Podcast “Edu Valem”Allar Levandi: edu valem on ikkagi rutiinis ja rutiinitaluvuses

Podcast “Edu Valem” püüab toimekate inimestega vesteldes leida edukuse retsepti. Seekord jagab oma mõtteid ja kogemusi olümpiasangarist ettevõtja Allar Levandi, kellega räägitakse spordist, juhtimisest, ettevõtlusest ning sellestki, kuidas maailm ja meedia on aastatega muutunud üha hektilisemaks.

Mõtteid vestlusest:

  • Ma arvan, et see on väga liialdatud, et lapsed peavad ise oma ala valima. Lapsed ei vali tegelikult tuhkagi. Kui nad valiks, siis nad istuks kodus, mängiks mänge ja sööks kommi. Selge on see, et lapsi tuleb suunata – spordis, kunstis, laulmises, muusikas, igal pool. Lapsevanem ju näeb, mis laps suudab, oskab. Aga siis tuleb last järjepidevalt selle asja juures ka hoida. Edu valem on ikkagi rutiinis ja rutiinitaluvuses, ühe asjaga lõpule minemises. Olles ka mitte väga andekas, on ikkagi võimalik midagi saavutada – igal alal.
  • Mina olin andekas, laisk, mitte püsiv – kõik, mis tegelikult ei sobi. Aga olid vanemad, kes hoidsid mind selle ala juures.
  • Tippu jõudmiseks tuleb trenni teha. See on elementaarne, aga see unustatakse praegu ära. Kõik muu on tähtsam – psühholoogid, dietoloogid, taustajõud – kõik on ülitähtsad. Aga, kallis sõber, kas sa mõne kolmese ka sisse viskad? Hakkame sellest peale, viska kõigepealt kolmeseid sisse, siis ma annan sulle ketsid.
  • On olemas minu tüüpi inimesed, kes on nagu jõgi. Ja on olemas inimesed, kes lähevad läbi seina. Ja siis on veel ainult võite tunnistavad inimesed – Erika Salumäe, Erki Nool, Jaan Talts, Aavo Pikkuus – heas mõttes juurikad, kes ei tunnistagi number kahte. Minusugused, näiteks Riho Suun, ei lähe läbi seina ja ei hakka kaklema selle nimel, kes on number üks.
  • Ma pigem ei ole ettevõtja tüüpi inimene. Mul tulevad ideed, aga mul on vaja teostajat kõrvale. Üks on ideede inimene, teine teostaja. Ma üksi tegija ei ole.
  • Kuidas saada juhiks? Sa kasvad juhiks, jõuad elus mingisse etappi, elu pakub midagi, võtad selle vastu või ei. Kui sulle midagi pakutakse, siis küllap on sul mingid omadused selleks olemas.
  • Ma ei ütle, et me peaksime täiesti meediavabalt elama, aga meediadieet peab raudselt olema. Mina pole juba aasta aega vaadanud ühtegi “Aktuaalset kaamerat” ega jutusaateid. Mis nad on… “Suud puhtaks” ja mis seal kõik puhtaks on vaja teha. Seal lihtsalt pumbatakse televaatajad üles ja kui tahad midagi sisulist rääkida, siis see on võimatu. Ma pole aasta aega neid saateid vaadanud ja mul on energiat rohkem, kui oleks siis, kui vaataksin.
  • Pealkirju loen. Viis sekundit või järjest vähem. Nagu me kõik. Ei jõua (rohkem). Ilmselt teiegi tunnetate, et ei jõua millegagi süvitsi minna.

Saade “Edu Valem” püüab leida vastust küsimusele, kuidas olla oma valdkonnas edukas. Toimekate inimestega vestlevad saatejuhid Maxim Tuul ja Siim Semiskar.