Ajakirja #10 tutvustus: vähem müra

Edasi paberajakirja 10. number.

Hea lugeja, ilmunud on Edasi paberajakirja kümnes, juubelinumber. Lisaks tähistame septembris ka meie kirjastuse 5. sünnipäeva.

Neisse aastatesse on mahtunud kõike, mida üks uus algatus endas sisaldab, nii valu kui rõõmu. Aga nagu ERR-i saates “100 aastat elu” ütleb oma pikaealisuse saladuse kohta naerusuine Leo (103): “Ega nutt ja virisemine ei aita ju.” Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Ja meie soov on kesta pikalt, nii et võtame Leost eeskuju.

Kui küsida, mida peame oma senise tegevuse suurimaks saavutuseks, siis võtaksin selle kokku Edasi toetaja ja nõukoja liikme Viljar Arakase sõnadega – Edasi sisu osas on tekkinud juba ootus! Oleme vastu kõiki prognoose suutnud leida oma koha turul ja selles on suur roll meie isikupärastel autoritel – suur tänu teile kõigile, et olete meiega! Ja suur tänu teile, head lugejad, kes te olete meid oma ellu valinud ja aitate püsitellijatena meil keskenduda kvaliteetsele sisuloomele, olgu veebis või paberil. Ja aitäh teile, head toetajad ja reklaamipartnerid. Edasi sünnib meie kõigi koostöös. Koos loome ajakirja, mis on Eestis olnud puudu ja mis pakuks lugemist tähelepanumajandusest väsinud inimesele. Meile endile.

Juubelinumbri sisuloomeks saime inspiratsiooni erinevatest sündmustest, mis moel või teisel seostuvad mõne tähtpäevaga.

Selles numbris annavad üldse tooni mitmed pikemad usutlused: ajakirja pealugu on vene politoloogi Andrei Kortunoviga (usutleb Kadri Liik), mis NSV Liidu lagunemise aastapäeva tuules püüab mõtestada meie idanaabri tänast välispoliitilist suunda; Kristjan Port vestleb maailma ühe informeerituma tehisintellekti temaatikat tundva eksperdi Jaan Tallinnaga; Aavo Kokk aga Hannes Tamjärvega (30 aastat Hansapanga ja 20 aastat Rocca al Mare Kooli loomisest); pidutsemisest eri kultuurides pidasid hoogsa vestluse Anu Saagim ja Ken Saan.

Lisaks on pikemad artiklid uutest naistest poliitikas (Marian Võsumets), alternatiivkultuuri esindajate vasakpoolsuse-meelsusest (kommunistlikel parteidel täitub 100 aastat) kirjutab Aimar Ventsel, Prantsuse revolutsiooni (kestis 10 aastat) taustast ja mõjust meie elule Tõnu Õnnepalu ning Dostojevski (novembris täitub 200 a. sünnist) seostest Tallinnaga Indrek Spungin.

Juttu tuleb ka šampanjadest ja pruutkleitidest. Aga sellestki, kui kaua on normaalne leinata (Annika Laats), ja armastusest peale lahutust (Katrin Saali Saul). Psühholoog Hannes Kuhlbach mõtiskleb aga, kuidas hakkama saada tähtpäevastressiga. Reisisoovituse rubriigis kirjutab Tui Hirv Islandi pealinnast Reykjavíkist, väikeriigist, kes esimesena tunnustas taasiseseisvunud Eesti Vabariiki.

Juubelinumbri esikaane kujunduse autor on Marko Mäetamm. Meie soov oli, et seekordne esikaas oleks ühtaegu pidulik ja plakatlik, aga samas ka mõnevõrra julgem ning võtaks omal moel kokku meie senise teekonna ja pürgimused.

Lõpetuseks tahan soovida kõigile lugejatele õpihimu, tähelepanelikkust ja uudishimulikkust elu vastu – uued ja elu edasi viivad lahendusteed võivad peituda meie nina all ja olla üllatavalt lihtsad, nagu näiteks käesoleva numbri partneri Sileni poolt toodetavad vaikusekabiinid, mis teevad ilma üle maailma.

Head lugemist ja – terviseks!

Janeck Uibo,
vastutav väljaandja

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)