Jüri Reinvere: on vaja kriisi, et põhiväärtused esile tõuseksid. Valner Valme vestlus

Jüri Reinvere Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiate üleandmisel 2017. aastal Estonia kontserdisaalis. Foto: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

Intervjuus Edasile ütleb helilooja Jüri Reinvere, et ohuolukorras ei tohi jätta kultuuri tagaplaanile: “Meil on hädasti vaja, et kultuurikollektiivid, kultuuriinstantsid ja -asutused oleksid rahastatud ning seisaksid kindlatel jalgadel – ja mitte pidevas koondamisehirmus. Kui vajub kokku Eesti kultuur, saavad niisugused asutused nagu siseministeerium või välisministeerium väga ruttu asutusteks, mis seisavad justkui mitte millegi peal ja meil ei ole kelleltki välismaal enam abi ka küsida.”

Helilooja Jüri Reinvere on sel kevadel ka Eestis hästi kuuldav. Eesti Muusika Päevadel 22. aprillil esitab ERSO Kaspar Männi juhatusel Reinvere teose “Maria Anna, ärkvel, kõrvaltoas” (“Maria Anna, wach, im Nebenzimmer”). ERSO hooaja lõppkontserdil 13. mail kõlab orkestri peadirigendi ja kunstilise juhi Olari Eltsi juhatusel Eesti esiettekandena “Das innere Meer” (“Sisemeri”). Tema helitööd kostavad aga üle maailma.

Valner Valme

Valner Valme on kultuurikriitik. Edasi kultuuritoimetaja, elektroonilise muusika saate "Lift" (IDA Raadio) juht. Loe artikleid (252)