Taavi Veskimägi: mida sa teed siis, kui keegi ei näe? “Hea juhtimine”

Taavi Veskimägi. Illustratsioon: Toon Vugts

Eestis on ingelinvesteeringud siinsete alustavate ettevõtete edulugude valguses kogumas aina suuremaid tuure. Ei ole suutnud minagi sellest rahvuslikust spordist lõpuni kõrvale jääda, vaid vaadanud ühte ja teise alustavasse ettevõttesse sisse. Loomulikult, kuhu on olnud võimalik vaadata, sest tänase kapitalituru pakkumise-nõudluse dünaamika juures ei vali mitte investorid, kuhu nad investeerivad, vaid ettevõtted, mis investoreid nad soovivad näha. Eks paistab, kaua selline pidu veel kestab! Aga see selleks.

Nagu ikka, varajases faasis oleva ettevõtte puhul vaatad tiimi, potentsiaalset toodet, turgu ja kõike muud sinna juurde kuuluvat, mis võib omada tähendust tulevases edus või ebaedus. Aga üks asi, mida mina pean võib-olla paljude teistega võrreldes spetsiifiliselt olulisemaks, on organisatsiooni kultuur. Mis kultuur selles alustavas ettevõttes valitseb? Kas koos organisatsiooni loomisega tekkinud kultuur toetab nende seatud sihtide saavutamist või mitte? Kas kultuur on nende konkurentsieelis? Sest tihti just organisatsiooni eesmärkide saavutamiseks spetsiifiline kultuur eristab edukaid organisatsioone ebaedukatest. Kultuur on kontekstuaalne. Ja alustavate ettevõtete puhul on kultuur, kuidas asutajad ja esmane tiim asju teevad (mitte ei näe!), veelgi olulisem kui institutsionaliseeritud etableerunud organisatsioonide puhul. Lihtsalt neid asju, mis õige kultuuriga lähevad iseenesest, ilma aja- ja energiakuluta paika, on nii palju enam, ja mida vale kultuuriga võidki jääda punnitama.

Taavi Veskimägi

Taavi Veskimägi on tippjuht ja investor, kes on juhtinud mittetulundusühinguid, riigiasutusi, erakondi kui äriühinguid. Ta on ka 2009. aastal loodud Eesti Kaitsetööstuse Liidu nõukogu esimees ja esimese Eesti ainult puhtamajanduse tehnoloogiatele suunatud riskikapitalifondi 2C Ventures partner. Loe artikleid (17)