Lugejakiri.ee: olulised sündmused Eestis & maailmas. Jaanuar

Vana Toomas. | Foto: Wikipedia.com

Valeuudiste ja faktide eristamine on tänapäeval väga paljude inimeste jaoks kujunenud järjest suuremaks väljakutseks – keda või mida uskuda? Tuleme siinkohal lugejatele appi ja vahendame end Eesti “kõige usaldusväärsemaks ja tõsiseltvõetavamaks uudisteallikaks” nimetava portaali Lugejakiri.ee valitud materjale. Mida olulist juhtus Eestis ja maailmas jaanuaris?

Helme nõuab Tallinnalt Vana Toomase väljavahetamist, sest praegune kuju propageerivat geiseksi

Alles mõistis Mart Helme hukka sotsiaalministeeriumi kampaania “#samapaljuinimene”, kui juba on tal uus kont hambus: Tallinna Raekoja torni tipus olev tuulelipp Vana Toomas propageerivat geiseksi.

Tänasel valitsuse pressikonverentsil läks tuliseks ütlemiseks. Kõigepealt võttis peaministri ülesannetes Mart Helme ette kritiseerida sotsiaalminister Tanel Kiike tema kampaania “#samapaljuinimene” teemal ja seejärel algatas täiesti uue teemana Tallinna ühe sümboli, Vana Toomase seksuaalse alatooniga poosi Raekoja torni tipus.

Räige homopropaganda

“See tuulelipp on solvav!” põrutas Mart Helme tänasel valitsuse pressikonverentsil, kus ta asendas peaminister Jüri Ratast.

“Kuskil kõrgel maja katusel seisab mingi mehike, jäme pulk perses – kuhu see kõlbab? Ma tahan teada, kuhu see kõlbab?” küsis ärritunud Helme pressikonverentsil.

Vana Toomas, Niguliste, Nevski I Foto: Kaupo Kalda

“Turistid tulevad laevaga Tallinna, tahavad juba kaugelt binokliga vaadata, et mida linn endast kujutab, ja mida nad esimese asjana näevad? Täpselt nii – mingi mehike on kuskil katusel, lipp käes ja jäme pulk perses! Ma küsin, mis mulje see meist jätab?” jätkas Helme.

“Mõelge nüüd ise, mõelge korraks ise, mida mõtlevad turistid sellest, et juba kaugelt on näha, et meil on kuskil katusel mingi mees, kellel jäme toru tagumikus – mida nad mõtlevad sellest riigist ja linnast?”

Nõuab Tallinnalt väljavahetamist

“Ma saan aru, et tegemist on Tallinna linna ühe sümboliga,” sõnas Helme.

“Aga see ei tähenda seda, et me peaksime mingite sümbolite varjus tegelema räige homopropagandaga. Mina ei näe mingit põhjust, miks peaks see tuulelipp senisel kujul seal edasi oma räpaseid ideid linnale laiali jaotama,” kommenteeris Helme.

“Olen siseministeeriumis koostamas ka vastavasisulist ettepanekut Tallinna linnale, et kuju senises vormis välja vahetada. Kui kõike ei saa ära muuta, siis vähemalt selle pulga peab persest küll kiiremas korras eemaldama!” põrutas siseminister.

“Ja kui linn minu nõudmistele vastu ei tule ja välja ei vaheta Vana Toomast, siis eks kõik saavad teha juba omad järeldused selle linnavalitsuse sallivuspoliitikast,” lisas Mart Helme.

Valitsus: usaldame Eesti rahvast oma raha üle ise otsustama, aga mitte selles, kellega abielluda

Eile võeti vastu palju poleemikat tekitanud pensionireform põhjendusega, et inimesel on vabadus otsustada ise oma raha üle. Kuid kuna riik ei saa mingit suurt kasu sellest, kes kellega abiellub, siis seda vabadust inimestele siiski usaldada ei saa.

Pensioni üle otsustamise vabakslaskmine on toonud nüüd lauale ka muud võimalikud vabadused. Kuid näiteks samasooliste abielu kohta ütleb koalitsioon, et seni, kuni sealt riigile tulu ei paista, ei tule ka mingit otsustusvabadust.

Pensionireform toob riigile miljardi

„Pensionireformiga oli asi lihtne – inimesed on edaspidi vabad oma otsustes, kuidas seda raha kasutada ja meie võtame sealt väikese komisjonitasu, noh, ainult miljard eurot paari aasta jooksul,“ kommenteeris Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid.

„Kuid mis maksukasu me saame sellest, et me anname inimestele veel mingeid vabadusi otsustada, mida nad teha võivad?“ küsis Karilaid.

„Et anda näiteks vabaks see, kui palju eestlane riigile makse maksab? No see on ju puhta hullumeelsus, mis siis, et just sai öeldud, et eestlane peaks olema oma otsustes vaba.“

„Muidugi me hõiskasime eile kõik kooris, et Eesti inimene on nüüd tõeliselt vaba ja saab ise otsustada kõige üle aga no pärast seda, kui saime seaduse vastu võetud, siis ega ju ometi ei mõtle keegi tõsiselt seda, et me päriselt laseme meile kõrge palga maksjad kuidagi päriselt vabaks?“ küsib Karilaid.

