Marko Mihkelson: “operatsioon Sahra” ehk kuidas Kreml Saksamaad nõrgestab

Vladimir Putin, Alice Weidel (AfD) ja Sahra Wagenknecht (BSW). Foto: Scanpix/Arne Dedert/dpa

Saksamaa kolmes idapoolses liidumaas septembris toimunud valimised kinnitavad, et Euroopa mõjuvõimsaim riik on pööramas näoga tagasi Venemaa suunas. Kremli-meelsete äärmusjõudude AfD (Alternatiiv Saksamaale) ja BSW (Sahra Wagenknechti liit) suur edu toob Saksamaa sisepoliitikasse juurde seninägematut segadust ja polariseerumist, mis omakorda avaldab mõju ka riigi pikaajalistele välis- ning julgeolekupoliitilistele valikutele.

Liidukantsler Olaf Scholz võis küll pärast sotside nappi võitu Brandenburgis veidi kergemini hingata, kuid tema koalitsioonikaaslaste (rohelised ja liberaalid) täielik läbikukkumine ainult süvendab pingeid vaid viiendikule sakslastest meelepärases valitsuses. Kas see kooslus peab üldse järgmise aasta föderaalvalimisteni vastu või astuvad liberaalid enne kolmikust välja, pole veel selge. Igatahes on Scholz äärmusjõudude edu taustal muutunud veelgi nõrgemaks ning tema zeitenwende on jõudmas täielikku tupikusse.

Marko Mihkelson

Marko Mihkelson on ajaloolase haridusega ajakirjanik ja poliitik. Ta on töötanud Postimehe Moskva korrespondendi ja peatoimetajana ning juhtinud Riigikogus väliskomisjoni, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja riigikaitsekomisjoni. Ta on raamatute "Venemaa: valguses ja varjus" ja "Murdeajastu" autor, kirjutanud õpikutekste ning analüüsinud rahvusvahelisi sündmusi nii Eesti kui välisajakirjanduses. Edasis kirjutab Marko Mihkelson kord kuus Eestile olulistel välispoliitilistel teemadel. Loe artikleid (87)