Katrin Saali Saul: traditsiooniline pere on ohus. Jälle

Foto: Unsplash.com

“Tõe ja õiguse”  ning “Kevade” – meie armastuse tüvitekstide – aegadel oli paarisuhte loomise peamine põhjus majanduslik ja valdav peremudel mitme põlvkonna ühiselu. Mida rohkem lapsi, seda rohkem tasuta töökäsi, seda jõukam talu, seda enam neid, kellest vanaduspõlves tuge võis loota. Nendel aegadel (ja muidugi ka varasematel perioodidel) ei jäänud inimene, eriti naissoost inimene, üksi ellu. Perekond või sellele eelnev korilaste-küttide kogukonnana elamine oli hädavajalik, et ellu jääda.

Suhted enne tööstusrevolutsiooni ja linnastumist

Kuni möödunud sajandi alguseni, ehk siis kuni esimese ilmasõjani, liikusid naised trajektooril Kinder – Kirche – Küche. Esimest korda asusid naised massiliselt tööle väljaspool kodu just esimese maailmasõja ajal – halastajaõdedena ja telegrafistidena. Kuni sinnamaani oli enamiku naiste jaoks abiellumise peamine põhjus majanduslik kindlustunne, sest kuna enamikul naistel puudus ligipääs haridusele või tööle, seisid nad vallaliseks jäädes silmitsi vaesusega.

Katrin Saali Saul

Katrin Saali Saul on pereterapeut ja Vikerraadio psühholoogia-alase saate „Peresaade“ autor ja saatejuht. Oma kolumnides uurib ja kirjeldab suhteid, nende toimimise ja mittetoimimise seaduspärasusi. Tema sulest on ilmunud kolm raamatut: "Naiseks olemise kunst. Avasta oma naiselik vägi läbi arhetüüpide maagilise maailma" (2015), kirjanduskonkursi BestSeller aimekirjanduse kategooria võidutöö "Eluterve kärgpere käsiraamat"(2016) ja logiraamat „Aasta eredad hetked“ (2017). Loe artikleid (41)