Marina Paula Eberth: me saame muuta oma minevikku ja seeläbi ka olevikku

“Räägi oma lugu” on portaali GoodNews saatesari, mille külalisteks on inimesed, kes on teistele oma käitumise või tegudega inspiratsiooniallikaks. Esimese episoodi külaline on Holistika Instituudi juhataja, koolitaja ja terapeut Marina Paula Eberth. Kuidas elada paremat elu?

Mõtteid vestlusest:

  • Holistiline regressiooniteraapia on teraapia, kus töötatakse inimese kehaga, tema emotsioonidega, tema mõtetega ja ka hingetasandil. Sel tasandil, mida me päris palja silmaga ei näe. See on väga terviklik lähenemine inimesele.
  • Need probleemid, mis meil tänasel päeval on, on kuskilt pärit, neil on mingid põhjused. Kui ei ole põhjust, ei ole ka tagajärge. Niiet, kui mul on täna probleem, siis selle põhjus on kuskil minevikus. Ja regressioon võimaldab ajas minna tagasi sellesse hetke, kus probleemid alguse said.
  • Asi ei ole ainult ka selles, et me peaksime need põhjused üles leidma, vaid et me saame oma minevikku muuta. See minevik, mis mind segab elamast tänases päevas on mul siin, olevikus kaasas ja ma saan seda muuta. Ükskõik, kust kohast need probleemid ka pärit ei oleks.
  • Ma ei ütleks, et inimesed on tänapäeval niivõrd katki, ja võibolla see sõna “teraapia” ka nii väga hästi ei sobi. Sõna “teraapia” oleks nagu kellelegi, kes on haige, kes vajab tervendust. Holistiline regressiooniteraapia, ma võiks öelda, on teraapia tervetele. Meil on kliinilised psühholoogid ja kliinilised psühhoterapeudid, kes tegelevad nende inimestega, kes kuuluvad sellesse väiksesse ossa, mida me võime nimetada patoloogiaks. Aga suurem osa inimestest on ju eluga täiesti hästi hakkama saavad tublid ja toredad inimesed. Normaalsest elust saab elada paremini, see on holistilise regressiooniteraapia mõte. Ja see mõte käib väga hästi kokku 21. sajandi suure psühholoogiaharuga, mille nimi on positiivne psühholoogia. See tähendab, et inimeste elu ei pea lihtsalt olema välja kannatamine, vaid elu võib olla hea, õnnelik, tore.
  • Selleks, et armastada, on vaja sallivust. Ja ennekõike iseenda suhtes. Kui ma iseennast piisavalt armastan, siis see inimene, kes on minuga koos, ei pea kogu aeg sooritama ja tõestama, et tema on suurepärane ja tänu sellele mina siis olen ka kuidagi tõstetud. Et me saame mõlemad rahulikult olla, nii nagu me oleme. Sedasorti armastus on ju suurepärane, siis on mõlemal lahe olla. Ja niimoodi armastades on teine inimene lihtsalt lisaboonus elus. Mitte see, kes peaks mind õnnelikuks tegema – oskama seda ja välja nägema nii jne.
  • Hingesuguluse otsimine ei tee inimesele väga palju head, sest siis joostakse ühest suhtest teise ja muudkui otsitakse, aga kunagi ei leita, sest seda ideaali ei olegi.

“Räägi oma lugu” on portaali GoodNews saatesari.