Kadri Kroon: teistmoodi jaanipäev

Praetud kalafilee keedumuna ja sulavõiga.

Jaanipäev kui lihagrillimise ja õllejoomise mitmepäevane maraton on ajalooliselt tegelikult üsna uus nähtus, kirjutab Kadri Kroon ja pakub kaks retsepti vanade jaanikommete elustamiseks, kuhu enam-vähem kõik eestlaste jaanitavadega seotud toorained on ära mahutatud.

Vanasti võttis küla jaanitulele iga talu oma toidud lõkke ümber ühiselt söömiseks kaasa. Traditsiooniliselt tehti Eesti taludes jaanipäevaks liha asemel hoopis piima-, muna- ja kohupiimatoite. Liha oli mõistagi talurahva jaoks kallis luksus; kui midagi lihalist endale lubada saadi, siis oli see lammas. Peale lambatappu keedeti liha suurte tükkidena pikalt leemes. Samas keeduvees valmistati seejärel jahukäkid – kas kamast, odrajahust või tangupudrust.

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (119)