Vice Versa: Sander Mölder vs. Helina

Sander ja Helina.

Vice Versa ehk artistid, nende muusika ja vastastikune uurimine-kirjeldamine-mõtestamine. Sel korral fookuses helilooja-produtsent Sander Mölder ja  vokalist Helina ning nende helid.

Sander Mölder on mitmekesise muusikalise tausta ja laia käekirjaga helilooja, produtsent ja DJ. Ühtlasi veab ta koos Peeter Ehala ja Kaspar Tamsaluga plaadifirmat – ja ütleks isegi, et stiilipuhtalt headele helidele pühendunud liikumist – nimega TIKS. Tema viimaste muusikaliste koostööde hulgas on lood „San Francisco“ Andres Kõpperi ehk NOËPiga ja „Kui puus pöörleb“ Reketiga ning Ballett Keres koos Timo Steineri ning Teet Kasega. Samuti on ta produtsendina toimetanud Ewert and The Two Dragonsi värskelt ja mitmekordselt auhinnatud albumi “Hands Around The Moon” juures. Äsja pärjati ka Möldri album “Tiks 068” Eesti Muusikaauhindadel nii Aasta Debüütalbumi kui ka Aasta Elektroonikaalbumi tiitliga.

Helina on tantsija/koreograafi haridusega artist, kelles sulanud kokku seksikas, mahlane vokaal ja vürtsikas räpp. Aastal 2012 võttis Helina osa Eesti Laulust Milky Whip nime alt ja veel möödunud suvel avaldas artistinime Hash alt videosingli “Man Up”. Nüüdseks nimemängud minetanud ja üleni iseenda ehk Helina nime kandev naine on julge esineja, kellega kaasneb tugev positiivse energia laeng. Kõike, mida ta teeb, teeb ta omamoodi ja tavaliselt kompromissitult. Suhtumine kandub üle ka tema teistesse hingelähedastesse tegevustesse, milleks on tants, Sveta Vintage poe pidamine ja DJ rollis muusika jagamine.

Helina Sander Möldrist: “Tema muusikaga kaasneb kaasahaarav kergus, mõnus gruuv ja värskus.”

“Mäletan, kui kunagi ammu üldse kuulsin temast ja teda nägin, olid kindlasti esimesed mõtted – väga sarmikas, kena noormees ja nii andekas ka veel. Usun, et paljud neiud on Tiksul DJ puldi ees talle silma teinud. Aga muidugi, kui me nüüd loomingust räägime, siis ma arvan, et tegemist on tõesti erakordselt andeka inimesega. Tema muusikaga kaasneb kaasahaarav kergus, mõnus gruuv ja värskus. Minu meelest on Sandri sound üsna äratuntav. Sandriga on ka minu uuel EP’l laul nimega “LuvMe”. Selle biit on mõnusalt bounce’i ja üleüldine vaib ka kerge ja värske ning minu silmis väga Sanderilik. Selle laulu sündimisloost rääkides võin öelda, et me kunagi saime kokku ja ta oli megapositiivne minu suhtes ja kõik jutud, aga ma ise olin natuke ebakindel pluss kabuhirmus ja aukartuses. Nüüdki, kui olen teda näinud, on ta alati väga tore ja toetav, tekitab sooja tunde. Aga ausalt, kui selle laulu kirjutasin ja pidin Sandriga sellel teemal kokku saama ja arutama, ei olnud ma sugugi oma enesekindluse leveliga kohas, kus olen täna. “LuvMe” loo lõpus on väike räpilik osa, mis algselt oli palju aeglasem, aga Sander soovitas mul selle teha kiiremaks, nii et ehk on ta mind ka mõjutanud aina enam räpi poole liikuma ja sellega katsetama,” tunnustab Helina Sandrit ka toetava muusikalise kaasautorina.

“Seda laulu kuulates tuleb esimese asjana ette ilus suvehommik, kui on vaja kodust välja kiirustada, et saada sõpradega kokku ning asuda väljasõidule. Sobilik nii autosõidul kuulamiseks kui mistahes suvisel kokkusaamisel oma armsate lähedaste inimestega. Selline mõnus suvine muretu kulgemine. Emotsioon on hea ja soe, millegi pärast ka natuke nostalgiline. Tekivad mõtted seoses koduga, heinamaa ja perega.  Kui oleksin ise loo autor, siis ilmselt oleks selles rohkem sõnu, sest ma olen patoloogiline ülekirjutaja. Küll aga arvan, et selles loos toimib kõik nii nagu on, instrumentaal annab edasi head vaibi ja vokaali kordus teeb loo nõiduslikuks. Kontserdil teeksin ilmselt selle jaoks väikese armsa tantsukava, mis oleks eelkõige tänavatantsu sugemetega, aga võtaks humoorikalt šnitti rahvatantsust. Selle sooritamiseks oleks minuga laval nii neli tantsijat. Riietuse poolest viskaks ilmselt endale Kihnu Virvest inspireeritud outfiti selga, aga paneks sinna ohtralt gängsta vaibi ning enda kiiksu juurde. Pearätt ja kõik jutud,” visualiseerib Helina.

Sander Mölder Helinast: “Mulle väga meeldib see julgus ja kõige paremas mõttes toorus, mis Helina vokaalmaneeris on.”

“Helina on minu radaril olnud eelkõige Twisted Dance Company ja Fankadelik Vintage’i kaudu. Äge värviline tantsija, värviliste kostüümide ja sellise power-imidžiga. Laulja/räpparina sain temast teada, kui ta uuris minult põhjade kohta, umbes 3-4 aastat tagasi. Ühe leidsimegi, mis talle sobis ja meeldis. See nüüd tema uue EP peal ka täiesti olemas. Mulle väga meeldib see julgus ja kõige paremas mõttes toorus, mis Helina vokaalmaneeris on. Mingid nurgad meenutavad M.I.A. kõla ja mingid sellist Abra esteetikat. Võib-olla muusikas ootaks veel nõks sellist üleolevat olekut, ” kirjeldab Sander Helina kui artisti olemust.

“Mõnus vitamiinilaks. Proovin endale kindlaks jääda ja lugude puhul sõnu väga mitte kuulata, pigem kuulan vokaali ühe instrumenina ja Helina hääl kõlab siin buketis just nagu valatud. Kontserdi puhul, või kui näiteks remiksiksin, siis mulle meeldiks sellest loost teha hoopis selline superminimalistlik versioon, kus foley-soundidega mängitud perkussioon (à la tikutopsid, plaksud, vitamiinipudeli sämplimisest saadud saundid ja näiteks hihatiks kääride saund) oleks taustaks, see hausilik energia ei tohiks kindlasti kaduma minna ja siis see Helina poolšamanistlik korduste jada tuleks mõnusalt välja,” saame peaagu et loo uusversiooni maitse Sandri kirjeldusest kätte.

Siit leiab tervikuna artistide uued albumid, millelt fookuses olnud palad pärinevad: Sander Mölder “Tiks 071” & Helina “Ms. Vitamin C” .

Vice versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)