Tallinna Ülikool: liitu rohepöörde juhtimise mikrokraadiprogrammiga ja räägi kaasa kestlikus arengus

Katrin Männik.

Sügisel stardib Tallinna Ülikoolis rohepöörde juhtimise mikrokraadiprogrammi uus lend. Programmi arendaja Katrin Männik tutvustab õppekava lähemalt.

Artikli autor Katrin Männik on Tallinna Ülikooli Rohepöörde juhtimise mikrokraadiprogrammi arendaja ja jätkusuutliku hariduse külalisteadur. Promotsiooniartikkel on lugejale kasulikku ja huvitavat sisu pakkuv reklaamiformaat, kus ettevõte saab teksti, pildi või video vahendusel tutvustada oma parimaid kogemusi, tooteid ja teenuseid. Kõik “Promotsioon” lood on märgistatud ja Edasi poolt heaks kiidetud kui lugeja jaoks kasulikku sisu sisaldav materjal. “People don’t read ads. People read what interests them, and sometimes it’s an ad.” /Reklaamiguru Howard Gossage/

Kliimamuutusi kogeb igaüks meist, teeme ka vastavaid kohandusi oma elus. Palju räägitakse küll ÜRO säästva arengu eesmärkidest, küll Euroopa Liidu kliimaeesmärkidest. Enamasti tegutseme aga veel olukordadele reageerides, mitte kliimateadlikult ja proaktiivselt. Paraku on Eesti elanike huvi keskkonnateemade vastu vähenenud.

Kestlikud lähenemised tungivad inimeste ja organisatsioonide igapäevaellu. Seejuures on sisuline pool veel paljudele arusaamatu – miks ja mida teha, et olukord hakkaks paremuse poole liikuma. Kliimateadilkul inimesel ja kestlikkuse printsiipe järgival organisatsioonil on eelis. Organisatsioonides on jätkusuutlikust strateegiast saamas ettevõtte äristrateegia põhiosa. Suured ettevõtted peavad alates 2024. aastast koostama kestlikkusaruandeid. See puudutab eri tasandi juhtimist ja kõiki töötajaid.

Kestlikkusega käib kaasas kirju sõnadepusle: rohepööre, jätkusuutlik, keskkonnasäästlik, vastutustundlik, tasaareng jne. Teatud mõttes on tegemist teisenemisega oma eri otsustes. See pakett vajab aega, oskusi ja teadmisi mõtestamaks lahti oma käitumist ja tegevusi, sisulist mõistmist ning eesmärgistatud toimimist. Oluliseks eeliseks on teaduspõhine lähenemine.

Sellest sügisest stardib Tallinna Ülikoolis rohepöörde juhtimise mikrokraadiprogrammi (16 EAP) 3. lend. Kahes esimeses lennus on mikrokraadiprogrammi läbinud 60 juhti ja eksperti nii era- kui ka avalikust sektorist. Programmi eesmärk on, et õppijad omandaksid akadeemilised teadmised ja oskused ning praktilised tööriistad, mis tagaksid sujuva kestliku arengu eri tasanditel. Seda nii indiviidi kui ka organisatsiooni tasandil, samal ajal ümbritsevat konteksti, sh kliimaeesmärke, mõistes.

Programm moodustab terviku kuue omavahel lõimuva ainekursusega: “Keskkond, ühiskond ja innovatsioon”, “Keskkonnajuhtimissüsteem ja -mõjude hindamine”, “Jätkusuutliku strateegia loomine ja juhtimine”, “Keskkonnakäitumine ja -kommunikatsioon”, “Jätkusuutlik toote- ja teenusearendus” ja “Muutuste psühholoogia”. Õppija omandab teadmised keskkonnamuutuste põhjustest ja olemusest, jätkusuutlikkuse põhimõtetest, kliima- ja innovatsioonieesmärkidest ning sellekohasest poliitikast. Programmi läbimisel seostab õppija EL-i jätkusuutlikkuse regulatsioone strateegilise juhtimisega, mõistab kompleksseid keskkonna-, majandus- ja sotsiaalsüsteeme hõlmavaid väljakutseid ning saab teada, kuidas neid vastutustundlikus organisatsioonis lahendada. Programmi lõpuks teab õppija keskkonnajuhtimise rolli organisatsiooni juhtimissüsteemis. Ta teab ja oskab rakendada kestliku toote või teenuse väljatöötamise põhimõtteid, kasutades disainmõtlemise meetodeid. Indiviidina saab õppija olema teadlik muutuste psühholoogia juurprobleemidest ja oskab rakendada vastavaid võtteid nii enda kui ka meeskonna pingutuste elluviimiseks kestliku arengu toetamisel. Õppijast saab keskkonnateadlik käituja, kuna ta on omandanud keskkonnakommunikatsiooni põhitõed.

