Hannes Kuhlbach: mis põhjustab meeste üksindust & kuidas seda vältida?

Foto: Don DeBold, Flickr, (cc)

Iidsed eeposed käsitlevad mehi kui jumalate otsest loomingut, olgu selleks siis peajumal või mõni väiksematest jumalustest. Mees oli ühel hetkel lihtsalt tarvis tekitada, et maailmas saaks korra ja seaduse maksma, et see ei kulgeks omapäi kes teab kuhu. Mees loodi valdavalt põrmust ehk algosakeste kaosest, teisalt võiks ka mõelda, et mitte eriti väärtuslikust algmaterjalist. Mehi oli esialgu üks, see tähistab automaatselt ka üksindust.

Naine seevastu oli mehele hädatarvilik kaaslane, et maailmale iga sündiva lapse näol anda uus algus, jätkuvus ja vigade parandamise võimalus. Naine oli mehe vilja kandja, seega funktsionaalne teine. Darvinistlikult lähenedes oli naine tegelikult enne. Feminiinsus on alati eksisteerinud enne maskuliinsust, sellest on välja kasvanud nii sisemine ja ühiskondlik kultuuriline (gender) kui  ka välimine ja anatoomiline (sex) sugu. Ka inimloode evib oma arengu alguses kahest potentsiaali, ehk temast võib saada nii tüdruk kui poiss; viimaseks arenemisele annab suuna meessugurakus kaasas olev nn testosterooniline käiviti.

Hannes Kuhlbach

Hannes Kuhlbach on kliiniline psühholoog. Tegusa elu jooksul on ta olnud erinevates ametites kinnisvaramaailmas, suhtekorralduses ja panganduses. “Kõiges, mida saab nimetada äriks, on sügav inimlik ja isiklik pool ning just see aspekt huvitabki mind oma tänastes tegevustes. Omades oma töös privileegi näha sügavale inimeste eludesse ja sisemaailma, äratab see ka endas varjatud tundeid ja mõtteid. Neid ongi heameel üldistatud ja põimitud kujul Edasi veergudel avatud ja mõtelda armastavale lugejale edastada." Loe artikleid (66)