Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Rain Laane: juht võiks endalt küsida – miks peaks keegi tahtma mind enda juhiks?

Psühholoogi ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on pikaaegne tippjuht Rain Laane. Raini juhikarjääri ilmestavad kolm suuremat perioodi: 8 aastat IBM Eestis, 12 aastat Microsoftis nii Eesti kui ka Baltikumi regiooni juhina ning nüüd viimased aastad  Haigekassa (#tervisekassa) juhina. Juttu tuleb Raini tippjuhiks kujunemise teekonnast ning sellest, mida ta oma kogemuste põhjal juhtimise juures kõige olulisemaks peab.

Mõtteid vestlusest:

  • Ma tahaks meie vestluse viia sõnapaarile – juht versus liider; või siis formaalne juhtimine versus see, et inimesed tahavad järgneda ja olla juhitud. See on oluline erisus, milles minu arvates Eestis on veel arenguruumi. See on see, mis eristab määratud juhti sellest, kes on organisatsiooni tegelik liider.
  • Reeglina, kui räägitakse organisatsiooni püramiidist ja joonistatakse struktuuri peegeldav kolmnurk, siis selle tipuks on piltlikult öeldes Džomolungma kõrgeim punkt, kus tippjuht on üksinda seal kõrgel-kõrgel tipus, ning tuul ulub ja on väga kõle olla. Kui mina organisatsiooni skeemi joonistan, siis ma keeran selle kolmnurga teistpidi. Sellisel juhul võiks juhi roll seisneda erinevate takistuste eemaldamises tulemuste saavutamise teelt. Kui organisatsiooni struktuuri peegeldav kolmnurk on pea peale pööratud, siis juhtide ülesanne on võimaldada oma inimeste potentsiaali avada ja aidata neil oma võimeid ja oskusi kõige paremal moel rakendada.
  • Minu lähtekoht on: usalda inimesi, lase inimestel teha oma tööd, lase neil parimal moel ära teha kõik see, milleks nad on organisatsiooni palgatud. See mõtteviis on mind isiklikult juhina väga palju aidanud.
  • Lihtsas keeles öelduna võiks käsitleda “juht versus liider” erisust ka kui “mina versus meie” mõtteviisi. Kui su esimene mõte uute väljakutsete, proovikivide ilmnemisel on, et kuidas see mind juhina mõjutab, siis peaks tõsiselt peeglisse vaatama ja mõtlema, et äkki ma peaksin siin elus midagi muud tegema. Kui aga su esimene mõte on seotud pigem sõnaga “meie” ja selle “meie” all on suurem hulk rahvast, siis olete te minu arvates õigel teel.
  • Hommikul peeglisse vaadates võiks endalt küsida – miks peaks keegi tahtma mind enda juhiks? Ja see ei ole pelgalt filosoofiline küsimus, selles on palju praktilist sügavust.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)