Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Priit Põldoja: juht paneb paika standardid

Veiko Valkiainen ja Priit Põldoja.

Koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisalase podcast´i seekordseks vestluskaaslaseks on Inbanki kaasasutaja ja tegevjuht Priit Põldoja, kelle juhtimistaust on paljuski seotud Hansapangaga, kus ta kasvas tippjuhiks, olles 3 aastat ka Hansapank Eesti peadirektor. Viimased 13 aastat aga on Priit koos Jan Andresooga arendanud Inbanki, mille nad 2010. aastal koos asutasid. Uuringi, kuidas tema tippjuhiks kujunemise teekond on lahti rullunud ning mida ta oma kogemuste põhjal juhtimise juures kõige olulisemaks peab.

Mõtteid vestlusest:

  • Mul on üks oluline iseloomujoon, mis võib aeg-ajalt olla ka kergelt häiriv, aga minu jaoks on tähtis standardite seadmine. Ma arvan, et juhina on oluline, et sa hoiad sellist ühtset nõudlikku mõõdupuud üleval. Ma olen nõudlik nii enda suhtes ja ma nõudlik ka teiste suhtes. Nii nagu spordiski, saad sa heaks siis, kui sa kõvasti harjutad ja suudad surve all tulemust teha. Aga kahjuks ei ole alati nii, et kõik seda iseenesest mõistavad. Kui kuskil joostakse lati alt läbi, siis tegelikult ma ikkagi olen häiritud sellest. Ma usun, et ka inimestel, kes kõvasti panustavad ja omalt poolt teevad ekstra pingutusi, ei ole hea meel, kui nad näevad oma kolleege kõrval n-ö vaba sõitu tegemas. Seetõttu paneb juht paika standardid.
  • Igapäevaselt kõrgete standardite hoidmine võib mõnikord luua ka pingeid, aga teistpidi ma arvan, et pikas perspektiivis loob see ettevõttele õige kultuurikihi, mistõttu hiljem ei pea enam seda ekstra fookuses hoidma, vaid tegelikult võtavad ettevõtte inimesed ise sellise hoiaku omaks. Ühel hetkel jookseb selline toimimisviis läbi erinevate organisatsiooni kihtide, kus juba loomupäraselt hoitakse neid standardeid üleval. Niiet tulemustele orienteeritus on minuga alati kaasas käinud ja seetõttu on standardite seadmine üks minu kui juhi oluline roll.