Vice Versa: Laura Juno & Daniel Levi

Daniel Levi Viinalass ja Laura Juno.

Kummitamisfaktoriga helid septembrit saatmas: varem Kali Briisist tuntud Laura Juno ja hea-tuju-saadik Daniel Levi. Eriti inspireerivalt ning vabavastavalt mõjuv “Way Out” ja energilise astumisega “One On One” on artistide uued singlid, mis meie seekordses rubriigis luubi alla võetud.

Laura Juno.

Laura Juno Daniel Levist: “Mega show-mees, heas mõttes”

“Mäletan 2015. aasta Eesti Laulu poolfinaali saate salvestust, kus valmistusime Kali Briisiga lava taga pimedas koridoris ennast vaimselt ette ja vist peale meid läks lavale Daniel Levi, kui ma õigesti mäletan. Igatahes see oli esimene kord, kui ma neid live’is nägin – lavaesine koosnes kiljuvatest plikadest ja keskel oli ka paar tugevamat noormeest, kes Danieli loo lõpus kinni püüdsid, kui ta selg ees publikusse sukeldus. Ühesõnaga mega show-mees oli ta juba siis, heas mõttes! Ja nii palju kui põgusalt suhelnud oleme, tundub soe ja meeldiv inimene.

Muusika-alaselt päris näpuga järge pole ajanud ja kogu diskograafiat peast ei tea, aga on mõned lood, mis on rohkem liigutanud. Selgelt on meeles “Mu koju tood sa”, mille muusikaline pool kannab selle loo sõnumit imeliselt edasi – ilus ja natukene valus, aga ilus! Ja kuna ma õpetan Pärnu Muusikakoolis ka laulmist, siis noormeestele on see alati vokaaltehniliselt hea pähkel. Teine lugu, mis ka eriliselt ilus ja puudutav, on “That You Were Here” – paljude andekate inimeste koostöö vili, mille kuulamise ajal tahaks hinge kinni hoida ja korra tekibki nagu tunne, et aeg seisab,” kirjeldab Laura Juno Daniel Levi olemust ja lugusid.

“Tulles nüüd loo “One On One” juurde – kuulasin seda päris mitu korda, vist isegi 5. Midagi head ja tuttavat seal on ja pisut the-weekendiliku minekuga, olid mu esimesed mõtted. Kui ma loo teksti ei analüüsiks, siis ikkagi saaks muusikalisest tõlgendusest selle info kätte, et mingi kerge frustratsioon selles kõrvaussina mõjuvas refräänis on – eks tänapäeva kiires elutempos on raske leida seda aega, kus 1+1 olekski reaalselt 2 – lihtne on kuskile metsamajja päevaks minna, aga raskem mentaalsest ja virtuaalsest rutiinist eemalduda ning oma inimesele keskenduda. Läks natuke deep’iks see analüüs, aga ei, tegelikult on mõnusa tiksumisega lugu, mida võib vabalt kuulata autos, kohvikus ja hiljem ka klubis. Ma võiks seda isegi hommikuäratusena kasutada, saaks ehk kiiremini voodist välja.

Kui mina ise seda lugu esitaks, siis peaks helistikku muutma, praegu on natuke liiga madal. Või siis teine variant oleks ikkagi samas helistikus, aga Danieliga duetti, refrääni mõned taustavokaalid juurde ja lõppu Daft Punki “Loose Yourself To Dance’i” stiilis vocoder’i loop – fraas. Ja alati on toredad akustilised versioonid – kitarriga näiteks,” mõtiskleb Laura Juno Daniel Levi uuest loost.

Daniel Levi Viinalass. Foto: Iris Kivisalu.

Daniel Levi Laura Junost: “Hoolimata žanripiiridest on Laura vokaal alati justkui jälitusseadmega rakett, mis leiab üles selle oaasi, kus tundeline kohtub intensiivsega”

“Laurat mäletan sellest ajast, kui olime vist Kali Briisiga samal ajal Eesti Laulul. Siis ta muidugi stole the show oma pikkade fraasidega, mille ta laulu alguses kohe eriti pehmelt, aga samas intensiivselt kõlama pani. Sellest ajast peale on meie bändi klahvimängija Liivi öelnud, et Laura on üks tema lemmikartiste Eestis. Liivi ikka aeg-ajalt laseb mingeid laule, ja hoolimata žanripiiridest on Laura vokaal alati justkui jälitusseadmega rakett, mis leiab üles selle oaasi, kus tundeline kohtub intensiivsega,” illustreerib Daniel Levi Laura Junot kui artisti.

“Mulle tundub, et Laura kiindumus põnevatesse harmooniatesse on olnud hea pinnas, sest uus lugu “Way Out” on samal ajal tuttava kõlapildiga ja värske. Teema on relevantne ja universaalne. Väljapääsu otsimise tunne on mulle tuttav teema ja sellepärast tunnen ennast loos ära ka. Aga mulle meeldib ette kujutada, et Laura on seda lauldes juba leidnud enda jaoks selle väljapääsu. Kui lüürika räägib üht, siis muusikast kõlab vastandina hoopis lootuse ja vabaduse helisid. Laura on läbi aastate vist teinud koostööd enamjaolt sarnase pundiga – Erko ja Alan. Võin eksida, aga mulle tundub, et ta tunneb ennast väga turvaliselt nendega koos kirjutades ja töötades. Selles loos on huvitavaid trummikihte ja pigem mänglevat teed pidi mindud paljude produktsiooni küsimustega. Mulle meeldib, kui laulu alge on emotsioon ja mitte valem. Praegu kõnnin poodides ringi ja kujutan täpselt ette, et ma shazamiks sellist lugu küll,” analüüsib Daniel Laura uut singlit.

Vice Versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)