Vice versa: Liis Lemsalu vs. Liisi Koikson

Eesti Muusikaauhindade 2018. aasta nominendid on meile teada, järgmisel nädalal selguvad võitjad. Rääkisime selle kohaliku suursündmuse valguses kahe Aasta Naisartisti nominendiga – Liisidega. Üksteise muusikat uurivad ja kirjeldavad 2017 sügisel albumi „+1“ välja andnud Liis Lemsalu ja sama aasta kevadel „Coffee For One“ nimelise plaadi reliisinud Liisi Koikson.

Koikson Lemsalust – ebamaine & omanäoline

„Ma mäletan, kui Liis oli alles tundmatu nägu, kes osales “Eesti otsib Superstaari” saates ja mulle juba siis meeldisid tema tõlgendused tuntud lugudest. Ta jättis natuke ufoliku ja ebamaise muljen nagu ta oleks oma mõtetega kogu aeg mingil teisel tasandil, kui see reaalsus, mida tavaline inimene tajub. Tore on näha, et ta on eesti muusikasse järjest rohkem oma juuri laiali ajamas ja katsetab nüüd ka eestikeelse plaadiga.“


„Lugu “Püüab meid” on mõnusalt suvene. Mulle isegi täitsa meeldib, et tal on seda lugu esitades nagu väike aktsent juures. Mulle tundub, et see ongi tema ja nii ongi ok. Mind ennast on maast madalast õpetatud välteid välja laulma ja võimalusel ma seda ka alati teen, aga samas vahel mulle tundub, et on just põnev järgida seda rütmi, mida muusika annab ja lasta sõnadel veidi moonduda. Kõik ainult gruuvi teenimise nimel. Kui ma ise seda lugu esitada prooviksin, siis arvatavasti harutaksin ta lahti ja teeksin ballaadilisema variandi, sest see sobiks mulle paremini. Liisis on seda nooruslikku heas mõttes sinisilmsust ja muretust, mis toimib selles loos hästi. Ma juba kujutan ette, kuidas mu 1-aastasele tütrele meeldiks saabuval suvel „Püüab meid“ järgi ennast põlvist nõksutada. Üdini positiivne ja hea tuju tekitaja!“

Kui Liis oleks magustoit..?

„Siis oleks ta võib-olla valge šokolaadi brownie, pealt ilus ja hele, aga kui temast lusikas läbi lüüa, voolab välja mesine tume šokolaad ehk tema kirg souli ja musta muusika vastu, mida on häälest mõnusalt kosta,“ lisab Koikson.

Lemsalu Koiksonist – visioon läheb mõnusalt lendama

„Esmalt kerkib silme ette soe tuba, mille aknast välja piiludes paistab taevas külm talvehommik, koos äsja tärkava päikesega. Liisi on minu jaoks alati olnud väga naiselik naisterahvas, kelle mõtted ei ole kergelt loetavad, veidi müstiline ja vagur. Ta teeb kõiki oma asju suure graatsilisusega, jäädes selle juures alati iseendaks. Esimene korralik kohtumine oli meil Liisiga saates “Laula mu laulu”, läbisaamine oli meil koheselt hea ja loomulik. Soe inimene, kes on kahe jalaga maa peal. Aus ja siiras.”

„Mulle isiklikult väga meeldib see lugu ja veelgi rohkem meeldib mulle see, et just Liisi sellise palaga välja tuli. See on kindlasti väga teine suund, kui see, mida me varemalt oleme temalt kuulnud. Lugu tekitab mul sellise heas mõttes pahalase tunde kehasse. Et tahaks kuidagi end läbi tantsimise liigutada ja kasutada veidi äkilisemaid liigutusi kui muidu. Millegipärast ilmub silme ette ka kaasaegne tants (kus inimesed liigutavad oma keha palju tooremalt). Teiseks stsenaariumiks on kiired vana kooli autod, mis sõidavad sihitult mööda kõrbe ringi. Veidi selline filmilik tunnetus, kus miski just hakkab kulmineeruma. Kui rääkida loo sõnumist, siis on selleks kindlasti see “järgmisesse päeva lükkamise efekt”, et küll ma homme jõuan ja teen.“

Kui Liisi Koikson oleks muusikainstrument, oleks ta…

„Viiul. Viiul on elegantne ja puhta kõlaga pill – just nagu Liisi,“ kirjeldab Lemsalu.

Mõlemad artistid on nomineeritud Eesti Muusikauhindade galal Aasta Naisartisti tiitlile. Liis Lemsalu järgmine esinemine leiabki aset 25. jaanuaril Saku Suurhallis toimuval galal, olles veel kahes kategoorias nomineeritud. Liisi Koiksoni album aga tähistab aprillis aastast sünnipäeva ja on viinud lauljanna senisest soulilikumale suunale.

Vice versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)