Ardo Hansson: kolm müüti rahatrükist

Foto: Siim Lõvi, ERR

Euroopa Keskpanga (EKP) rahapoliitika eesmärgiks on hoida euroala inflatsioon keskpika aja jooksul väga madalal tasemel ehk veidi alla 2 protsendi aastas. Kuna viimastel aastatel on inflatsioon olnud selgesti allpool seda eesmärki, ja vahest isegi miinuses, on EKP astunud mitmeid samme inflatsiooni mõõdukaks tõstmiseks.

Kõige olulisem ja silmapaistvam on olnud nn varaostuprogramm, mida rahvasuus tuntakse rahatrükina. Programm algas märtsis 2015, kui euroala keskpangad hakkasid koos ostma 60 miljardit eurot kuus. 2016. aasta aprillis tõsteti seda tempot 80 miljardi euroni kuus. Aasta hiljem algas mitmesammuline ostumahtude vähendamine kuni neto varaostude lõpetamiseni eelmise aasta lõpus. Kuna viimastel kuudel on inflatsiooni taastumise väljavaated taas halvenenud, siis otsustas EKP nõukogu neid oste taastada alates selle aasta novembrist, kogumahus 20 miljardit eurot kuus.

Ardo Hansson

Ardo Hansson on majandusteadlane ja endine Eesti Panga president. Tal on majandusteaduste doktori kraad Harvardi ülikoolist. Loe artikleid (3)