Silvia Pärmann: kodumaine auhinnatud disain muudab linnatänavatel elu märkamatult mugavamaks ja meeleolukamaks

Inspiratsioon Coral-nimelise sadamakaide teenidusposti loomisel saadi eripärasest ning kütkestavast mereorganismist – korallist. Foto: Keha3

Iga aasta septembris, kui sügisvihmadest ohtramalt hakkab Eestis sadama disainiauhindu, tõuseb korraks fookusse kodumaine disain. Ometigi ümbritseb hea – ja ka auhinnatud – disain meid linnaruumis 365 päeva aastas, mida pidevalt kasutades harva teadvustatakse. Millised on silmapaistvamad tööd linnatänavatel üle Eesti, mis konkurssidelt on tuule tiibadesse saanud ning meie argielu mugavamaks ja meeleolukamaks muudavad?

Disainiteadlane ja ka ise mitmel puhul Eesti Disainiauhindade žürii töös osalenud Karin Paulus toob välja, et väikesest riigist tulles on disainerile auhind või isegi nominendiks olek üks usaldusväärsuse garante. Kui paljudele siinse žürii tunnustus on edu toonud rahvusvaheliselt, on tema meelest raske hinnata, aga ta toob isiklike lemmikutena välja Keha3 linnamööbli: “Armastan väga kadunud Margus Triibmanni ja Keha3 linnamööblit – need on aidanud avalikku ruumi palju meeleolukamaks muuta. Näiteks on sadamakaidele mõeldud teeninduspost-valgustid Coral pimedal ajal Kakumäe sadamas ikka väga ilusad ning mõistagi ka täitsa praktilised.”

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (273)