Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – august

Tartuffi kavast leiab kõigile vaatamiseks sobiva Austraalia režissööri Shawn Seeti film „Tormipoiss” (Storm Boy) – eelmise aasta suurimaid perefilme, mis räägib väikese poisi ja pelikani ebaharilikust sõprusest.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Toidufestival – Peipsi

Peipsi Toidu Tänav ootab külastama 22.-23.augustil, mil Vasknarvast Saaboldani avatakse 175 km teel kuni 50 pop-up restorani. Külastajaid ootab Peipsi toit nii uuemas võtmes kui ka vanaemade retseptide järgi valmistatuna. Lauale jõuab kõik see, mida annavad Peipsi järv, põllud, metsad, sood ja rabad ning mida piirkonnas toodetakse.

Avatakse koduõued, rahvamajad, pop-up-restorane võib leida sadamatest ja tee äärest. Peale selle viib vee peale Lodja resto. Kõik pop-up kohad on avatud esimesel päeval kl 11-21 ja teisel päeval kl 11-17.

Lisaks Peipsi toidule saab paljudes kohtades nautida kultuuriprogrammi ja esinejaid, vaadata näitusi, osta kaasa kohalikku sööki-jooki, ning tunnetada, kuidas piirkonna inimesed elavad ja toimetavad. Rohkem infot: Facebook

Loe Peipsi toidu kohta lisaks: Intervjuu gastroaktivist Tauno Laasikuga

Arhitektuur – Tallinn

13. augustil Arhitektuurimuuseumis avanev näitus “Suvila. Puhkamine ja arhitektuur Eestis 20. sajandil” annab esmakordselt ülevaate Eesti rikkalikust nõukogudeaegsest puhke- ja suvilaarhitektuuri pärandist – hoonetest, mis muutsid puhkamise 20. sajandil suurele osale inimestest kättesaadavaks.

Näitus “Suvila” Arhitekturimuuseumis.

Sissevaade seni vähe uuritud teemasse avab nii puhkamisega seotud süsteemi, määruste ja normidega reguleeritud arhitektuurset konteksti kui ka tutvustab silmapaistvamaid hooneid. Suvilast või puhkebaasist sai oluline tahk nõukogude aja elukorralduses – institutsionaliseerunud ja isiklike maailmade kõnekas kohtumispaik.

Näitus – Hiiumaa

Kristi Kongi näitus Hiiumaal Kordon Konteinergaleriis “Ma näen merepõhjast seda valguskuma. Sellel puudub lõpp, puudub algus. Ja värv muutub iga järgmine hetk” on Kärdlas tegutseva Eesti uusima galerii esimene näitus ja jääb avatuks 16. augustini.

Tegemist on kohaspetsiifilise maaliinstallatsiooniga, mille kavandamisel olid Kristi Kongi jaoks märksõnadeks aeg, valguse liikumine, soe-külm valgus, varjud, pimedus, koht. Ta viibis näituse ettevalmistamiseks Kordoni residentuuris 2019. aasta novembris. Aasta kõige pimedamal ajal. Kaardistas ümbrust. Jälgis valguse liikumist merel. Pimeduse liikumist merel. Maalis nende liikumiste järgi mõttekaarte.

Festival – Ruhnu

Kuressaarest linnulennult 70 kilomeetri kaugusel on Ruhnu saar (rootsi keeles Runö), mis on purjetajate meelispaik. “Laulvate liivadega” rand, Rootsi ajalugu, G. Eiffeli loodud metallmajakas ning puukirik on vaid mõned saare magnetid.

Just sellel saarel toimub 21.–23. augustil Eesti väikseim kultuurifestival RUHNURAHU juba kuuendat korda.

Vaadates esinejate kava, läheb pulss kiiremini tööle. Näiteks leiab esinejate seast Kaisa Ling Thingi, kes on Saaremaa juurtega bluusimutt (nagu ta ennast kutsub). Kaisa on võtnud oma südameasjaks tutvustada Ameerika bluusiajaloo keerdkäike ning teeb seda omal profil moel ka sel festivalil.

