Valner Valme plaadisoovitused: muusika, mis mahub tuppa

Foto: Shutterstock

Ega vaikus on ka okei. Aga mingil hetkel hakkab tunduma, et: siis võiks ju elada ka tühjas ruumis, kus on ainult valged seinad ja kõik, kogu lugu. Mingit sisekujundust me ikkagi vajame, ja mingeid asjakesi. Muusika on ka inimese enda sisekujundus: hoiab hingeelu korras. Või siis just ärritab, eks igasugust tehakse. Pakun väikse valiku viimase aja märkimisväärsetest helitaiestest.

John Cale – “Mercy” (Domino)

Aasta hakatuseks tuleb üks värskemakõlalisi ja põnevamaid plaate ei tea kellelt? Muidugi 80-aastaselt legendilt. Kes polnudki 11 aastat uut albumit teinud. Ta aitas Lou Reedil Velvet Undergroundi moodustada – need neli aastat tema 60-aastasest muusikuteest on isegi ebaõiglaselt enim esile toodud, sest Cale’i soolokarjäär sisaldab superalbumeid “Fear” (1974), “Slow Dazzle” (1975), “Music For A New Society” (1982; millest Cale 2016 tegi uue versiooni), “Shifty Adventures On Nooky Wood” (2012) jpt. Lisaks produtsendikarjäär, tegutsemine saundträki- ja neoklassikarinnetel jm. 

Valner Valme

Valner Valme on kultuurikriitik. Edasi kultuuritoimetaja, elektroonilise muusika saate "Lift" (IDA Raadio) juht. Loe artikleid (251)