Moe- ja disainiuudised: oktoober

Karin Raski käekiri on endiselt puhas ja minimalistlik, nüüd naistele suunatult ka veidi šikim ja sensuaalsem. Foto: Krõõt Tarkmeel.

Oktoober paneb märkama tänavatele ilmunud noore kübaralooja Liis Kalda efektseid ja sooje peakatteid, Karin Raski uut omanimelist brändi ning kõik mõtlevad eesootavatele pikkadele kodustele õhtutele – teiste hulgas õnneks ka Eesti disainerid. Kui kuu lõpus toimuvat Tallinn Fashion Weeki saab kodus ekraanilt jälgida, siis kõigele vaatamata toimuv moefilmide festival meelitab vähemalt üheks õhtuks ikkagi ka kodust väljuma.

Mood

Kübaradisainer Liis Kaldat inspireerib ajalugu ja selle jäljed

Linnapildis on viimasel ajal silma jäänud pilkupüüdvad vildist kübarad, mille loojaks on Eesti Kunstiakadeemia magistrant Liis Kalda.

Liis Kalda kübar.

Mõte kübaratest oli tal pikalt kuklas püsinud, aga kuni Eia Radosavljevici poolt läbi viidud kursuseni EKA-s tundus Liisile täielik müstika, kuidas saab vildist ilma õmblusteta ruumilisi esemeid luua.

“Abiks on kübaravorm, mille valmistamine ei kuulu küll traditsiooniliselt kübarameistri tegevusvaldkonda, kuid selle oskuse omandamine avab täiesti uued võimalused skulptuursete objektidega katsetamiseks ning lõputud variatsioonid detailide kombineerimiseks. Minu jaoks on peakatted lüli rõivamoe ja esemepõhise toote- või interjööridisaini vahel,” ütleb ta.

Liis on välja töötanud esimesed mudelid valitud värvitoonides, ent kõik kübarad valmivad ettetellimisel, mis jätab vajaduse korral ruumi ka kandja erisoovidega arvestamiseks. Lisaks ei koorma nii mõttetult planeeti ja igaüks saab spetsiaalselt talle valmistatud kübara.

“Kasutan traditsioonilisi kübarakunstis levinud materjale, peamiselt küülikuvillast vilti, mis on oma omadustelt pehmem ja vastupidavam kui lambavill,” räägib ta materjalivalikust.

“Erilise tunde tekitab, kui avaneb võimalus kasutada mõnda eelmisel sajandil tehtud materjali, mida tänapäeval enam ei valmistata.

Või kui saan mõnele vanale kübarale täiesti uue vormi ja ilme anda.”

Inspiratsiooni ammutab ta ajaloost ja selle jälgedest – rõivastest, interjöörist, tarbekunstist. “Teadmine, kuidas, miks ja kelle jaoks midagi tehtud on. Hetkel on tänu magistritööle kõrgendatud huvi all arhitektuursed vormid ja ornament,” ütleb Liis.

Rääkides Liisiga kübaramoe tulevikust, avaldab ta arvamust, et hooajaliste valmiskollektsioonide aeg hakkab tasapisi ümber saama ning järjest rohkem näeme püsikollektsioone, mille populaarsemad esemed kanduvad ühest hooajast teise, vahel mõningate edasiarenduste või väiksemate muudatustega.

Karin Rask tuli välja omanimelise naisterõivaste brändiga

Moelooja ja näitleja Karin Rask teostas paar aastat mõttes ja töös olnud plaani hakata lisaks lasterõivaste brändile Kalamaja Printsess pakkuma ka naistekollektsiooni omanimelise brändi alt.

Soojades ja sügishõngulistes toonides kollektsioonis on fookuses modernse lõikega kleidid ja signatuurtooteks kujunenud kimonod, ent oma koht on ka näiteks soojadel villastel mantlitel, peenvillastel pükstel ja (kunst)nahksetel seelikutel. Kõiki rõivaid on üks-kaks eksemplari, vahel kolm, sest disainer töötab ainult kangajääkidega. “Materjali saan nii teise ringi poodidest, sh Uuskasutuskeskusest, teistelt tootmisettevõtetelt kui ka annetajatelt. Inspiratsiooni ammutan materjalidest, millega töötan – piltlikult ütleb iga kangas ise, milliseks kleidiks või mantliks ta saada soovib,” selgitab moelooja ise. Brändi kandev mõte on, et mood ei koormaks keskkonda.

Kui Kalamaja Printsess on ja jääb vaid kangajääkidest valmivaks brändiks, siis naisterõivaste puhul kavatseb moelooja juurde tuua ka tooted, mis valminud uutest, keskkonda säästvalt toodetud kangastest – kangajääkide hulgast ei leia alati piisavas koguses kõrge kvaliteediga naturaalseid materjale. Rõivastega saab tutvuda Karin Raski moestuudios Telliskivis ja e-poes.

Loe intervjuud Karin Raskiga SIIT. 

Disain

Uus kodule keskenduv bränd Ruth Terras sai tõuke kodus veedetud kevadkuudest

Ruth Terrasse eeterlike õlide seguga on lihtne luua kodus või autos soovitud meeleolu.

