Peep Jahilo. Kuidas tekivad kotkad

Illustratsioon: Shutterstock

Diplomaat ja riigiteenistuja Peep Jahilo arutleb kõvakäelise juhtimise üle. Mis on sellise ootuse tagamaad ning kas meil on põhjust selle ihaluse pärast muretseda.

Ühel heal päeval pakkus Edasi peatoimetaja välja, kas ma ei võiks mõelda pisut teemal kõva käsi. Et kas meil on põhjust selle ihaluse pärast muretseda või et kuidas see üldse tekkida võib. Arvasin toona, et iseenesest huvitav teema, aga et mida ma sellest tean, ei ole valdkonna spetsialist. Kuid kes üldse oleks? Ja mida üldse kõvakäelisuse all silmas pidada. Kõva käega võib olla mõni lapsevanem, mõne ettevõtte või üksuse juht, mõni riigijuht. Kõvakäeline lähenemine on mõnel puhul vajalik, mõnes situatsioonis toob aga pigem kahju – oleneb olukorrast. Kõva käsi on kõnekeelne mõiste. Riigi tasandil tulevad lähedaste mõistetena arvesse autoritaarsus, diktatuur, autokraatia ehk isikukultus – kuid nende tähendus meie arusaamades on märksa vängem ja ebameeldivam. Tegelikult tasuks selles kontekstis rääkida juhtimisest laiemalt.

Peep Jahilo

Peep Jahilo on Vabariigi Presidendi Kantselei direktor, kes töötanud ka Riigikogu Kantselei direktorina, Välisministeeriumi asekantslerina ja suursaadikuna mitmetes riikides. Loe artikleid (6)