Marko Kuusik: hea linnaruumi valgustus pakub elamuse ja loob koha identiteedi

Tartu Kaarsild renoveeriti 2017.ndal aastal, sillale loodi Eesti Kunstiakadeemia uusmeedia magistrantide poolt uus valgus- ja helilahendus. Paigaldustöid teostas Corrente Grupp OÜ. Tulemust hindasid tartlased kõrgelt, valides selle ka Tartu aasta teoks. Foto: Shutterstock.

Marko Kuusiku kirg on valgustus. Aasta kõige valgemal ajal rääkisime temaga võimalustest, mis avanevad valguse targal ja vastutustundlikul kasutamisel, sügisel Tartus toimuvatest valgustusdisaini töötubadest ning sellest, mida kõikidel Eesti linnadel sellest võita oleks.

Viimased poolteist aastat on eestlasi, nagu kogu ülejäänud maailma, pannud oma kodulinnade väliruumi hoopis teise pilguga vaatama ning ootused linnakeskkonnale on tõusnud lakke. Väga üldistatult võib öelda, et Eestis on pool aastat liiga valge ja pool aastat liiga pime. Kas see võib olla üks põhjus, miks inimesed vähe avalikku linnaruumi ühise ajaviitmiskohana kasutavad, väga autolembesed on ja esimesel võimalusel linnast lahkuvad?

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (261)