Sel suvel neli kodulõhnastajat lanseerinud Eesti bränd Ruth Terras kasvas välja disainipoe pidamise plaanist – tänaseks on lisandunud autolõhnastaja ja eeterlike õlide segud ning koduaksessuaaride sarja seebialused ning kootud näokuivatusrätikud.

“Lisaks lihtsalt poepidamisele soovisin ka ise midagi maailmale pakkuda. Mõtteid oli palju, kuid miski ei kõnetanud. Ja siis saabus ootamatu 2020. aasta kevad. Just tänu erakorralisele ajale valmisidki emotsioone toetavad eeterlike õlidega Ruth Terrase kodulõhnastajad,” ütleb brändi looja Kristen Terasmaa. “Lõhnadel on võime esile kutsuda emotsioone ja mälestusi.”

Esimesed kodulõhnastajad said nimeks erinevad kellaajad päikesetõusust päikeseloojanguni. “Igasse kodulõhnastajasse olen püüdnud kinni just seda kellaaega iseloomustava ja päeva osa toetava lõhna. “6.07AM pure and serene” toob selgust ja rõõmu. “2.48PM pure and spunky” aitab üle pealelõunasest väsimusest. “7.19PM pure and cozy” loob turvalise õhtumeeleolu ja “11.23PM pure and mellow” aitab turvaliselt unedemaale,” räägib Kristen Terasmaa.

Kodulõhnastajad valmivad originaalretseptide järgi Eestis, kus
need ka toodetakse, pakendatakse ja disainitakse. Tootevalik on juba müügil mitmes Eesti disaini poes ning peaaegu igal nädalal leiab brändi hüpikpoe mõnelt ürituselt.

Ruth Terras kodulõhnastajad lansseeriti 1.juunil sellel aastal.

Uus disainipood Hyrv Concept Store pakub luksust kehale ja kodule

Eesti juveelibränd Hyrv (asutatud 2012) avas septembris Rotermanni kvartalis oma nime kandva disainipoe, mille valikust leiab lisaks juveelibrändi ehetele Eesti keraamikute loomingut, kunsti, kodumaise looduskosmeetikabrändi by Mukk ning kümne hoolikalt valitud parfüümimaja loomingu, mille seas on nii avangardlik parfüümimaja Attache Moi New Yorgist, jaapani-prantsuse esteetikal põhinev parfüümimaja Senyoko kui ka näiteks Soome esimene luksuspafüümimaja NAKUNA.

Hyrv ehete disaini iseloomustavad loodusest inspireeritud skulpturaalsed puhtad vormid, minimalism ning materjalide jätkusuutlik kasutamine. Brändi põhimõte on, et ehetega tuleb kaasa anda ilu vaim ning atmosfäär, ja seega oli üpris loogiline jätk oma esimesse esinduspoodi valida lisaks ehetele ka teisi hinge ilu ja tähendusega täitvaid esemeid.

Poe valikus on hoolikalt valitud brändid, kelle esteetiline keel ning põhimõtted ühtivad juveelibrändi Hyrv omadega. Olulisteks märksõnadeks on kvaliteet, loodussõbralikkus ning ka tähenduslikkus. Kaupluses valikus olevate brändide taga on entusiastlikud väiketootjad nii Eestist kui ka mujalt maailmast.

“Hyrv Concept Store on luksuslike kingituste kodu, kus premeerida iseennast või valida üllatusi oma kallitele inimestele,” ütleb Kateryna Pishon, brändi Hyrv asutaja ja tegevjuht.

Film

Film legendaarsest fotograafist Helmut Newtonist Eesti kinodes

Moefilmide festival MoeKunstiKino näitab oktoobrikuus dokumentaalfilmi legendaarsest fotograafist Helmut Newtonist. Seansid toimuvad nii Tallinnas kui ka Tartus.

Oma julgete ja pilkupüüdvate fotodega lõi Helmut Newton uue, kohati provotseeriva naise kujutamise viisi. Newtoni 100. sünnipäeva puhul räägib tuntud autor, ajakirjanik ja režissöör Gero von Boehm oma dokumentaalfilmis “Helmut Newton – halvad ja ilusad” (“Helmut Newton: The Bad and the Beautiful”) fotograafi liigutava eluloo ning heidab pilgu Newtoni loomingule väga ainulaadsel moel.

MoeKunstiKino seansid toimuvad 1. ja 3. oktoobril kell 18.30 kinos Sõprus Tallinnas ning 7. oktoobril kell 18.30 Elektriteatris Tartus.

Sündmus

Tallinn Fashion Week, 20.–23. oktoober

Moenädal Tallinn Fashion Week toob sel sügisel vaid virtuaalselt vaatajate ja oma ala ekspertideni viimased trendid Eesti rõivamoetööstuses. Tallinn Fashion Weeki raames antakse üle Kuld- ja Hõbenõela auhinnad ning parima aksessuaaride looja auhind Kuldne Nõelakoda.

Reklaam, pressiteated, pakkumised

Plokis “Reklaam, pressiteated, pakkumised” on võimalik avaldada tasu eest lühiinfot oma toodete kohta. Huvi korral võta ühendust: hello@edasi.org

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)