Steve Keating: õppimisest on alati kasu

Foto: Lacie Slezak/Unsplash.com

Olin just lõpule viinud ühe väga suure projekti. See oli igas mõttes vapustavalt edukas. Tundsin uhkust oma panuse üle sellesse ja eriti oma kolleegidest meeskonnaliikmete pingutuste üle.

Üks organisatsioonis veidi kõrgemal positsioonil olnud inimene ütles mulle, et tegemist oli küll ülieduka ettevõtmisega, kuid “kahju, et me neid teadmisi edaspidi rakendada ei saa.” Sellega anti mõista, et mida iganes ma õppisin, läheb raisku. See pole nii. Nad eksisid, sest õppimine ise ei lähe kunagi raisku. Mistahes asja õppimine on kasulik.

Mul oli 7. klassis suurepärane õpetaja. Ta nimi oli Cyril Paul. Tegemist oli elumuutja tüüpi õpetajaga ja ma mäletan siiamaani nii teda kui ka aineid, mida ta õpetas. Püüdsin teda mitu aastat tagasi üles otsida, et teda korralikult tänada ja öelda, kuidas ta mu elu muutis. Kahjuks mu otsingud luhtusid.

Mäletan, kuidas ma kord matemaatikatunnis hädaldasin, et ta õpetab meile mingit paska (lõputult targa 12-aastasena olin kindel, et see on pask). Ütlesin: “Minust saab pesapallimängija, mul ei lähe seda kunagi vaja.”

Ta ütles, et mul võib olla õigus, mul ei pruugi seda konkreetset teadmist mitte kunagi tarvis minna. Ent ta lisas kohe ka, et õppimine, kuidas lahendada probleeme, tuleb mulle kasuks kogu ülejäänud elu. Tema jaoks täitis iga koolitund kahte eesmärki: õpetada mulle konkreetset ainet ja õpetada õppima. Iga tund õpetas mulle, kuidas õppida! Ma ei mäleta täpselt, millal ma avastasin, et tal oli selles õigus, aga ilmselt jõudis see teadmine minuni üsna aeglaselt. Ent tal oli tõesti õigus.

Ma õpin veel tänagi. Loodan, et ka sina teed sama.

Haridust ei saa sinult keegi ära võtta. Ära arva minutikski, et sellest, mida sa oled õppinud või millega sa täna tegeled, ei ole tulevikus mingit kasu. Sa ei tea mitte iial ette, millal võib mõni minevikus õpitud teadmisekilluke sulle vajalikuks osutuda.

Iial varem pole baasteadmiste täiendamine olnud ka nii lihtne nagu praegu. On olemas tonnide viisi häid veebikursusi ja paljud neist on õppurile täiesti tasuta. Pea meeles: kõige edukamad inimesed õpivad pea iga päev midagi uut.

Ära vabanda mitteõppimist ajapuudusega. Kui enda harimine on prioriteet, pole aeg probleemiks.

Niisiis, mida sa täna õpid?

Allikas: Lead Today. Tõlge Egle Taklai.

Steve Keating

Steve Keating on 30-aastase kogemusega müügijuhtimise ja turunduse professionaal. Edasi avaldab kokkuleppel autoriga tema valitud juhtimismõtteid. Loe artikleid (19)