Ajutine arhitektuur. Jääarhitektuuri suuremad meistriteosed kerkivad meie naabrite juures

Hiinas Habrinis toimuv rahvusvaheline jääfestival on kohaks, kus 2018. aastal ehitati valmis kõigi aegade kõrgeim, kiudtugevdatud jääst valmistatud jäätorn näitamaks, millised suurepärased ehitusmaterjalid võivad olla lumi ja jää. Foto: Shutterstock.

Jääarhitektuur – mõelge lisaks hotellidele ka igludele ja arvukate festivalidele peale – tundub järjest kuumeneva planeedi kontekstis üsna ekstravagantne. Ent näiteks Rootsis on peatumine jäähotellis muutunud turistidele juba normaalsuseks: seal asuv maailma suurim lumest ja jääst ehitatud hotell on elamiskõlbulik arhitektuuri meistriteos, mis alates 1989. aastast on võtnud igal talvel uue kuju.

Pikka aega on arhitektuurikriitkas olnud üks läbivaid teemasid uue arhitektuuri ajutisus ja selle moraalse vananemise idee – ent jääst ja lumest ehitatud hooned on selle enda kasuks tööle osanud panna. Need võivad olla ajutise arhitektuuri kõige paremateks näideks maailmas – enam looduslikumaks materjalivalikuga minna ei saa ning kevade tulles sulab maja grammigi prügi jätmata taas loodusega üheks.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (261)