Peeter Koppel: miks me ei saa end rikkaks trükkida?

Foto: Unsplash.com

Huvitaval ajal elame – nimelt võib juhtuda, et täiesti tõsine teadlane võib olla sunnitud otsustaval hetkel täiesti tõsiselt seletama, et maakera ei ole lapik. Kui see on veel täiesti objektiivselt tõestatav, siis majandusega on lood veidi keerulisemad.

Nimelt kuigi ka majanduses on piisavalt asjaolusid, mis on justnimelt objektiivselt paratamatud, eksisteerib ka pidev surve nende paratamatuse aktiivseks eiramiseks. Enamasti on põhjuseks üks kahest: kas ideoloogiline vaimupimedus või poliitikute soov asendada pikaajalised toimivad lahendused eelkõige häälte nimel lühiajaliste lahendustega, mis lihtsalt kõlavad hästi. Arenenud maailmas, kus majandus ei kasva – rahvastik vananeb ja tootlikkus samuti ei kasva –, on sellisteks ideedeks just praegu väga soodne kasvulava. Peavoolu arutellu murravad läbi mõtted, mille võrdlus aruteludega maakera(!) kuju üle ei ole liialdus.

Peeter Koppel

Peeter Koppel on on varahaldur, kes kommenteerib sageli Eesti meedias majandusteemasid, eriti finantsturgude käitumist ja seda mõjutavaid tegureid. Peeter on Redgate Wealth’i investeeringute valdkonna juht. Loe artikleid (79)