Vice Versa: Lenna vs. Kuradi Saar

Seekordses Vice Versa eesti muusikat tutvustavas rubriigis on teineteise loomingut uurimas ja kirjeldamas Lenna ja Kuradi Saar.

Popmuusikas, kargelt ja stiilselt – see on Lenna, kes alustas oma kevadise singliga “Kolm korda” koostööd produtsendi Raul Ojamaaga. Ühiselt valmis ka värskeim singel “Keeruta”, mille loomisesse panustas lisaks Muudu ehk Martin Kuut ja sel suvel enim palutud sooviloo artisti tiitlit kandev nublu.

Kuradi Saar on pühendus Eesti rokkmuusikale, auhinnatud rokkbändi Elephants From Neptune’i ehk Robert Linna, Jon Mikiveri, Rain Joona ja Markko Reinbergi poolt. See on astusavaldus nendele Eesti rokkmuusikutele, tänu kellele Kuradi Saare mehed täna just sellist muusikat teha saavad. Oktoobri alguses välja antud debüütalbumil on üheksa eestikeelset pala, lähema vaatluse alla läheb albumi videosingel “Valel on kaunid jalad”.

Kuradi Saar I Foto: Gerli Tooming

Lenna Kuradi Saarest: “Huvitav lüke juba toimiva bändi kõrvalt”

“Kuradi Saar on uus ja põnev Eesti bänd, millest ma enne polnudki kuulnud. Lähemal uurimisel selgus, et tegu on tuttavate tüüpidega juba ühest teisest koosseisust – Elephants From Neptune, mis on mulle alati väga meeldinud. Kuradi Saar on kollektiivi eestikeelne projekt, mis on huvitav lüke juba toimiva bändi kõrvalt. Minu jaoks tuli üllatusena ka see, et Kuradi Saarel on valmis lausa terve albumitäis materjali. Esmakordselt kuulasin plaati seda artiklit kirjutades, seega on tore, et see info, ehkki hilinemisega, minuni jõudis. Kogu albumi materjal, samuti viimase singli salvestus on väga kvaliteetne ja tervikuna nauditav.”

“Lugu ”Valel on kaunid jalad” on minu meelest üks albumi tugevamaid lugusid ning tervikusse sobib ta väga kenasti. Sisust saan aru ja kõnetab küll. Tänapäeva ühiskonna tarbimisest ja raiskamisest: küta peale, suva mis saab. Muusikaliselt oleksin lootnud, et Robert tõmbab vokaalselt käima seal lõpus, selline Foo-Fightersilik minek on, aga ei tõmba hoogu lõpuni üles. Ise autorina leian, et see point on oluline, olen ka ise sellise mõttega loo kirjutanud, mis pole küll veel avalikustatud. Me teeme asju, sest me saame teha, täna maailmas. Aga vähesed küsivad endalt miks me midagi teeme… Tihtipeale me tegutseme kellegi teise motiivide nimel, teadmata. Oleme konksu otsas ja see ei vii tegelikult mitte kuhugile.. Kidra on selline mõnus Ultima Thulelik. Ehk et miski tekitab mulle äratundmisrõõmu. Vana saab kokku uuega. Aga osake minust tahaks seal laulu teises pooles kulminatsiooni, kui mina seda esitama peaksin. Kokkuvõttes äge uus eestikeelne lugu, mis kindlasti avab minu jaoks uue poole Elephants From Neptune’i/Kuradi Saare muusikas!” kirjeldab Lenna.

Lenna I Foto: Kalle Veesaar

Kuradi Saare Robert Linna Lennast: “Sellise looga oleks mul järgmine aasta iga nädalavahetus kindlalt bookitud”

“Senine kontakt Lennaga on kahjuks olnud vaid põgus, kuid iga kord on ta jätnud väga sooja inimese mulje. Seda ka artistina – soe ja lohutav nagu kašmiir või tass kakaod. Mulle meeldib, et ta aeg ajalt jälle uuendab ennast ja otsib midagi uut. Vanilla Ninja aegadel olin ma skeptiline nende tegemiste osas, kuid tagantjärgi ma arvan, et pigem olin kade. Et me pidime Viimsi Vallamaja proovikas mingite vanade juustudega pusima ja nemad tuuritasid mööda Saksamaad. Aga nad olid seda väärt, Lenna on väga andekas ja musikaalne inimene + Katrin ja Piret olid mu klassiõed. Ikkagi omad inimesed. Ja Vaikoga koostöö on ju puhas kuld. Ja Kiur Aarma ja Mihkel Rauaga koos bändi teha on muidugi omaette saavutus. Arvestades fakti, et ta on ikkagi popmuusik, peavoolu artist, siis on temas ikkagi mingisugune alternatiivsus ja see tekitab hea tunde, et läbi igasuguste suve- ja jõulutuuride seilab vähemalt üks normaalne inimene ka”.

““Keeruta” näitab Lenna julgust katsetada uusi asju ja seda, et ta tahab ja käibki ajaga kaasas. Nublu on kindlasti hetke nõutuim artist ja see on tuus, et nad koos midagi teevad. Ma ütlen ausalt – mind üldse ei koti tänapäeva popmuss. Aga ma pean kergitama mütsi autorite ees, sest see on idekas poplugu – kaasaegne, suht hea tempoga, meeldejääv kidrakäik, hea saund…ja muidugi põnev kombo. Sobib nii klubidesse, raadiosse kui kõrvaklappidesse. Mulle kui artistile oleks selline lugu muidugi täiesti uus suund. See lugu on hitiks kirjutatud ja kui see oleks midagi, mida ma otsiks siis sellise looga oleks mul järgmine aasta iga nädalavahetus kindlalt bookitud. Ja muidugi EAÜ-st pappi pritsiks. Kindlasti on see megahea samm Muudule ja Raulile ka, sest seda mängitakse igal pool ja kui nende cv-s on Lenna ja Nublu, siis on latt mõnusalt kõrgel. Kui mina peaksin seda lugu esitama, siis ma vist kipuks rohkem keerutama vokaalimeloodiatega ja kindlasti teeks full bändiga – torud, perkuss ja kogu shabang…kidrasoolo, trompetisoolo ja muidugi loo lõpus topelttempo ja täisküte! Uhhh, külmavärinad,” lisab Kuradi Saare solist Robert Linna.

P.S ja NB! Kuradi Saar esitleb omanimelist albumit juba 9. novembril, Erinevate Tubade Klubis: üritus Facebookis. Piletid on eelmüügis Ticketeris

***

Vice versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)