Programmi on kaasatud kaheksa õppejõudu Tallinna Ülikoolist, Tallinna Tehnikaülikoolist ja Eesti Kunstiakadeemiast, samuti jätkusuutliku arenguga tegelevaid eksperte ettevõtetest ja riigisektorist.

Programm viiakse läbi täiendusõppena. Tegemist on paindliku õppega kahe semestri jooksul, kus kontaktõppe loengud ja seminarid toimuvad nii lähiõppena kui ka virtuaalselt, lisaks tuleb teha iseseisvaid ja rühmaülesandeid. Soovitav on õppe käigus kestliku arengu kontekstis lahendada oma või loodava organisatsiooni erinevaid sõlmküsimusi.

Õppijal on alati olnud võimalus anda meile tagasisidet, mida on kasutatud programmi edasiarendamiseks. Seega saab öelda, et algav programm on sündinud õppijate ja õppejõudude koostöös. Programmi õppejõud on kursis kõikide ainete sisuga, õppe eel ja vältel konsulteeritakse omavahel. Valdkond ise on pidevas muutuses, mis seab mikrokraadiprogrammi ajakohasusele suured nõuded.

Õppijad on tagasisides pidanud väärtuslikuks programmi terviklikkust. Üks õppija kirjeldas oma eesmärgi täitumist: “Tahtsin rohepöördest aru saada ja nüüd orienteerun selles, seega sai eesmärk täidetud.” Teine õppija avaldas mõtet: “Olulisena jäi kõlama, et see on mitmetahuline igapäevaselt arenev uus viis, kuidas inimtegevust juhtida ja hinnata, seega ei ole siin täna veel lõplikke vastuseid, vaid on suund, mida valida.” Kolmas õppija kirjeldas õpet ja endaga toimunud muutust: “Mõtestasin läbi enda hobitegevuse keskkonnajälje ja tegin vastavad muudatused. Loengud olid kõik väga informatiivsed ja silmiavavad. Jätkusuutliku strateegia aine pani mõtlema, kui oluline on juhi roll muutuste (sh rohepöörde) läbiviimisel ja kui palju võib valesti minna.” Neljas õppija andis tagasisidet: “Jätkusuutliku strateegia loomine oli väga kasulik loeng ja sai palju tööriistu, kuidas oma asutuses seda teha. Samuti oli kommunikatsiooni loeng väga silmiavardav ja kasulik. Loengud olid äärmiselt mõtlemapanevad ja korralik äratuskell, mille võiks iga inimene saada. Peamine mõte: mida mina teen teisiti?”.

Viies õppija tõdes: “Grupitööd eri kursuste lõputöödena toimisid hästi, tekitasid diskussioone ja kinnitasid õpitut praktiliste ülesannete abil.“

Õppijate seas hinnatud professor Jaanus Terasmaa on kahel aastal läbi viinud küsitluse õppijate keskkonnateadlikkusest. Aluseks on “Eesti elanike keskkonnateadlikkuse uuringu” metoodika. Üldiselt iseloomustab kahe esimese lennu õppijaid suurem keskkonnateadlikkus võrreldes Eesti keskmisega, seda eriti järgmistes näitajates: ostab öko-, mahe- või ausa kaubanduse märgisega toidukaupu, ökomärgisega rõivaid, puhastusvahendeid jne, on teadlikult vähendanud oma tarbitavate kaupade ja teenuste hulka, väldib ülepakendatud toodete ostmist, on juhtinud teiste tähelepanu keskkonnahoiu vajalikkusele. Õppija panustab selgelt rohkem jäätmete sorteerimisse ning toodete ja teenuste pikemale elueale.

Tule õpi ja räägi kaasa kestlikus arengus! Omandad uusi teadmisi ja leiad kaasamõtlejaid, saad läbi mängida praktilisi lahendusi, mida seejärel töös kasutada.

Rohepöörde mikrokraadiprogrammi kandideerimise viimane kuupäev on 5. september, rohkem infot programmi kohta leiab siit: rohepöörde juhtimine