Marko Mihkelson: “Seltsimees J” juhtum ehk Kremli salajane sõda Lääne vastu

Marko Mihkelson. Illustratsioon: Toon Vugts

Viimase kahe aasta jooksul on Lääne luureteenistused saatnud oma riikidest välja üle 400 Vene eriteenistustega seotud isiku. Kindlasti on see pärssinud Kremli võimekust pidada nähtamatul rindel Lääne vastu salajast sõda. Samas oleksime väga naiivsed, kui arvaksime, et Venemaa aastakümnetepikkune teadlik õõnestustegevus lääneriikides oleks sellega läbi lõigatud. Ajal, mil Lääs nautis rahudividende, laiendas Venemaa aktiivselt ja takistamatult oma mõjuagentide baasi, kes nüüd on paljudes riikides aktiveeritud. Järgnev lugu avab veidi Kremli salasõja olemust.

Sergei oli vaid 53-aastane, kui teda tabas ootamatult südamerabandus. Ta suri oma kodus, Florida läänerannikul asuva väikelinna Osprey virsikuvärvi majas. Vaid tema naaber teadis, et Sergei oli kunagi olnud KGB polkovnik, kes põgenes Kremli teenistusest ja sai veel enne elupäevade lõppu koos abikaasa Heleni ning tütre Kseniaga USA kodanikeks.

Marko Mihkelson

Marko Mihkelson on ajaloolase haridusega ajakirjanik ja poliitik. Ta on töötanud Postimehe Moskva korrespondendi ja peatoimetajana ning juhtinud Riigikogus väliskomisjoni, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja riigikaitsekomisjoni. Ta on raamatute "Venemaa: valguses ja varjus" ja "Murdeajastu" autor, kirjutanud õpikutekste ning analüüsinud rahvusvahelisi sündmusi nii Eesti kui välisajakirjanduses. Edasis kirjutab Marko Mihkelson kord kuus Eestile olulistel välispoliitilistel teemadel. Loe artikleid (83)