Vice Versa: Janno Trump & Laura Põldvere

Janno Trump ja Laura Põldvere.

Kevad on vaatamata kõigele raskele ja keerulisele tõesti kohale hiilinud, seda on tunda nii ilmas kui ka helis. Üks ilus ja traditsiooniliselt muusikalise kevade tähistaja Jazzkaar oli juba nii lähedal, kuid sel aastal saab festival toimuma hoopis sügisel. Sellest hoolimata pakume täna hingetoiduks programmist leitavat muusikat. Püsime kodudes, kuulame ilusat muusikat, tutvume kohalike andekate artistidega lähemalt ja toetame neid.

Teie ees on funk-helid Janno Trumpi loodud JT Concpeptionilt ja tuju kirgastav, kodumaa üks värvikamaid jazzvokaliste Laura Põldvere.

Janno Trump on Eesti üks hinnatumaid noorema generatsiooni bassiste, eelkõige tegev jazzmuusikuna, kuid mänginud ja plaate salvestanud ka väga erinevate pop- ja rokkartistidega. Ta on kirjutanud muusikat nii väiksematele jazzansamblitele kui ka big band’ile ning on eestvedajaks jazz-funk-orkestrile JT Conception ehk endise nimega Trump Conception. Janno Trumpi poolt kokku kutsutud ning tema loomingut esitav 10-liikmeline gruuviorkester võitis meie südamed juba aastal 2015, sulatades kokku jazzi, roki ja funk’i soojad rütmid. Ühtlasi pälvis koosseis 2019. aastal aasta jazzansambli tiitli.

Laura on võitnud peaaegu kõik võimalikud laulukonkursid ning edukalt figureerinud muusikamaailmas nii jazz-, eksperimentaal- kui ka popartistina. Viimasena lausa niivõrd edukalt, et temast on saanud möödunud aastakümne enimmängitud artist Eestimaa raadiojaamades. Kahtlemata muljetavaldav fakt, kuid Laura ei ole lasknud end sellest häirida. Tema peamine tegutsemapanev jõud on kannatamatu soov saada paremaks ning pakkuda kuulajatele mitmekülgset muusikat – mille muuga siis veel seletada muusika õppimist nii Eestis, Ameerikas kui ka Saksamaal.

Janno Trump Laura Põldverest: “Ta on üks neist artistidest, kes üllatab iga kord, kui teda laval kuuled ja näed.”

“Laura on minu meelest meie laiuskraadide üks huvitavamaid ja omanäolisemaid vokaliste. Ta on üks neist artistidest, kes üllatab iga kord, kui teda laval kuuled ja näed.

Ma isiklikult olen alati imetlenud tema kameeleonlikku oskust hoobilt kohanduda kõikvõimalike muusikaliste situatsioonidega, kuhu elu teda parasjagu viib. Kuid veel enam on hämmastav, kuidas ta kõikide nende žanrite ja kohati täiesti vastandlike muusikastiilide kompimisel jääb siiski alati iseendaks. Nii võibki ta esitada Uno Naissoo, Sven Lõhmuse ja Marju Kuudi loomingut, kuid see, kes laval kõlama jääb, on ikkagi Laura.”

“Pean tunnistama, et Laura projektidest on üks minu raudne lemmik olnud Marju Kuudi tribuutkava. Kogu projekt oli väga maitsekalt arranžeeritud ja esitatud ning Laura suutis Kuudi tämbri ja vokaalsed maneerid ehmatavalt hästi ära tabada. Ja seda natukest Marjut temas kuulen ma jälle just selles loos. Kusjuures, Marju ju laulis selle loo originaalsalvestusel Els Himmale tausta, seega kõik ongi nii nagu peab.

See konkreetne lugu on üks pärle Uno Naissoo repertuaarist ja mul on eriti hea meel, et see on jõudnud maestro tänuplaadile. Veel rõõmustan ma selle üle, et kui nii mõnedki lood on saanud uue plaadi tarbeks värske kõla, siis “Must mees” on endiselt üks nostalgiline, sovetihõnguline ja kergelt toores tükk funk’i.”

Laura Põldvere Janno Trumpist: “Kuigi väliselt nagu rahulik voolav vesi, on tema sees nii palju erinevaid maailmu.”

“Jannoga olen aastaid koos andnud tunde Rannapungerja lastelaagris, kus mina panen lapsed improviseerima ja hääleliselt välja elama ning Janno paneb saateorkestri kõlama ja vastutab kõikide seadete eest. Ta on iseloomult rahulik ning supermõnus vestluskaaslane. Kuigi väliselt nagu rahulik voolav vesi, on tema sees nii palju erinevaid maailmu.

Tal on tohutu anne maalida oma muusikaga need erinevad dimensioonid me silme ette. Ja ta orkestreerib enda lugudesse ka vigurid ja elulise huumori. Minu peas ja südames on ka nii palju emotsioone ja tundeid, mida tahaks kirja panna, nagu Janno, aga ma ei oska neid peast paberile panna. Olen juba ammu mõelnud, et äkki peaks ta käest tunde võtma ja seda harjutama hakkama. Ehk nüüd ongi selleks õige hetk.”

“Minu jaoks on see lugu kui eluline kulgemine. Inimene, kes on tulvil tegutsemisvaimu ning lootust. Mõnusalt positiivne ning ausalt öeldes tekkis mul tunne, et see võiks olla mõne filmi lõpulugu. Kui tiitrid jooksevad ning mõtled veel juhtunut läbi ja salvestad endasse. Janno võiks hakata filmidele muusikat kirjutama. Äkki ta juba teebki seda?

Mulle sümpatiseerib ka loo lõpupoole kõlav muusikaline ”segadus”. Elu on ju tulvil tõuse ja mõõnu. Kui poleks langust, siis me ei teaks ka, mis on tõus. Janno muusikas on nii palju minidetaile, mis panevad loo gruuvima ja annavad laheda edasimineku. Kuigi detailid on pisikesed osad ja justkui vähese tähtsusega, siis ta teab, et need teevad loost terviku ja justnimelt hea terviku. Nagu ka elus, on just väikesed hetked ja olukorrad tegelikult need, mis loovad kas hea või halva suhte.”

Kui jazzihelid kõnetavad ja kutsuvad, siis hoia silm peal Jazzkaare tegemistel ja kodulehel. Sügisesse lükkunud festival toimub 9.–14. oktoobrini Telliskivi Loomelinnakus, uuendatud programm kuulutatakse välja 31. märtsil.

Vice Versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)