Eesti pereettevõtte peegelmajad tekivad kui miraaž igale kontinendile

Selle aasta juunis said püsti ÖÖD majad Ghana rannikul. | Foto: ÖÖD

Vendade Jaak ja Andreas Tiigi vastupandamatust soovist linnast põgeneda ja looduses mugavalt puhata tekkis 2016. aastal esimene vaid 18 ruutmeetrine ÖÖD peegelmaja – viis aastat hiljem on ÖÖD majad jõudnud USAsse, Ghanasse, Suurbritanniasse, Iirimaale, Prantsusmaale, Saksamaale, Hollandisse ning Norra ning on ehitamisel veel viide riiki Austraaliast Islandini. Esialgselt puhkemajaks mõeldud ÖÖD on osutunud isegi selle loojate meelest üllatavalt kasutusvõimaluste rohkeks – majade omanikud on sellele leidnud rakendusi alates jõusaalist kino, arstikabineti, vanadekodu laienduse, kunstigalerii ning veinide degusteerimise paigani välja.

Paljud geniaalsed asjad saavad alguse juhustest, nii ka ÖÖD majadega. Tootmispartneril juhtusid olema väga head peegelklaasid, mis kujundasidki maja lõpliku ilme. Maja on äärmiselt minimalistlik ning eesmärgiks ongi hoida looduses madalat profiili. Ent põnevus haarab juba majale lähenedes. 

“Peegelmaja on kuni viimase hetkeni tõepoolest justkui loodusega või teda ümbritseva keskkonnaga üks,” ütleb Andreas Tiik. “Meie maju on soetatud nii eramajadeks kui hotelliäriks, nii paksu metsa kui mere äärde. Seda efekti, mida konkreetses asukohas paiknev peegelmaja pakub, naudivad nii meie kliendid kui fotograafid, blogijad-vlogijad, kui niisama möödajalutajad.”

Ja tegemist on tõesti ühe Eesti pere ettevõtmisega: ÖÖD autorid, San Franciscos oma ehitusfirmat omanud Jaak ning Tallinnas ja Oslos haridust omandanud äri- ja reklaamitaustaga Andreas Tiik alustasid 2017. aastal majade tootmise ning 2018. aastal müügiesindusega. Poiste isa, reklaami- ja moemaailmast tuntud Vambola Tiik, hoolitseb sisekujunduse eest.

Moodulmajas pole iseenesest midagi uut, ent ÖÖD majad tulid ja võitsid maailma südame mõne aastaga. Rahvusvaheline populaarsus on käinud käsikäes märkamisega kodus – möödunud aastasel Eesti disainiauhindade jagamisel pälvis parima elukeskkondliku toote disaini Bruno auhinna just see unikaalse lahendusega maja. Esimene maja välismaal pandi püsti Iirimaal. Kontakt tekkis Birminghami UK Construction Week messil, ehkki ostja oli huviline juba varemgi, kirjutas, et lendab Iirimaalt messile ning kui võimalik, ostaks kohe ära ka messil olnud näidismaja.

Minimalistlikud majad sobivad perfektselt Islandi kargesse loodusesse – klaasist lagi lubab täies ilus jälgida virmaliste mängu.

Unistus – reis ümber maailma, peatudes vaid ÖÖD majades

Maailma mööda ringi sõites ja maju müües-paigaldades on meeskond olukorras, kus nende Jõelähtme maja on airBnB kaudu välja renditud ja esimesi vabu päevi paistab alles suve lõpus. 

“Oleme võtnud aega, et ka ise maja nautida – mäletan kui peatusin ühes mereäärses ÖÖD majas ning hommikul silmi avades oli päiksetõus “peopesal”. Mõtlesin, et vau! kui lahe kogemus on ühes loodusega ärgata,” räägib Andreas Tiik, kelle jaoks ÖÖD pole puhkuseunistuse asemel õnneks ainult töökohustuseks muutunud. “ Täna oleme natuke ka sellises huvitavas olukorras, kus me ÖÖD inimestena küll tahaks peegelmajas peatuda, kuid kuna huvi majade vastu on suur, siis on keeruline suve jooksul ÖÖD majades vabu päevi leida. Õnneks on majas mõnus viibida mistahes aastaajal. Olles ise viibinud peegelmajas nii imeilusal suvepäeval kui tormilisel sügispäeval, siis pean meie klientidega nõustuma, et ÖÖD on seda vahvam kogemus, mida hirmsam ilm on väljas.”

Eestis asuvat maja saab endale airBnB vahendusel rentida.

Täna ei ole aga Jõeranna maja ainus väljarenditav ÖÖD. Paljud inimesed nii Eestis kui välismaal on seda näinud hea investeeringuna, mistõttu on uued majaomanikud avanud oma ÖÖD majutusasutused ka näiteks Mannival mere ääres ning Pärnu linnas. 

