Nõuandeid koolilõpetajatele. Roger Federer: kolm õppetundi tennisest, mis aitavad elus võita

Kaheksakordne Wimbledoni meister ja 20 Grand Slam tiitli võitja Roger Federeri inspireeriv kõne 9. juunil 2024 Dartmouthi ülikooli lõpetajatele, milles andis oma tennisistikarjäärile toetudes näpunäiteid, kuidas elus võita. Siin on väärtuslikke mõtteid mitte ainult lõpetajatele, aga kõigile, kes püüavad elus paremini hakkama saada.

Valitud mõtteid:

  • Pingutusvaba sooritus on müüt: Federeri mäng võib tunduda pingevaba, kuid tema tehnika ja distsipliini taga on lugematu arv pingutusi. Teisisõnu ütleb ta: “pingutusvaba sooritus on müüt.” Ta väidab, et andekus on oluline, kuid talent tähendab veel paljusid muid asju –  distsipliini, kannatlikkust, enesekindlust, armastust protsessi vastu ja oskust oma elu juhtida. “Mõned inimesed on nendega sündinud, aga kõik peavad nendega tööd tegema,” ütleb Federer. Samamoodi võib tunduda, et lõpetajad on diplomi vaevata saavutanud, kuid nad kõik on teinud jõupingutusi, et siia punkti jõuda.
  • See on ainult üks punkt: Kuigi ta võitis sageli, on Federer leppinud kaotusega. Tennis on lihtne mäng: üks mängija võidab ja ülejäänud ​​”lähevad tagasi lennukisse, vaatavad aknast välja ja mõtisklevad kaotuse üle.” Kuigi Federer võitis peaaegu 80% kõigist tennisekarjääri jooksul peetud matšidest, siis punktidest võitis ta vaid 54%. Teisisõnu: “isegi kõrgeima positsiooniga tennisistid võidavad vaevalt üle poole oma mängitud punktidest.” Kaotus ja lüüasaamine on hädavajalik, ütleb ta lõpetajatele, oluline õppetund on aga liikuda edasi ja keskenduda tulevikule. „Sa aktsepteerid lüüasaamist, nutad end vajadusel tühjaks, aga siis manad ette naeratuse.”
  • Elu on suurem kui tennis: Federeri sõnul mõistis ta varakult, et tennis on vaid üks osa tema elust ja ta on seda alati meeles hoidnud: “Ma teadsin, et tennis võib mulle maailma näidata, kuid tennis ei saa olla kogu maailm.” Rahuldust pakkuv elu hõlmab perekonda, sõprust, kultuuri ja reisimist. See võib olla tema sõnul ka põhjus, mis ta ei ole kunagi läbipõlemist kogenud. Federer rõhutab, et sama kehtib ka iga kolledži lõpetanu või üldse inimese kohta.