Festivali ajal saad osa ka Ruhnu rahvakultuurist, kohalikust gurmeest ning paljudest värvikatest esinemistest. Kindel soovitus, kui tahad peale karantiini juhtme päriselt seinast välja tõmmata.

Kui festivalipiletid otsa saavad, siis sõida saarele oma jahi või paadiga – merekarudele on ruumi laialt.

Festival Ruhnu Rahu.

Muusika – Tallinn

Laupäeval, 15. augustil toimub Tallinnas kontserdipaigas LAEV festival nimega Linnavõnge. N-ö suure Võnke asemel, mis pidi toimuma vabaõhufestivalina järjekordselt ja traditsiooniliselt uues Eesti kaunis paigas, on plaanid läinud nii, et suurest on saanud pisem, aga sama äge versioon, Tallinnas. Esinejateks Daniel Levi koos Sander Mölderiga; NOËP akustilise kavaga, I Wear* Experiment, Mick Pedaja Band, Sammalhabe koos Monijiga, ELLIP ning hulgaliselt DJ-sette Kalev Rundu, Heidy Purga, Joshua Stephenzi ja paljude teiste selektorite poolt. Lisainfot leiad siit

Lisaks augustis toimuvaid festivale: Jazzkaare fookuses. Kohustuslikud suvised (jazzi)festivalid

Film

Kuniks kogu Eesti hoiab hinge kinni plaani kohaselt kuu lõpus ekraanidele jõudva “Tenetini”, ei maksa tähelepanuta jätta ka vähesema müra saatel saabunud pärle. Üheks selliseks on siinmail värskelt esilinastunud “Lõputusest”. Mitte film igale maitsele, aga kahtlemata film me liigestest lahti näivale ajale.

Kes rootslase Roy Anderssoni filmidega kursis, teavad, mida oodata. Kes mitte, siis tegemist on ühe äratuntavama käekirjaga autoriga, kelle kinokollaažid koosnevad hajusalt seostuvatest stseenidest, kus kahvatute nägudega inimesed nõutult oma elunatukesele mõtet leida püüavad. Kohati koomilisest, sagedamini nukrast, läbivalt eksistentsialistlikust linaloost saab vaataja kaasa täpselt nii palju, kui on valmis ise ühes võtma.

Filmi saab näha kinodes üle Eesti.

Filmifestival – Tartu

Juba 15. korda toimub Emajõe Ateenas Baltikumi suurim vabaõhu-filmifestival Tartuff. 10.–15. augustini kestva festivali raames jõuab Tartu Raekoja platsi väliekraanile ja Athena keskusesse 17 linateost, mis käsitlevad festivalile traditsiooniks saanud teemat – armastust selle kõikvõimalikes variatsioonides.

Tänavuses festivalikavas on nii draamat, komöödiat kui ka pere- ja dokumentaalfilme maailma eri paigust, sh sellistest eksootilistest riikidest nagu Iraan (melodraama “Yalda, andestuse öö”, Brasiilia (melodramaatiline festivali avafilm “Nähtamatu elu” 1950ndate Rio de Janeirost), Lõuna-Korea (draama “Hüvasti!”) ja Austraalia (perefilm “Tormipoiss”).

Lisaks armastusele pööratakse tänavusel festivalil erilist tähelepanu kunstile ja nii jõuavad kunstiprogrammi raames publiku ette mitmed kunsti ja kunstnikke käsitlevad filmid (nt “Tagaotsitav: Banksy!”, “Marcel Duchamp ja võimalikkuse kunst”; südantliigutav dokumentaal  “Autoportree” anorektikust, kes teeb oma närbuvast kehast kunstiteose).

Traditsiooniliselt saab kõiki Tartus ekraanile jõudvaid filme vaadata tasuta.  Kümme filmi jõuavad esimest korda Tartuffi ajaloos vaatajate ette ka virtuaalselt, Elisa veebiplatvormi Elisa Stage vahendusel, ja virtuaalsetele seanssidele tuleb osta pilet.