“Nii et võimalus öö erinevates ÖÖD majades veeta on meile tegelikult suur privileeg. Asub ju igaüks ainulaadses keskkonnas,” märgib Tiik. “Unistan ise ÖÖD maailmatuurist, kus saaksin viibida kõikides majutusasutusena avatud majades üle maailma. Võttes arvesse juba olemasolevaid ÖÖD hotelle – California, Ghana, Island, Norra – ja kui mitmed põnevad tulevikuprojektid juurde arvata, ei tundugi see nii utoopilisena!”

Lihtne transport, veel lihtsam hooldus

Maja idee sai alguse sellest, et selle autorid otsisid kohta, kuhu linnast ära põgeneda “glampingu” stiilis, mis on luksuslikum variant kämpingust. Leidmata täpselt oma vajadustele vastavat varianti, otsustasid nad selle ise luua.

Maja müügi välisriikidesse teeb võimalikuks see, et vennad Tiigid on jõudnud oma ärimudelis etappi, kus on leitud lahendus, kuidas maju transportida n-ö flat’ina, kokkupandavalt. Teiselt poolt toetab nõudlust selliste majade järele nomaadliku elustiili populaarsuse tõus, üksielamise eelistamine, muutused inimeste ootustes elamispinna suurusele ja kinnisvara hindade tõus, seda eriti suurlinnades, mis on viinud selleni, et on hakatud tähtsustama väikseid, mobiilseid ja ökoloogilisi tarku maju.

“Materjalivalikul oleme lähtunud kvaliteedist ning vähesest hooldusvajadusest. Väljarentimiseks mõeldud glamping-majade puhul on oluline, et materjalid oleksid kauapüsivad ning teenitavalt marginalilt ei moodustaks hooldus arvestatavat osa,” põhjendas Tiik valikuid.

ÖÖD majad on ehitatud galvaniseeritud teraskonstruktsioonile, konstruktiivne osa asub majas sees ning on väliskeskkonna eest kaitstud. ÖÖD majade teraskonstruktsioon läbib ka maailma ühe karmima California ehituskoodi. Terasele kinnitub omakorda alumiinium, millele paigaldatakse peegelklaasid. Samasugune fassaadilahendus on kasutusele ka pilvelõhkujates. Tagaseinas ning terrassimaterjalina kasutatakse Eestis termotöödeldud Thermory termopuitu – tegemist on klamberkinnitus lahendusega, mille tulemusena puuduvad kruviaugud ning on väga mugav ka paljajalu peal käia. Antud lahendus ei lähe ka kõige kuumemate ilmadega liialt kuumaks ning kui peaks midagi maha kukkuma ja puit viga saama, siis on võimalik laud klambrite vahelt ringi keerata.

Loojad võtsid arvesse, et maja mahuks 20 ruutmeetri peale, kuna siis ei vaja see Eestis eraldi ehitusluba, samuti oli neile oluline objekti täiuslik sulandumine keskkonda.

“Oleme algusest peale võtnud “Eesti asja” ajamise mõttemalliks – täna saame öelda, et kogu materjal ning ka majas leiduv disain toodetakse Eestis,” ütleb Tiik.

Sisemised lahendused on ka väga diskreetsed – klaaspaneelide ja voodrilaua ühendused on vaevumärgatavad.

Kolme peegelklaasiga kaetud pinnad ja termo-saarest laudis moodustavad muinasjutulise terviku, mis möödujale mõjub miraažina.

Linnamajas olijaid ajab kindlasti muigama, kuidas inimesed kas nägusid akna taga teevad või juukseid kammivad – nemad sisse ei näe ju. Ja kuigi majasolijad näevad kõike, mis ümbruses toimub, isoleerivad hea helisummutusega aknad sind täielikult reaalsest tänavapildist.

Californasse, Ghanasse, sügavale Eesti metsa

ÖÖD on oma lühikese eluea jooksul pidanud kohalema paljude erinevate kliima- ja loodustingimustega – kui kuumadel maadel peab laitmatult töötama jahtutus, siis arktilses kliimas peab jälgima, et aknad ära ei külmuks, eriti kui on soov näiteks virmaliste mängu vaadata. Selleks on mõeldud ka akna elektrilise soojenduse peale. 

Aga maja on sattunud ka kõikvõimalikesse erinevatesse linna- ja looduskeskkondadesse ning selle kasutusvõimaluste nimekiri näb pikenevat lõputuks. “ÖÖD maja on ka soovitud soetada loomavaatluspunkti eesmärgil. Üks projekt on loodetavasti peagi ka realiseerumas,” ütleb Tiik.

ÖÖD majade sisustusse kuulub ainult kodumaine toodang. Partneriteks on Woodman, 4ROOM ja erinevad Eesti disainerid.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)