Vice versa: Jüri Pootsmann vs. Rainer Ild

Seekordses “Vice versa” rubriigis on positsioonid sisse võtnud Jüri Pootsmann ja Rainer Ild. Mõlemad on võitnud muusikakonkursi. Mõlemad esitasid enda uut singlit eelmise kuu lõpus Eesti Muusikaauhindadel. Mõlemad… teevad muidugi mussi ja see on kõige olulisem.

Jüri Pootsmann hoidis mõnda aega vaikset profiili, mis kulmineerus aga nüüd jaanuaris värske singli “Vihmapiisad Päikest Täis” ilmumisega. Seda lugu uuribki selleaastase Noortebändi konkursi võitja, duo Rainer Ild, kes omakorda on vastuanalüüsiks pakkunud enda uue singli “Open You Up”.

Ild Pootsmannist – parem laulja kui mina

Rainer Ild mäletab Jüri juba viieteist aasta taguselt laadalt. Või… kas ikka?

Jüri Pootsmann. Foto: Andri Peetso

“Nonii-nonii-noniii, Jüri, Jüri, Jüri, Jüri. Jüriga olime klassikaaslased esimesest klassist saati, aga esimest korda tutvusime kolmandas klassis koolilaadal, kus kõigil oli ülesanne seal midagi müüa. Jüri müüs piparkooke. Mäletame seda olukorda justkui oleks see juhtunud 15 aastat tagasi. Jüri oli leti taga ning Svenil oli suur piparkoogiisu, aga kahjuks polnud poisil raha. Seega üritas ta Jüri ära rääkida, et vahetada kaks piparkooki oma katkiste suusaprillide vastu. Õnneks oli Jüri piisavalt vastutulelik ja sõbralik ja oli selle diiliga nõus. Kui me õigesti mäletame, siis Jüri kogus tol ajal raha trummide ostmiseks.

Tegelikkuses aga tutvusime Jüriga Eesti Muusikaauhindadel, kus me mõlemad esitasime enda uut singlit. Me olime just oma heliproovi ära teinud, ning Jüri alustas enda omaga. Katsin Svenil heliproovis kõrvad kinni, et ta ei kuuleks, kui palju parem laulja Jüri minust on.  Tegelikult arvan, et Sven teadis seda juba enne.”

“Lugu “Vihmapiisad Päikest Täis” omab seda võimet, mis leiame, et on ühel heal lool vajalik – seda ei saa oma peast välja. Ja ühel hetkel avastadki end  kodu koristamas, nii et “Vihmapiisad Päikest Täis” on tunniajase korduse peal.  Üldiselt, eks see laul ole kurvakene, aga siiski hoiab ta kuidagi seda positiivset joont, mida pole ta üksnes ainult viisilt, vaid see väljendub ka sõnades. Veidi on temas seda motiveerivat joont, mis surub asju lõpuni viima. Olgu selleks näiteks maratoni jooksmine, suhete keerukuse lahendamine või nõude pesemine – vahet pole, motiveerib ikka.”

Kui Jüri oleks ilm…

“Siis ta oleks töökas, sihikindel ja väga musikaalne ilm.”

Pootsmann Ildist – kirglik & ambitsioonikas

Rainer Ild. Foto: Risto Randla

Jürile seostub Rainer Ild taani keelega.

“Kuna ma räägin taani keelt, siis ma pean kohe esimese asjana mainima, kuidas mulle meeldib Raineri perekonnanimi. Ild tähendab taani keeles tuld või leeki. Nendega esimest korda EMA’18 backstage’is kohtudes nägingi seda leeki Raineri silmades – uus, värske artist, kes on motiveeritud ja ambitsioonikas. Tol hetkel ma tema loominguga kahjuks veel väga tuttav ei olnud, kuid kuulates tema lugusid, siis see leek ja kirg, mis ma nägin tema silmis, peegeldub selgelt ka nende muusikas. Hea, et on olemas üritus nagu Noortebänd, kust iga aasta on oodata kedagi, kes annab eesti muusikasse oma selge panuse.”

“Antud laul, “Open You Up” toimib minu puhul hästi. Võiksin seda duši all pead pestes kaasa laulda, kuna viis on väga meeldejääv ja samamoodi näen ennast ka tema kontserdil kenasti puusa nõksutamas, kuna lugu on mõnusalt funky! Loo sõnades on samamoodi palju kirge nagu ka Raineris endas ja kindlasti pole tagasi hoitud selle loo puhul seksikusega, mis on minu arvates väga fresh. Kui mul tekiks võimalus seda lugu ise esitada, siis oleks mulle väga tähtis see, et inimene, kellest see lugu räägib, oleks ise saalis. Ma otsiks ta kõikide teiste hulgast üles, jätaks pilgu terveks looks temale, vaataks talle sügavalt silma ja laulaks kogu hingest, nii et kõik saalis olijad higistaksid selle tõttu. Tegelikult ma usun, et Rainer on seda lugu esitades juba seda teinud, vähemalt mina kujutan teda ette just selline laval olemas.”

Milline riik Rainer Ild oleks?

“See on natukene keeruline küsimus, kuna kahjuks ma neid isiklikult väga hästi (veel) ei tea. Kuid võttes arvesse seda, mida ma juba tean, siis loodus selles paigas oleks põhjamaine, mägine ja karge. Samas on selle riigi kodanikud väga avatud, ausad ja soojad.”

Vice versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)