Juhtimispodcast. Juhtimispsühholoog Mare Pork: juhi sisemaailm on kõige suurem ressurss

Mare Pork.

Kaasaegse juhtimise üks võtmeoskusi on võime ümber lülituda, räägib värskes Raimo Ülavere podcast’i osas kogenud juhtimispsühholoog Mare Pork, kes usub, et kõige suurem ressurss juhtide jaoks asub nende sees.

Mõtteid vestlusest:

  • Üks suuremaid muutusi on toimunud suhtumises kasumisse. Kasum on meile paljudele tingimusteta vajalik, kasum on vaieldamatult üks tulemuslikkuse kriteeriumeid, aga mis on juhtunud ja mis on uus, on see, et seda kasumit peab olema põnev, arendav ja huvitav teha. Võib olla ka väga pingeline, aga peab olema arendav.
  • Viimase kolmekümne aasta jooksul on idamaised ideed ja tehnikad sisse sõitnud akadeemilisse psühholoogiasse ja siit on tulnud muutus, et parimad juhid suudavad iseenda seisundeid väga hästi vajadusel muuta. Meie tippsportlased ja tippjuhid on siin sarnase ülesandega: neil peab olema võime teha ümberlülitus ühelt seisundilt teisele. Selles hetkes, kui inimene saab ise aru, et ta suudab teha ümberlülituse, ongi ta juba võidumees. Inimliku tarkuse tipp on oskus muuta enda ja oma ümbritsevate seisundit.
  • Juhtide kõige võimsam arenguressurss on tema pingetaluvuse tõus. Parimatel juhtidel on üks kompetents teistest oluliselt parem: õhkkonna kujundamine. Eestvedamine, initsiatiiv, motiveerimine – see kõik on üks õhkkonna loomine iseenda seisundi kaudu.
  • Rõõmustamine on kindlatest tegevustest koosnev praktiline oskus. Seda on võimalik õppida ja oma seisundit süstemaatiliselt muuta, tõsta oma eluga rahulolu. Ükskõik millise ümberlülituse või muutuse sa teed, sa lisaks kõigele muule märkad, et sa oskasid seda teha ja oled sellega rahul, uhke või rõõmus. See võib tähendada ka seda, et sa tuled mingist õudusest ja kannatusest välja ning kui sa oled juba pisikese sammu kannatusest välja astunud – siis on see koht rõõmustamiseks.
  • Inimesed justkui ootavad, et kuskilt tuleb rõõm. Või hullem veel, nad ootavad, et rõõm tuleb välise edu pealt. Teen välise saavutuse ära, tuleb nii palju kasumit, siis ma olen õnnelik. Vot ei ole.
  • Kõigepealt sa pead märkama, mis sa endaga teed. Siis olema nii lahke enda vastu, et sa ei jäta end mingi jama sisse liiga kauaks. Siis ole enda üle uhke, et sa suudad seda teha. Ja siis, kui märkad ilusaid, häid, tarku asju, luba endal selle sees olla. See on tegevus, mida inimesed ei tee. Nad märkavad korraks, et on tore küll, aga hakkavad kohe vaatama, mis halvasti on, selle asemel et kasutada rõõmsat või rahulikku hetke täiega ära. Sel hetkel, kui sa märkad, et miski on tore, siis istu selle sees, ära kappa kiirustades edasi.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (79)