepoolest ei teadnud, mida teha.

Tundsin, et olen eelmise generatsiooni ettevõtjaid alt vedanud. Oleksin nagu mulle üle antud teatepulga maha pillanud. Kohtusin David Packardi ja Bob Noyce’iga ning üritasin vabandada, et kõik nii hullusti untsu keerasin. Kukkusin kõigi silme all läbi ja mõtlesin isegi mujale kolida. Kuid siis hakkas mulle vaikselt koitma, et ma ikka veel armastan seda ala. Apple’is toimunu ei olnud seda karvavõrdki muutnud.

Ma sain küll korvi, aga olin ikka veel armunud. Niisiis otsustasin alustada otsast peale. Sel ajal ma seda nii ei näinud, aga hiljem selgus, et Apple’ist vallandamine oli parim asi, mis minuga üldse juhtuda sai. Edukas olemise raskus asendus algaja kergusega, kus mitte miski ei ole kindel. See oli vabastav ja ma sain astuda oma elu kõige loomingulisemasse perioodi.

Järgmise viie aasta jooksul asutasin ma firma nimega NeXT, siis firma nimega Pixar ja armusin imelisse naisesse, kellest sai hiljem mu abikaasa. Pixar tegi maailma esimese ainult arvutiga loodud animafilmi “Lelulugu” ja on nüüdseks kõige edukam animafilmistuudio maailmas. Edasiste pöördeliste sündmuste käigus ostis Apple NeXT-i ja mina läksin tagasi Apple’isse – ning see tehnoloogia, mis arendati välja NeXT-is, on praeguses Apple’i renessansis võtmetähtsusega. Lisaks on meil Laurene’iga imetore pere.

Olen üsna kindel, et seda kõike poleks juhtunud, kui mind poleks Apple’ist vallandatud. See oli mõru pill alla neelata, aga ilmselt patsient vajas seda.

Vahel lööb elu sulle nagu puuga pähe. Aga ära kaota lootust. Olen veendunud, et ainus asi, mis mind edasi tegutsema sundis, oli see, et ma armastasin seda tegevusala. Sa pead leidma selle, mida armastad. See kehtib nii töö kui ka elukaaslase kohta. Töö on suur osa inimese elust ja ainus võimalus sellega tõeliselt rahul olla, on teha tööd, mida pead suurepäraseks. Ja ainus viis suurepärast tööd teha, on armastada seda, mida sa teed. Kui sa pole seda veel leidnud, otsi edasi! Ära lepi vähemaga! Nagu kõikide südameasjade puhul – sa saad aru, kui oled selle õige leidnud. Ja nagu head suhtedki, läheb see aastatega ainult paremaks. Nii et otsi seni, kuni leiad selle õige. Ära lepi vähemaga!

Minu kolmas lugu räägib surmast

Kui olin 17-aastane, sattusin lugema üht tsitaati, mis kõlas umbes nii: “Kui sa elad iga päeva nagu viimast, siis ühel päeval oledki seda õigesti teinud.”

See kõnetas mind väga ja sellest ajast peale, viimased 33 aastat, olen ma igal hommikul endalt peeglisse vaadates küsinud: “Kui täna oleks mu elu viimane päev, siis kas ma tahaksin teha seda, mida täna tegema hakkan? Ja kui vastus on mitu päeva järjest olnud “ei”, siis tean, et midagi tuleb muuta.

Oma surelikkuse meelespidamine on olnud üks tähtsamaid asju, mis on aidanud mul elus olulisi otsuseid langetada. Sest peaaegu kõik – teiste ootused, uhkus, hirmud, häbi või läbikukkumine – need ei oma surmaga silmitsi seistes enam tähtsust. Jääb vaid see, mis on päriselt oluline. Oma surelikkuse meenutamine endale on minu teada parim viis vältimaks kõhklust, kas sul on midagi kaotada. Siis oled sa alasti. Ja sul pole mingit põhjust talitada muu kui südame järgi.

