Marko Mihkelson. Iisrael – uus rinne maailma muutvas sõjas

Palestiina suurimas linnas Hebronis toimusid meeleavaldused Putini ja Kim-Jong-Uni portreedega. Oktoober 20, 2023. Foto: REUTERS/Scanpix

Hamasi korraldatud genotsiiditunnustega massimõrv Iisraelis, mille käigus tapeti ühe päevaga kõige võikamal moel üle 1400 inimese, avas uue rindelõigu käimasolevas maailma muutvas sõjas. Üha enam saab selgeks, et Venemaa, Hiina, Iraan ja Põhja-Korea on moodustamas omalaadset kurjuse telje tahtekoalitsiooni Ameerika Ühendriikide ja teiste lääneriikide juhitud demokraatliku maailmakorra murendamiseks, jõujoonte muutmiseks ning kehtivate reeglite ümbersõnastamiseks.

Esmapilgul võib tunduda, et pikki aastakümneid püsinud vastasseis juutide ja Palestiina aladel elavate araablaste vahel lahvatas ka seekord järjekordseks lokaalseks sõjaks. Isegi siis, kui järgnev piirdub üksnes Iisraeli ja Hamasi vahelise sõjaga, on sellel juba praegu globaalsed järelmõjud. Nii on ühtaegu proovile pandud Iisraeli kaitsevõime, USA suutlikkus oma liitlast aidata, lääneriikide kindlana püsinud ühtsus ja valmisolek tulla toime Ukraina kõrval võrdväärselt veel teise suure sõjakoldega.

Marko Mihkelson

Marko Mihkelson on ajaloolase haridusega ajakirjanik ja poliitik. Ta on töötanud Postimehe Moskva korrespondendi ja peatoimetajana ning juhtinud Riigikogus väliskomisjoni, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja riigikaitsekomisjoni. Ta on raamatute "Venemaa: valguses ja varjus" ja "Murdeajastu" autor, kirjutanud õpikutekste ning analüüsinud rahvusvahelisi sündmusi nii Eesti kui välisajakirjanduses. Edasis kirjutab Marko Mihkelson kord kuus Eestile olulistel välispoliitilistel teemadel. Loe artikleid (83)