Mihkel Kangur: sõnavabadus ja nurjatud probleemid

Nurjatute probleemide ohjamine nõuab väga paljude erinevate osapoolte koostööd ja kokkuleppeid. Foto: CartoonStock

Meeleavaldusel osalejate vastutus on tegutseda ja käituda nõnda, et meeleavaldus saaks olla ka tulevikus üks tõhus ja tunnustatud vahend poliitilistes protsessides osalemiseks. Kuidas aitab see kaasa keskkonnaprobleemide lahendamisele?

See juhtus ammu, enne sõda, kui kõik oli teisiti. Linnaväljakul toimus igal nädalal lärmakas meeleavaldus, kus nõuti üha värvikamate sõnadega demokraatlikult valitud valitsuse tagasiastumist ning öeldi hulle ja rumalaid sõnu peaministri kohta. Rahva kokku kutsunud olid valmis vahetama tornis lehvivat lippu ning heitma end naaberriigi valitsemise alla. Suuremate segaduste vältimiseks ja sõnavabaduse hoidmiseks aitas korda pidada paar politseinikku. See on üks igati mõnus ning vaba riik, kus keegi võib avalikult kutsuda inimesi riigivõimu kukutama ja teda ei viidagi kinnisesse asutusse järele mõtlema. Vaba sõna on üks suuremaid väärtusi, mida hoida.

Mihkel Kangur

Mihkel Kangur on Rakvere Riigigümnaasiumi õppe- ja arendusjuht, varasemalt töötanud Talllina Ülikooli vanemteadurina. Hariduselt ökoloogia doktor ja uurinud Eesti taimkatte arengut jääajajärgsel perioodil. Ökoloogia alaste uuringute tulemustest olen näinud, milline on olnud inimese mõju ökosüsteemidele ja millised võivad olla vastasmõjude tagajärjed meie ühiskonnale. Seetõttu olen viimastel aastatel üha enam keskendunud säästva arengu haridusele ja Gaia haridusele, lootuses, et meil on läbi hariduse võimalik muuta ühiskonna kurssi. Loe artikleid (44)