Marten Kaevats: poliitikud ja ametnikud peaks osa oma otsustuspädevusest andma tehisintellektile

Marten Kaevats. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp, Scanpix

Marten Kaevats on hariduselt arhitekt ja linnaplaneerija, kes ütleb võõrkeeli enda kohta govtect ehk governance architect – selle vaste võiks olla “valitsemisarhitekt”. Ta on Uue Maailma asumist pärit MTÜ-usku kogukonnaaktivist, kes aastail 2015–2021 oli Riigikantselei palgal diginõuniku ehk nii-öelda digiriigi DJ-na. Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit ITL tunnustas teda aasta tegijana 2020. Juttu tuleb riigi valitsemisest digiga ja ilma, usutles Eero Raun. Usutlus ilmus esmalt Edasi paberajakirjas (Kevad 2023).

Praegu tegutseb Marten city sherpa rollis standardiorganisatsiooni IEEE SA (standards.ieee.org) raames, mille peakorter asub New Yorgis ning mis on loodud 400 000 liikmega USA elektri- ja elektroonikainseneride instituudi baasil. Tema huvi keskmes on lahendused, mis aitavad valitsustel ja organisatsioonidel saavutada mõtestatud kohanemisvõimet oma inimeste hüvanguks. Marten usub, et erinevate skaleeritavate tehnoloogialahenduste kasutuselevõtt (näiteks appstore’id kohalike omavalitsuste jaoks) muudab põhjalikult inimeste ja kogukondade ruumilist ning sotsiaalset käitumist.

Eero Raun

Eero Raun on diplomaadi hariduse ja kogemusega sotsiaalteaduste magister. Eesti Välissuhete Nõukoja ja Eesti Instituudi liige. Loe artikleid (3)