Vabadus otsustada ei too tulu

„Ma seisin eile ja seisan ka täna selle eest, et iga Eesti inimene on oma otsustes vaba seni, kuni see toob tulu riigile ja minu erakonna sponsorile,“ kommenteeris pensionireformi üks algatajatest, Isamaa erakonna juht Helir-Valdor Seeder.

„Ma olen ütlemata tänulik Riigikogule, et nad ei jätnud mind sponsori ees häbisse.” Foto: Lugejakiri.ee

„Ma olen ütlemata tänulik Riigikogule, et nad ei jätnud mind sponsori (Bigbanki omanik Parvel Pruunsild, toim.) ees häbisse nagu me jäime häbisse apteegireformi sponsori (Margus Linnamäe, toim.) ees. Nüüd, pärast nii ühemeelset hääletust, olen ma kindel, et ka apteegireform läheb täpselt nii, nagu seda teatud isikud soovivad,“ märkis Seeder.

„Aga hakata nüüd mõtlema, et eestlane võiks olla vaba ka muudes küsimustes, see on ju puhas hullumeelsus!“ sõnas Seeder.

Eestlane peaks tänulikult kummardama

„Ma arvan, et iga eestlane peaks olema meile tänulik selle eest, et nüüd on neil vähemalt mingiks ajaks olemas vaba õlleraha ja hakata nüüd siin spekuleerima mingisuguse geimaksu…vabandust..lisavabaduse üle ise valida, kellega abielluda, on lihtsalt hullumeelne – Helmed tõmbaks meid ju kõrgele puuoksa!“ arvas Seeder.

Kui küsisime kommentaari järgmiste vabaduste üle, mida koalitsioon võiks nüüd eestlastele nii lahkelt veel juurde pakkuda, vastas EKRE aseesimees Martin Helme lakooniliselt:

„Me võime ju mingisuguse teie pakutud pedemaksu kehtestada aga kas sellest piisab, et meie maanteed neljarealiseks ehitada? Muidugi mitte! Seega sellist jama ka ei tule!“ kinnitas rahandusminister Martin Helme.

„Pealegi ei suudaks me seda kõike Varrole (Varro Vooglaid, EKRE variisik, toim) mitte kuidagi ära seletada isegi siis, kui sellest tuleks valitsusele tohutu rahaline kasu. Nii et meie jaoks on see igati no-go teema,“ lisas Martin Helme.

Valitsuskoalitsiooni esindajate sõnul peaks iga eestlane nüüd olema igati rahul sellega, mida valitsus tema heaks kõik ära tegi ja edaspidi näitama rohkem tänulikkust selle eest, mida tema enda poolt kinnimakstud palga eest tehakse.

FOTOUUDIS: Jüri Ratas hoidis jälle toolist kinni

Foto: kuvatõmmis peaminister Jüri Ratase Twitteri kontolt.

Kuigi Eesti peaminister Jüri Ratas on korduvalt väitnud, et tema pole kunagi toolist kinni hoidnud, tegi ta seda taas, seekord Šveitsis, Davosis toimuval Maailma Majandusfoorumi aastakoosolekul.

Toolist kinnihoidmine leidis aset kohtumisel Belgia poliitiku Jan Jamboniga.

Täna postitas Jüri Ratas oma Twitteri kontole pildi, kus on selgelt näha, et ta hoiab taas toolist kinni. Seekord on näha, et toolid on valmistatud just selle eesmärgiga, et neist kõvasti kinni hoida, kuna neile on lisatud lausa eraldi rauast raamid, kust kõvasti kinni haarata.

Peaminister Ratas tundub pildi järgi tooli kõiki haaramis- ja kinnihoidmisvõimalusi ka ära kasutavat, sest isegi sõrmenukid tunduvad kinnihoidmisest valged.

Maailma liidrid Davosis: Soome peaminister Sanna Marin sai köögis suurepäraselt hakkama

Jaanuaris kogunesid Šveitsis Davosis Maailma Majandusfoorumi 50. aastakoosolekul maailma liidrid. Pärast üritust tegid maailma liidrid ühisavalduse, kus tänasid Soome peaministrit Sanna Marini ja tema naiskonda ürituse suurepärase toitlustuse eest.

Maailma liidrite sõnul oli toitlustus kogu ürituse vältel tipptasemel ja kõik olid üllatunud, kui hästi Soome naised hakkama said.

Liidrid lakkusid näppe

Majandusfoorumile tuli kokku ligi 3000 riigijuhti, ettevõtjat, akadeemikut, kodanikuühiskonna esindajat ja mõtteliidrit. Foorumi tänavuse juubelikoosoleku peateema on sidus ja jätkusuutlik maailm erinevate huvigruppide koostöös.