Umbes aasta tagasi diagnoositi mul vähk. Hommikul kell 7.30 tehti uuring ja see näitas selgelt, et mul on kõhunäärmekasvaja. Ma ei teadnud siis, mis see kõhunääregi on. Arstid ütlesid mulle, et see on üsna kindlasti sellist tüüpi vähk, mida ei saa ravida, ja mul on elulootust kõige rohkem 3–6 kuud. Mu arst soovitas mul minna koju asju korda ajama – arstide keeles tähendab see valmistumist surmaks. See tähendab, et pead püüdma oma lastele vaid mõne kuuga edasi öelda kõik, milleks arvasid aega olevat veel 10 aastat. See tähendab, et sa pead kõik tipp-topp korda seadma, et perel oleks võimalikult kerge. See tähendab hüvastijätmist.

Ma elasin selle diagnoosiga terve päeva. Sama päeva õhtupoolikul tehti mulle koeproovi uuring – torgati endoskoop kurku, läbi kõhu soolestikku ja võeti nõelaga kõhunäärmekasvajast mõned rakud. Olin narkoosi all, aga mu naine, kes oli ka seal, rääkis hiljem, et kui arstid rakke mikroskoobi all uurisid, puhkesid nad nutma, sest selgus, et mul oli väga haruldane kõhunäärmevähi vorm, mis on operatsiooniga ravitav. Mulle tehtigi operatsioon ja minuga on nüüd kõik hästi.

See oli minu lähim kontakt surmaga ja ma loodan, et see jääb nii järgmiseks paarikümneks aastaks. Olles selle ise läbi elanud, saan ma seda nüüd öelda pisut veendunumalt kui siis, mil surm oli minu jaoks küll kasulik, aga pelgalt intellektuaalne mõtteharjutus.

Mitte keegi ei taha surra. Isegi inimesed, kes tahavad taevasse minna, ei taha sinna pääsemiseks surra. Ja samas on surm meie kõigi ühine lõpp-punkt. Mitte keegi pole sellest veel pääsenud. Ja nii see peabki olema, sest surm on suure tõenäosusega üks parimaid asju, mis elu loonud on. See on elu muutja. See teeb korrektuure, et anda ruumi uuele. Praegu olete selleks uueks teie, kuid ühel päeval, üldse mitte kauges tulevikus, saate te aegamisi vanaks ja peate teed tegema uutele. Vabandust, et nii dramaatiliselt väljendan, aga see on tõsi.

Meie aeg on piiratud, ära raiska seda kellegi teise elu elades. Ära jää kinni dogmadesse, mis tähendab elamist kellegi teise arvamuste järgi. Ära lase teiste arvamusel oma sisetunnet summutada. Ja mis kõige tähtsam, kuula julgelt oma südamehäält ja intuitsiooni. Kuidagiviisi neis peitub see teadmine, mida sa päriselt saavutada tahad. Kõik muu on teisejärguline.

Minu nooruses ilmus üks imeline väljaanne nimega The Whole Earth Catalogue, mis oli justkui meie generatsiooni piibel. Selle asutas Stewart Brand siit lähedalt Menlo Parkist, kes pani ajakirja elama oma poeetilise stiiliga. See oli hilistel 60ndatel, enne arvuteid. Kõik tehti trükimasinatel, kääride ja polaroidkaameratega. See oli nagu paberkandjal Google 35 aastat enne Google’i sündi. See oli idealistlik, sisaldas suurepäraseid juhiseid ja artikleid. Stewart avaldas oma meeskonnaga ridamisi katalooge, ja kui selle aeg sai ümber, anti välja viimane number. See juhtus 1970ndate keskpaigas ja mina olin teievanune.

Viimase numbri tagakaanel oli foto varahommikusest külateest – sellisest, kus võiks piisava seiklusjanu korral end hääletamas leida. Pildi all seisis kirjas: “Olge näljased. Olge hullud.” See oli nende hüvastijätusõnum oma lugejatele. Olge näljased. Olge hullud. Seda olen ma alati endalegi soovinud. Ja nüüd, teie lõpetamisel ning uue tee alguses, soovin sama ka teile.

Olge näljased. Olge hullud.
Suur tänu teile kõigile.