Fotolugu: lõoke toob lõunasooja

Põldlõoke. Foto: Arne Kiin

Talv ei ole linnupildistaja sõber. Linde on vähe – ei veeranditki suvistest – , valgust nende jäädvustamiseks veelgi vähem. On küll talvelgi omad võlud ja võimalused, siiski ootan igal aastal märtsikuud, esimesi kiivitajaid, kuldnokki ja muidugi põldlõokesi.

Kui olud vähegi lubavad, eelistan linde pildistada varjest. Segamatult, pelguseta tegutsev suleline pakub jäädvustamiseks kordades enam võimalusi kui see põgus hetk, mis jääb linnu poolt läheneva inimese avastamise ja tema põgenemise vahele. Lõokest aga varje ette ei meelita. Lisaks on selle linnu olemus meie jaoks sedavõrd kokku sulanud ülalt sinise laotuse alt kostva lõõritusega, et tundub lausa sobimatu teda mingil muul foonil jäädvustada.

Sellepärast kõnnib fotograaf vaiksel, päikeselisel varakevadisel õhtupoolikul mööda põlluveeri, kaamerat võttevalmis hoides. Mõnekümne, ehk ka mõnesaja meetri järel tõuseb tema eest lõokesi lendu. Õnneks ei lenda kõik otsejoones minema. Mõni teeb uudishimulikult inimese kohal tiiru, mõni laseb jupikese laulugi. Nende loetud sekundite jooksul töötab ülespoole suunatud kaamera nagu kuulipilduja. Ei piisa ju sellest, et automaatika lõokese fookusesse püüab, õnnestunud võttel peab valgus langema sobivast suunast, linnu pea ja tiivad olema õiges asendis…

Jõuab päike oma teekonnal viimaks silmapiirile, on jalad väsinud kõmpimisest, käed raske teleobjektiivi hoidmisest. Meel püsib aga koduni erk ja elevil: kas õnnestub mitmesajast jäädvustatud kaadrist mõnd kõlblikku välja sõeluda? Juhtub see, siis võib päeva kordaläinuks pidada.

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Arne Kiini lindude aastaringi tutvustavas fotoseerias on varem Edasis ilmunud mitmeid pilte, mida näeb siitSuuremat valikut tema linnufotodest näeb siit.

Arne Kiin

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Edasi veebiajakirjas ilmub Arne Kiini lindude aastaringi tutvustav fotoseeria. Loe artikleid (27)