“Üritus ise oli nagu ikka, igav,” märkis Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.

“Mul oli terve see aeg kõht tühi ja kui ma kuulsin, et burgereid ei pakutagi, siis olin ma valmis minema lendama. Aga Poola esindajad ütlesid, et seekord on köögist oodata üllatust, ja ma ei pidanud pettuma,” märkis Trump.

“Ühel hetkel toodigi lauda põhjapõdralihast tehtud burgerid hülgerasvajuustuga – ma tunnistan ausalt, McDonald’s teeb häid burgereid, aga see oli ikka midagi muud!” sõnas Trump ja lisas: “Ma lakkusin sõrmed ka puhtaks pärast seda ja ma ei tee seda kunagi.”

Sanna Marin polnudki köögis?

“Ma ei saa aru, miks kõik arvavad, et mina ja minu ministrid olime köögis!” kommenteeris Soome peaminister Sanna Marin hiljem. “Ma olin täpselt samasugune osaleja nagu kõik teised ja ma isegi esinesin sõnavõtuga ju,” ütles Sanna Marin.

Eesti peaminister Jüri Ratas ei olnud samuti kiidusõnadega kitsi.

“Sanna Marin ja tema meeskond… vabandust… naiskond, üllatasid seekord väga positiivselt,” ütles Ratas peale üritust.

“Majandusfoorumi eesmärk on aidata riikidel ja rahvusvahelistel organisatsioonidel jõuda Pariisi kliimaleppe ja säästva arengu eesmärkideni ning edendada mõttevahetust tehnoloogia valitsemise ja kaubanduse küsimustes, aga mitte kedagi see ei huvitanud. Kõik teadsid, et Soome kokad on kohal ja oodata on midagi erakordset,” selgitas Ratas.

Foto: Lugejakiri.ee

“Sanna Marin ei ole mitte ainult suurepärane riigijuht, vaid ka suurepärane kokk. Meil kõigil oli hea meel, et nii nagu meil on Eestis valitsuses mitu naist (Mailis Reps, Riina Solman – toim.), kes meie istungeid toitlustavad, on nüüd ka maailma liidritel sama võimalus osa saada kokakunstist, mis paneb näppe lakkuma,” lisas Ratas.

Loe lisaks:

TERVISEAMET HOIATAB: kes avalikus kohas samal ajal köhib ja silmi kissitab, läheb karantiini!

Seoses koroonaviiruse Eestisse jõudmisega saatis Terviseamet täna välja hoiatuse: iga eestlane, kes avalikus kohas samal ajal köhib ja silmi kissitab, lõpetab pikema jututa karantiinis!

Karmi hoiatuse tingis asjaolu, et täna lõuna paiku viidi Tallinna vanalinnas asuvast Schlössle hotellist nakkushaiglasse kaks Hiinast pärit noort turisti, kellel kahtlustatakse koroonaviirust.

Parem karta kui kahetseda

„Meie riskima ei hakka!“ kinnitab Terviseameti peadirektor Merike Jürilo.

„Kui meie patrullid märkavad avalikus kohas kedagi samal ajal silmi kissitamas ja köhimas, siis pikema jututa laadime nad kaubikusse ja ees ootab nakkushaigla karantiin!“ lubab Jürilo.

„Meie jaoks ei ole vahet, kas tegemist on turisti või kohalikuga – nakkusele on vaja kohe käed külge saada ja võimalikud viirusekandjad koheselt ka muust ühiskonnast nö eraldada.“

Erandeid ei tehta

„Loomulikult võib hakata nüüd väitma, et silmad on tundlikud ja sellepärast kissitad või et tolm sattus silma aga meie poolt vaadatuna pole seal vahet,“ selgitab Terviseameti peadirektor.

„Kui ikka tundub, et kõik märgid (asiaatidele omaselt kissis silmad, köha jne, toim.) on olemas, tõmmatakse kahtlasele isikule hermeetiline kott pähe ja edasi endasuguste juurde haiglasse,“ märkis Jürilo.

Terviseamet soovitab praegu eestlastel mitte välja näha nagu inimene vasakpoolsel pildil. Köha korral tuleks püüda punnitada oma silmad võimalikult suureks. (foto: Terviseameti koroonaviiruse äratundmise juhendist). Allikas: Lugejakiri.ee

„Seega, tungivalt soovitame kõigil eestlastel praegu avalikus kohas samal ajal silmi mitte kissitada ja köhida, et tagajärjed võivad olla väga ootamatud,“ lisas Terviseameti peadirektor hoiatuseks kõigile.

Küsimusele, et kuidas siis mitte sattuda Terviseameti huviorbiiti, vastas ameti peadirektor Jürilo nii: „Soovitame köha korral püüda hoida oma silmi nii lahti või punnis kui võimalik!“

Rohkem uudiseid: Lugejakiri.ee

Lugejakiri.ee

Lugejakiri on Eesti kõige usaldusväärsem ja tõsiseltvõetavam uudisteallikas. Loe artikleid (20)